Spreken vanuit de Hara in 6 minuten

HOE DE HARA SPREEKT; SPREKEN VANUIT DE HARA IN 6 MINUTEN

Hara is je buikcentrum. Het is een energiecentrum in het midden van je onderbuik.
Hara is het zwaartepunt van je lichaam. Als je jezelf daar op zou kunnen hangen zou je in elke houding in evenwicht zijn.

Hara is je krachtcentrum. Het is het centrum vanwaar je de zwaartekracht kunt mobiliseren en bundelen zodat je vanuit ontspanning veel kracht kunt geven. Dit is het principe in oosterse gevechtskunsten en shiatsu.

Hara is het centrum van waarnemen van lichaamsgevoelens. Je neemt de sensaties die vanuit de zintuigen binnenin je lichaam komen waar met je buik.
Hara is het centrum van je intuïtie. In je buik huist een wijsheid die het geheel van alles wat er is mee kan nemen in beslissingen. In Hara komen weten, voelen en doen bij elkaar.

Je kunt alles doen vanuit de Hara. Ook spreken kun je doen vanuit de Hara. Dat is het onderwerp van het artikel van vandaag. Hoe spreek je vanuit de Hara?

Neutraal

Wat kenmerkend is voor Hara is dat het neutraal is. Hara heeft geen mening. Het heeft geen voorkeur of afkeur. Het doet gewoon wat gedaan moet worden, met aandacht, ontspanning en alertheid. Hara is het “gewoon doen”.

Spreken vanuit de Hara

Spreken vanuit de Hara is spreken zonder voorkeur. Het is het verwoorden van de waarheid in het moment. Het is het vanzelfsprekende weten van wat je wel en wat je niet moet zeggen. Niet vanzelfsprekend vanuit onoplettendheid en zelfingenomenheid. Vanzelfsprekend vanuit alertheid en aanwezigheid in het moment zelf. Het gewoon zeggen wat gezegd wilt worden.

Hara staat in verbinding met al het andere dat er is. Hara is dat stuk van jouw dat hetzelfde is in de ander. Als je spreekt met een ander vanuit je Hara, doet het er niet toe of het over jou of de ander gaat. Alle aandacht die je aan de ander geeft is aandacht voor jezelf en anders om.

Het spreken vanuit de Hara is authentiek spreken. Intuïtief spreken. Gewoon jezelf zijn en laten zien wat dat is. Passend in het moment. De behoefte van het moment dienend. Gewoon natuurlijk reageren in het moment.

Zwijgen vanuit de Hara

Het spreken vanuit de Hara betekent dat je ook weet wanneer je moet zwijgen. Er is niets dat perse gezegd moet worden. Niets dat gezegd moet worden om gewoon iets te zeggen. Zwijgen vanuit de Hara is net zo natuurlijk als het spreken vanuit de Hara. Authentiek zwijgen.

Een spreek vanuit de Hara oefening

Ik zal een oefening beschrijven waarmee je het spreken (en zwijgen) vanuit de Hara kunt oefenen. Het is een oefening die je alleen doet zonder andere mensen in de ruimte.

Zet de timer op 6 minuten: in intervallen van 2 minuten – 2 minuten – 2 minuten

De eerste 2 minuten

Ga zitten en sluit je ogen.
Laat je gewicht zakken in de zitting van stoel of kussen en ontspan.
Recht je rug met aandacht, zonder spierkracht. Laat je hoofd omhoog stijgen.
Adem rustig in en uit. Laat je gezicht ontspannen in een zachte glimlach.
En breng je aandacht naar je onderbuik.

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan; dat laatste.

Wat kan helpen is zachte bewegingen maken, waarbij je je voorstelt dat je met het middenpunt van je onderbuik cirkels tekent in de lucht.
Of je kunt je hand op de onderbuik leggen en voelen naar de aanraking ervan.
Of misschien is het al voldoende om de stoelzitting of het kussen onder je billen te voelen.
Eigenlijk gaat het er om dat je je aandacht naar beneden brengt.
Hoe en wat precies doet er niet zo toe.

De tweede 2 minuten

Ga op een gegeven moment spreken. Maakt niet uit waarover. Het kunnen ook losse woorden zijn zonder betekenis. Of je kunt het ergens over hebben. Een onderwerp waar je mee zit in het moment bijvoorbeeld.
Als je spreekt, voel hoe het voelt in je mond. Wat doet je tong? Wat doen je lippen? Voelt het koud of warm in je mond? Wat gebeurt er in je keel?
Beweeg je lippen en je mond een beetje overdreven. Of juist heel subtiel. Experimenteer met woorden en klanken. Experimenteer met mondbewegingen.
Maak je los van de inhoud van wat je zegt, concentreer op de fysieke gewaarwording van het spreken.

De derde 2 minuten

Stop met spreken en voel na hoe je mond voelt. Hoe voelt de rest van je lichaam? Heb je misschien gereageerd met schaamte of zijn er emoties opgewekt? Wees bewust van de lichaamsgevoelens die er ontstaan zijn door het experiment. Adem rustig in en uit en ontspan. Geef aandacht aan dat wat zich aandient.

Klaar.

Grapjes vanuit de Hara

Als je nu met iemand gaat praten kun je misschien af en toe terugdenken aan deze oefening. Hoe voelt het om te spreken? Dat kan je helpen om in het moment te blijven. Het kan je helpen om dat te zeggen wat gezegd wilt worden. Wat het ook is. Het betekent zeker niet dat je steeds iets diepzinnigs zegt. Ook grapjes kunnen vanuit de Hara komen. En koetjes en kalfjes ook.

Veel plezier er mee!

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.