HOE KENNIS EN GEVOEL MET ELKAAR LEREN DANSEN

HOE KENNIS EN GEVOEL MET ELKAAR LEREN DANSEN

Het basisprincipe van de behandelmethodiek van Hands on Tao is: Hart, Hoofd en Hara op een lijn brengen.

Oftewel Weten, Voelen en Doen samen laten vallen.

Of kennis, kunde en liefdevolle aandacht samen laten werken.

Of kennis en gevoel met elkaar laten dansen.

Of de flow van binnenin volgen, blijven communiceren en voelen of het klopt en tegelijkertijd vanuit de kennis een kader blijven schetsen waarbinnen je weet waarom dat wat je doet wel of niet klopt; en dat dan allemaal tegelijkertijd zoals het zich aandient…..

Allemaal betekent dat hetzelfde, een liefdeskind heeft meerderen namen. Maar hoe doe je dat als behandelaar? Hier mijn tips om ermee te oefenen.

1. Raak niet aan tijdens het gesprek vooraf

Als je voor de behandeling met de persoon spreekt over klachten en wensen en wat dan ook, raak dan de persoon nog niet aan. Raak pas aan als de persoon plaats heeft genomen in een plezierige uitgangshouding.

2. Leg de ander goed neer voordat je start

Gebruik kussens en dekens en wat maar nodig is om degene lekker neer te leggen of in een (massage)stoel neer te zetten.

3. Begin blanco

Neem dan zelf plaats en focus je op je Hara en daarmee op het grotere veld. Leg je hand/handen ergens neer en je vergeet alles wat je net gehoord, gedacht of gevoeld hebt tijdens het gesprek en tijdens het plaats nemen van de persoon. Maak jezelf leeg. Begin met een schone lei. Blanco.

4. Wacht op een impuls

En wacht dan op een impuls. Wat willen je handen doen? Waar willen ze heen? Wat wil je gaan doen? Vertrouw gewoon op dat wat in je opkomt, wat het dan ook is. Soms is het nodig om een hele tijd stil te blijven staan voordat je in beweging komt. Hoewel je ook meteen kunt starten met je ‘routine’ als je die hebt en dat passend voelt.

5. Maak gebruik van je kennis

En dan komen de gedachtes en observaties en gevoelens en dingen die je gehoord hebt misschien terug in je bewustzijn. Dan maak je er gebruik van terwijl je je impulsen een de aanwijzingen van de ander volgt. Had de ander bijvoorbeeld verteld dat zij last heeft van haar knie, dan ga je naar de knie met je handen. Of had je tijdens het gesprek gedacht: hier moet ik subtiel te werk gaan, dan ga je extra subtiel te werk. En onderweg blijf je voelen of het wel goed blijft voelen en of het wel blijft kloppen wat je doet.

6. Communiceer

Blijf onderweg communiceren met degene die je aan het behandelen bent. Kloppen je impulsen? Kloppen je observaties? Je gedachtes? Heeft de ander misschien iets anders te melden? Luister goed naar de ander, naar de woorden en naar de lichamelijke reacties. En laat dat je handelingen mede leiden.

7. Laat kennis en gevoel met elkaar dansen

Als het goed is wordt de behandeling een dans tussen voelen, weten en doen. Je volgt de flow zoals het komt, gebruikt je kennis, communiceert met de ander en blijft voelen of het allemaal klopt. Als niet, dan verander je van richting.

8. Als je ‘het’ kwijt raakt start van begin af aan

Als je merkt dat je ‘het’ kwijt raakt, als er geen impuls komt of als je ‘in je hoofd gaat zitten’, stop dan en begin van voren af aan. Maak jezelf weer leeg. Wacht totdat er een impuls komt. Of ga met je routine verder totdat er weer een impuls komt om iets anders te doen. Het is goed om een routine te hebben waar je op terug kunt vallen op het moment dat het niet vanzelf ‘flowt’.

 

WIL JE DIT LEREN?

Ben je al een shiatsubehandelaar of een stoelmasseur?

Ik kan je onze online training Hands On Tao Behandelmethodiek echt aanraden! Ik meen het. Het is een training waar je leert om je kennis te koppelen aan je gevoel en aan de flow. Heel toepasselijk voor therapeuten en behandelaars die worstelen met voelen en contact en toepassing van de theorie tijdens de behandelingen. Het zal je echt ondersteunen!

Na de online training kun je ook de praktijklessen volgen als je dat wilt. Dan leer je geweldige ontspannende, klantgerichte en therapeutische behandelingen geven op een massagestoel vanuit de methodiek die je in de online training geleerd hebt toe te passen. https://handsontao.nl/handsontao-behandelmethodiek/

Ben je een starter in het massagevak?

Dan kun je het basisjaar van onze Shiatsu Stoelmassage opleiding volgen om heerlijke stoelmassage behandelingen te leren geven. https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

Je kunt starten met de online lessen of met de praktijklessen. Als je een starter bent is het wel handiger om met de praktijklessen te starten. Maar dan nog kun je al oriënterend meedoen met de online training vanaf maart.

Hoe dan ook ben je welkom!

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Heb je vragen of wil je sparren over of deze opleiding/training wel de juiste keuze is voor jou? Neem contact met me op en we plannen een telefonische afspraak!

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.