Het werken vanuit de Hara

HET WERKEN VANUIT DE HARA

Als je je bezig houdt met heelkunst is het eerste en het belangrijkste dat je je bezig houdt met het helen van jezelf. Er van uitgaande dat alles één is kun je een ander niet helpen als je jezelf niet helpt.

In Shiatsu noemen we dit “werken vanuit de Hara”. Werken vanuit de Hara betekent goed zorgen voor jezelf. Werken vanuit de Hara is de basis van Shiatsu. Zonder aandacht voor het werken vanuit de Hara is er geen Shiatsu. Ook andere behandelaars zullen het principe herkennen.

KRACHT ONTWIKKELEN VANUIT HET CENTRUM

Hara is een energiecentrum midden in je onderbuik. Het is het punt van waaruit elke beweging ontstaat, zowel bewuste als onbewuste bewegingen. Als je met je ogen knippert start de beweging volgens de Chinese geneeswijze in je Hara. Als je met je tenen wiebelt ook.

Tot op een bepaalde hoogte is dit een feit dat ook letterlijk te meten is. Je kunt de electrische impulsen en de spieractiviteit meten en tot de conclusie komen dat elke beweging in de buik start.

Als je er aandacht voor hebt kun je het bij jezelf waarnemen. Je kunt bewust leren bewegen en handelen vanuit je Hara. Als je dat doet zul je ontdekken wat een enorme kracht daarin verborgen zit. Je creeërt een nieuwe soort kracht als je meegaat met de hele beweging en je niet alleen met de “uiteinde” er van, de zichtbare beweging, bezig houdt.

In alle Japanse en Chinese tradities, zoals vechtsporten, shiatsu, Tuïna, Qi Gong, maar ook bijvoorbeeld de Japanse thee seremonie, wordt gebruik gemaakt van dit principe. In veel westerse stromingen is het overgenomen. In dans, in massages, in vele therapiën en in sporten leren mensen vaak om de beweging vanuit het centrum te laten ontstaan.

De kracht die je daarmee kunt ontwikkelen is onmetelijk. Op Youtube kun je een video vinden waarin een Taoïstische meester een naald gooit die zich in een raam boort. De kracht die je daarvoor nodig hebt is enorm. En hij doet het blijkbaar moeiteloos.

WAARNEMEN VAN LICHAAMSGEVOELENS

Hara is niet alleen het centrum waar alle bewegingen ontstaan. Het is ook het zintuig voor het waarnemen van je eigen lichaamsgevoelens. Hara is als een klankschaal die gaat trillen als er iets in je eigen lijf plaatsvindt. Als je je aandacht op Hara wilt richten is een van de manieren om dat te doen: bewust zijn van je lichaamssensaties.

Hara is het waarnemingsorgaan voor alle informatie die vanuit je lijf komt. Je houding en je ontspanning (of gebrek er aan) geven lichaamssensaties, maar ook je emoties en intuïtieve impulsen kun je waarnemen als een lichaamsgevoel. Ons lichaam is naadloos in verbinding met onze geest. Je kunt elke gedachte, elke emotie en elk gevoel in je lichaam terug vinden.

Tijdens de lessen leer ik mijn studenten de 20/80 regel. Ik leer de studenten dat 80% van hun aandacht tijdens het behandelen gericht mag zijn op henzelf: bij het voelen van eigen houding, ademhaling, ontspanning en bij het voelen van eigen lichaamsgevoelens. Vaak is dit een besef dat ervaren behandelaars totaal overrompelt. Zo hadden ze het nog nooit gezien. Velen zijn mij hier dankbaar voor want het kan een groot (postief) verschil maken, zowel voor de behandelaar als voor degene die de behandeling krijgt.

De informatie die je via je lichaamssensaties krijgt is van enorme waarde voor je als behandelaar. Het maakt het mogelijk dat je een goede behandeling kunt geven ook als je je niet zo lekker voelt, zonder dat het ten koste gaat van jezelf of de ander. Het maakt dat je je eigen grenzen en die van de ander niet overschreidt. Het maakt dat je weet wanneer de handeling die je doet klopt en dat je tijdig kunt bijsturen als het niet klopt. Het maakt dat het geven van een behandeling vooral een oefening is voor jezelf en daarmee niet minder maar juist meer helend voor de ander.

VOELEN WAT DE ANDER VOELT

Als je vanuit de Hara werkt ben je op een natuurlijke, moeiteloze manier met de ander verbonden.

