HOE BELANGRIJK BEN JIJ?
Soms volgen mensen slechts 1 dag of 1 middag les bij me. En soms kan die ene dag of die ene middag veel voor ze gaan betekenen. Als dat zo is, dan komt dat meestal door mijn 80/20 regel.
Als ik mensen de 80/20 regel mee heb kunnen geven ben ik blij. Dan voelt het alsof ik een deel van mijn taak op masseurs-aarde heb volbracht! Ik zie het als een van mijn zinvolste bijdragen als leraar om aan masseurs de 80/20 regel mee te geven.
Vaak zijn masseurs heel blij met de 80/20 regel als het eenmaal goed bij ze binnegekomen is. Het opent nieuwe perspectieven. Het verplaatst het zwaartepunt. Het maakt het masseur zijn opeens een stuk overzichtelijker. En plezieriger. En doelgerichter.
RUIMTE VOOR JOU IS RUIMTE VOOR DE ANDER
De 80/20 regel betekent dat je tijdens het behandelen met 80% van je aandacht bij je zelf bent. Bij je eigen houding, bij je ademhaling, bij wat je ervaart, wat je voelt, hoe je je voelt. Slechts 20% van je aandacht is gericht op de ander.
Het klinkt misschien raar. Je moet toch de ander veel aandacht geven? Het gaat toch om die ander? Klant is koning toch?
Maaar geloof me! Het werkt! De 80/20 regel betekent in de praktijk dat je jezelf als behandelaar echt serieus gaat nemen. Maar het betekent ook dat je de ander echt serieus gaat nemen. Het is de regel die er voor zorgt dat het geheel in balans blijft. De 80/20 regel creeërt ruimte voor jou. En het geeft ruimte voor de ander.
WERKEN VANUIT DE HARA
De 80/20 regel heeft te maken met het specifieke aspect van shiatsu dat we “werken vanuit de Hara” noemen. Het is een aspect dat ook binnen andere massagestijlen toegepast kan worden. Maar shiatsu is geen shiatsu zonder Hara. Voor ons is het cruciaal.
Hara is je onderbuik, je zwaartepunt, je buikcentrum. Dat punt in je lijf waar alle bewegingen starten.
In de praktijk betekent het werken vanuit de Hara dat je met je hele lijf werkt. Niet alleen met je handen. Elke beweging start vanuit de Hara en neemt alles wie en wat je bent mee.
Als je shiatsu leert, leer je niet als eerste wat je met je handen doet. Je leert eerst goed staan, goed zitten, je rug strekken, je bekken ontspannen, je nek verlengen, je schouders laten hangen, je ellebogen openen, je wervels oprichten. Je leert bewust te zijn van je ademhaling en je leert je eigen lichaamservaringen te registreren. Je leert werken vanuit je tenen. En om dat te doen ben je tijdens het benhandelen vooral met je aandacht bij jezelf.
HOE IS DAT VOOR DE ANDER?
Wat betekent het voor de ander als je zo vooral met jezelf bezig bent? Heb je dan wel voldoende aandacht voor hoe het voor die ander is?
Het idee is dat wanneer je werkelijk vanuit je Hara werkt je automatisch in verbinding staat met de ander. De concentratie, de aandacht en de toewijding die je als behandelaar hebt als je vanuit de Hara werkt maken dat je bijzonder goed op de ander ingesteld ben. Vaak doe je dan automatisch het goede, ook al ben je helemaal niet zo met de ander bezig.
Maar let op: je kunt natuurlijk nooit zeker weten of dat wat je doet inderdaad is wat de ander nodig heeft, hoe aandachtig je ook aan het werk bent. Daarom heb je nog altijd de 20% over om met de ander te communiceren. Gebruik die 20% om te voorkomen dat je de plank ondanks alles misslaat.
TIPS VOOR DE 80/20 REGEL IN DE PRAKTIJK
1. Oefeningen vooraf
Zorg dat je, voordat degene die je een behandeling gaat geven binnenkomt, altijd oefeningen doet voor jezelf. Meditatie, Do-In, yoga, Qi Gong. Wat jou maar helpt om bewust te zijn van je eigen lijf. Zorg dat je gewrichten open zijn, dat je lijf gestrekt en ontspannen is en je “mind” geconcentreerd aandachtig.
2. 80 % bij jezelf
Zorg vanaf het moment dat de ander binnen komt er letterlijk voor dat je voor 80% van je aandacht bij jezelf bent. Hoe voelt je lijf? Hoe reageert het op de aanwezigheid van de ander? Hoe is je adem? Wat ervaar je? Alles wat je doet doe je vanuit je Hara. Geef een hand vanuit de Hara. Spreek vanuit de Hara. Luister vanuit de Hara. Voor 80% ben je constant bij je eigen lijf. En er is nog altijd 20% over om met de ander te communiceren.
3. Oefeningen tijdens
Zorg er voor dat het geven van een behandeling stap voor stap een oefening is voor jezelf. Een Qi Gong oefening. Of een strekkingsoefening. Of een ademhalingsoefening. Of een meditatieoefening. Blijf je lijf ontspannen, strekken en openen. Kies handgrepen die jouw lijf goed doen. Als je je ongemakkelijk voelt verander meteen van houding.
ZO BELANGRIJK BEN JE ZELF
Ook in het gewone leven geldt dit zelfde principe. Houd eerst van jezelf. Pas dan kun je van een ander houden. Zorg altijd dat het eerst goed is voor jezelf. Pas daarna kan het goed zijn voor de ander. Geef jezelf wat je de ander ook geeft.
Als je liefde aan jezelf kunt geven, kun je pas echt iets voor een ander betekenen. Dit is iets waar je je hele leven mee bezig kunt blijven. Jezelf leren zien in mildheid. Jezelf liefdevol leren begeleiden. Jezelf leren vergeven. Je kunt het masseren gebruiken om deze levenslessen te oefenen.
Lieve groeten,
Bedankt, ik weet het wel, maar soms vergeet ik het. Ik ga weer werken met Focus!
Dank voor je reactie Monique! Het is zo makkelijk om te vergeten…. gebeurt aldoor. En het herinneren gebeurt ook steeds weer. Het is een levenslang proces om steeds weer de vraag te herinneren: wat is hier nu? En het vervolgens steeds weer te vergeten. Het is “hopeless but not serious”.
Bedankt voor het herinneren lieve Jaana,
Altijd weer zinvol! ♥️
Ja, het gaat om het herinneren! Daar herinneren we elkaar nooit te vaak aan!