Hoe een kat een muis vangt

HOE EEN KAT EEN MUIS VANGT

In onze Hands on Tao shiatsu opleiding worden mensen eerst een shiatsu masseur en stoelmasseur. Daarna kunnen ze doorleren tot een Shiatsu therapeut.

Een goede Shiatsu masseur zijn is een voorwaarde om een goede Shiatsu therapeut te kunnen worden. De fijne, ontspannende aanraking van een masseur is de basis van elke therapeutische behandeling. Een masseur is gericht op het creëren van ruimte. Het doel is ontspanning en pijnverlichting. Een therapeut doet niet veel anders!

HET VERSCHIL

Het verschil tussen een masseur en een therapeut zit hem niet in de soort behandeling.
Niet in de soort technieken.
Niet in het soort gesprek.

Het verschil zit in het feit hoe bewust de behandelaar is van wat hij aan het doen is en waarom. Een masseur werkt op gevoel en vanuit contact en overleg. Een therapeut ook. Maar een therapeut “weet” wat hij aan het doen is en waarom.

Dat is het verschil.

DIAGNOSE

Een shiatsutherapeut werkt vanuit een “diagnose”: een meridiaan diagnose, een 5 elementen diagnose, een Yin Yang diagnose, een 8 principes diagnose of welke diagnose vanuit de Chinese geneeswijze dan ook.

Opmerking: “diagnose” zet ik tussen aanhalingstekens, want een diagnose binnen Chinese geneeswijze is iets heel anders dan een diagnose binnen de gewone geneeskunde. In Chinese geneeswijze is dat wat we diagnose noemen gewoon een beeld dat je helpt om de juiste handelingen te vinden, niet een feitelijke waarheid over wat er met de ander aan de hand is. Voor een feitelijke diagnose dient men nog altijd gewoon naar een arts te gaan! Vanaf nu heb ik het dus over die Chinese diagnose, die absoluut niet een medische diagnose is. Gewoon een helpend beeld.

Dat werken met een diagnose noem ik “weten wat je doet en waarom”.

Je drukt niet op een punt. Je bent Nier Yin aan het voeden. Je strekt niet een arm. Je bent Dikkedarm meridiaan aan het toniferen. Je klopt niet de schouder los. Je bent Hout aan het ondersteunen.

BEWUST ZIJN

Of het nu een ontspannende of een klachtgerichte behandeling is.
Of je nu een masseur of een therapeut bent.
Of je nu bewust bent van de diagnose of niet.

Je bent, als je met shiatsu bezig bent, altijd bezig met de meridianen, de 5 elementen, met Yin en Yang en alle andere dingen van Chinese geneeswijze. Shiatsu IS bezig zijn met die dingen. Of je het nu weet of niet.

Wat telt is: ben je bewust van wat je aan het doen bent en waarom. Ben je wel bewust van de diagnose.

PRECIES ZIJN

Als jij bewust bent van de diagnose kun je je behandeling veel gerichter sturen. Als je bewust bent van de diagnose worden je behandeling en je aanraking:

  • Extreem
  • Precies
  • To the point

Je behandelt dan niet een punt, je behandelt precies tot op de 100% zekerheid een punt precies zoals die behandeld wil worden.
Je behandelt niet een meridiaan, maar je raakt de meridiaan precies: de richting, de diepte de intentie, alles is extreem, precies en to the point.
Als je energie verspreidt, verspreid je echt helemaal.
Als je voedt, voed je voor 100% en nog meer.
Als je strekt dan strek je ook echt precies dat wat je wilt strekken.

HET IMPACT

Mijn persoonlijke ervaring is dat het een groot verschil maakt in effect of ik wel of niet bewust ben van de diagnose. Als ik weet wat ik aan het doen ben en waarom, hebben de behandelingen een veel diepere impact dan wanneer ik gewoon maar wat doe, hoe fijn en goed het ook is wat ik doe.

Maar begrijp me niet verkeerd!!!!

NIET OP ZOEK

Begrijp me niet verkeerd: het is niet de bedoeling dat je als therapeut gaat werken vanuit een theoretische diagnose!!!! Het is niet eens de bedoeling dat je op zoek gaat naar een diagnose.

Als therapeut werk je zoals je dat als masseur ook doet: op het moment dat je gaat behandelen ben je blanco. Je volgt dat wat zich laat zien. Je doet wat je lichaam wil doen, wat de andermans lijf wil dat je doet.

Je laat dat wat zich wil laten zien naar je toe komen. Je bent niet op zoek. Dat is het aller belangrijkste (en moeilijkste) van Shiatsu. Je bent niet op zoek naar een diagnose! Je laat het tot je komen als het tot je wil komen.

ALS EEN KAT

Je bent als een kat die stil blijft liggen en de muis dicht bij laat komen…. En bammm…. Hij pakt de muis. Maar eerst moet je stil zijn. Je moet de muis dichtbij genoeg laten komen voordat je het kan pakken.

En de muis is je diagnose. De muis is het weten wat je doet en waarom. En dat kun je vertalen naar een diagnose. Pas dan kun je echt extreem, precies en to the point behandelen. Dan doen je behandelingen er echt toe, dan wordt er een proces in gang gezet.

THERAPEUTISCH BEZIG

Dat wat je binnen een Shiatsu behandeling doet houdt altijd een diagnose in zich. Op het moment dat je bewust bent van wat je doet en waarom en het extreem, precies en to the point maakt, dus het moment dat je bewust bent van de diagnose, dan ben je therapeutisch bezig. Maar je moet geduld hebben: je moet de muis dichtbij genoeg laten komen om het te kunnen pakken.

Vriendelijke groeten, tot de volgende keer!

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.