Immunoshaming

IMMUNOSHAMING

Ik wil het hebben over “immunoshaming”.

Misschien niet het meest positieve onderwerp maar wel interessant. Ik denk namelijk dat niet iedereen bekend is met deze term. Ik vind het echter voor ons, mensen in het complementaire veld, wel belangrijk om het te kennen en je eigen houding ertegenover te bepalen. Daarom een klein uitleg. Zoals ik het zelf tot dusver begrepen heb.

EEN STERK IMMUUNSTELSEL

Met immunoshaming wordt een denkwijze bedoeld die nadruk legt op het belang van een sterk immuunstelsel, gezonde leefwijze, positief denken en/of hoge trilling in strijd tegen ziektes. Tegenwoordig gaat het vaak over COVID-19, maar ook met kanker en andere ziektes en zwaktes wordt het aangehaald.

Niet alle “immunoshamers” (de benaming te nemen met een knipoog) van tegenwoordig zijn complot denkers. En niet alle immunoshamers zijn tegen Corona maatregelen. Maar meestal gaat het immunoshamen gepaard met het idee dat de Corona maatregelen onnodig zijn, omdat het juist goed is om in aanraking te komen met virussen en omdat het juist goed is om ziek te worden, want als je verder sterk en gezond bent “is er niets aan de hand”. Ons immuun stelsel kan het gewoon aan en zo bouwen we aan natuurlijke immuniteit. Bovendien hoort de dood bij het leven en is het, hoe spijtig dan ook, puur natuur dat de zwaksten komen te overlijden. Dus laat ons knuffelen, dansen, vrijen, vieze winkelwagens aanraken en in elkaars gezicht niezen want het hoort er allemaal bij. If it does not kill you it makes you stronger. Het is genoeg als de “kwetsbaren”zichzelf beschermen en laat de rest nu gewoon maar normaal leven. Enzovoort.

GEZOND EN POSITIEF

Werkend in het complementaire veld doen we (bijna) allemaal in meer of mindere mate aan immunoshaming mee. We leggen de nadruk op eigen verantwoordelijkheid en gezond en positief leven. En daar is ook niets mis mee.

Een sterk immuun stelsel en gezonde en positieve leefwijze zullen zeker meehelpen in strijd tegen ziektes. Hoe sterker je bent en hoe stresslozer je leeft hoe minder kans je hebt om ernstig ziek te worden van wat dan ook. Maar een garantie is het niet. Dat weten we ook. Iedereen kan kanker krijgen. Of COVID-19. En eraan sterven. Hoe gezond je ook bent. Hoe positief je ook denkt. Hoe hoog je trilling ook is.

Maar dat is eigenlijk niet eens het probleem met immunoshaming.

HET PROBLEEM

Het probleem met immunoshaming is dat we vaak niet bewust zijn van de arrogantie die ermee gepaard gaat. We zijn ons vaak niet bewust van het feit dat het immunoshamen denken is vanuit een voorrechte positie van een rijke, gezonde, welvarende, bewuste, intelligente, meestal witte westerling. Het is denken in de lijn van “white supremacy”. Het gaat totaal voorbij het feit dat niet iedereen sterk, gezond, bewust en in staat om leefstijl keuzes te maken is. Gezondheid is niet altijd een keuze. Het is een voorrecht om te kunnen kiezen voor een gezonde leefwijze of positief denken of een hogere trilling. En het is zeker een voorrecht om gezond en sterk te zijn.

Als je zegt dat de maatregelen niet nodig zijn omdat “wij” dit wel met onze immuunstelsel aan kunnen. Dan ga je voorbij aan alle mensen die met of zonder eigen schuld niet gezond en sterk zijn. Dan ga je voor de recht van het sterkste. Dan volg je “de wet van de jungle”. En daar zijn we hopelijk als een ontwikkelde democratie voorbij gegroeid.

DE RECHT VAN IEDEREEN

En nogmaals: niets mis met gezonde leefwijze, met positief denken of met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid! Daar gaan wij allemaal voor in het complementaire veld. Maar dat betekent niet dat dat richtinggevend kan zijn voor het beleid. Het betekent niet dat “bewuste mensen” meer rechten hebben dan mensen die niet de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid, laat staan mensen die gewoon ziek of zwak zijn en er niets aan kunnen doen, hoe bewust ze ook zijn. Iedereen heeft recht op bescherming, ook de ongezonde en onbewuste mensen, ook de zieken en de zwakken.

Hoe gezond je zelf ook bent, het ontslaat je niet van het belang van het volgen van de maatregelen. Want we volgen de maatregelen om juist degene te beschermen die de bescherming nodig hebben, niet om onszelf.

Lieve groeten,

JAANA

 

Showing 2 comments
 • Sarah
  Beantwoorden

  Goede woorden Jana, dankjewel. Ik had nog nooit van immunoshaming gehoord maar begreep het meteen. Als kankerpatiënt tijdens de pandemie heb ik me erover verbaasd. Fijn dat je hier aandacht aan besteedt. En bevoorrecht voel ik me sowieso nog steeds dankzij de fantastische zorg die ik gekregen heb en waardoor ik weer verder kan 🙂

  • Jaana
   Beantwoorden

   Wat fijn dat je goede zorg heb gehad ondanks de pandemie! Ik hoop dat het goed met je gaat. En fijn dat je nu de term kent. Tijdens de pandemie is het wel erg veel in het licht geweest, die immunoshaming.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.