Er is als het ware maar 1 Hara, als je met je aandacht in jouw Hara bent ben je ook in de Hara van de ander. Klinkt misschien intimiderend, maar dat is het geenszins. Het voelt juist heel gewoon en natuurlijk.

Als je vanuit de Hara werkt weet je als vanzelf wat goed is om te doen. Je neemt de juiste beslissingen zonder erover na te denken. Je stopt wanneer je beter kunt stoppen. Je druk heeft de juiste diepte. Omdat je als het ware voelt wat de ander voelt.

Blindelings hierop vertrouwen is geen goed idee. Je kunt niet vanzelfsprekend er van uitgaan dat je inderdaad voelt wat de ander voelt. Maar in de praktijk werkt het wel vaak zo. Als je met je aandacht in je Hara bent en van daaruit werkt doe je de juiste dingen op het juiste moment. Omdat je als het ware in één veld staat met de ander. Je bent één.

De verbinding van Hara tot Hara is trouwens anders dan een verbinding van Hart tot Hart of Hoofd tot Hoofd. Hara verbinding is neutraal. Je voelt er geen emoties bij. Ook geen ontroering. Het heeft geen oordeel. Het voelt goed noch slecht. Het is als het ware onpersoonlijk. Letterlijk Neutraal. Het is een verbinding tussen een basis met een andere basis. Tussen een fundering met een andere fundering.

Het Hart wil liefde en openheid. Het wil gezien en gevoeld worden. Hoofd wil begrijpen. Het wil redelijkheid. Hara heeft geen voorkeur. Open of dicht, liefde of haat, redelijk of onredelijk, begrip of geen begrip. Alles mag er zijn precies zoals het is. Want Hara zit in het neutrale veld tussen alles wat er is.

INTUÏTIE WORDT INZICHT

Elk centrum heeft zijn eigen soort intuïtie.

  • De intuïtie van de Hara heeft te maken met het Doen. Je doet gewoonweg wat je doet, zonder perse te weten waarom.
  • De intuïtie van het Hart heeft te maken met het Voelen. Je voelt wat je moet doen zonder te weten waarom.
  • De intuïtie van het Hoofd heeft te maken met het Weten. Je weet, zonder te weten hoe je dat weet, wat je moet doen.

Als je vanuit de Hara werkt komen de drie centra bij elkaar. De drie soorten Intuïtie worden Inzicht. Je doet wat je doet, gewoon omdat je het doet. Je doet wat je voelt, omdat je voelt dat je dat moet doen. Je doet wat je weet, omdat je weet dat je dat moet doen. En in de Hara wordt het Inzicht. Je kennis, je gevoel en je actie komen bij elkaar en je weet waarom je doet wat je doet, waarom je voelt wat je voelt en waarom je weet wat je weet.

In woorden van Bert Hellinger (vrij geciteerd): intuïtie is het weten wat de volgende stap is. Inzicht is het begrijpen hoe dat wat je doet in een groter geheel past.

WERKEN VANUIT DE HARA BETEKENT DAT JE…

  • enorme kracht kunt ontwikkelen zonder er moeite voor te hoefen te doen. Het tegendeel. Je doet niets. Het werken vanuit de Hara betekent “ontspannen in het Zijn”.
  • goed voor jezelf zorgt. Het betekent zelfs dat 80% van je aandacht bij jezelf is. Bij je eigen houding, je ademhaling, je ontspanning, je lichaamsgevoelens.
  • afgestemd bent. Dat je de grenzen van jezelf en de ander respecteert en precies zo ver gaat als jij aan kunt en de ander aan kan.
  • je intuïtie kunt volgen en ondertussen gewoon weet wat je aan het doen bent en waarom. Je werkt met kennis en intuïtie. Je kennis en je intuïtie samen maken dat je Inzicht hebt in het groter geheel.

SAMEN ZOEKEN NAAR DAT WAT WERKT

Wil je op deze manier leren werken? Wil je op een massagestoel leren werken vanuit de Hara? Kom dan een training bij ons volgen! In september start bijvoorbeeld de opleiding tot gediplomeerde Shiatsu Stoelmasseur. Een echte werken vanuit de Hara training!

Lees meer: http://5-elementen-shiatsu.nl/cursussen/cursus-shiatsu-stoelmassage/

JAANA

Ps. Vertel in  het commentaarvak hieronder hoe jij het werken vanuit de Hara ervaart. Ik hoor graag van je!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.