Het verschil tussen een therapeut en een masseur

HET VERSCHIL TUSSEN EEN THERAPEUT EN EEN MASSEUR

Wat maakt van een Hands on Tao Shiatsu masseur een Hands on Tao Shiatsu therapeut?

Het antwoord: Een therapeut geeft een fijne behandeling en kan verwoorden wat hij doet en waarom. Een masseur geeft gewoon een fijne behandeling.

Bij Hands on Tao leren we een speciale behandelmethodiek die een shiatsubehandeling verbindt met Chinese geneeswijze. Als je die methodiek in de praktijk toe kunt passen en de erbij horende beelden vanuit Chinese geneeswijze in woorden weer kunt geven ben je per onze definitie een therapeut. Dan weet je wat je aan het doen bent en waarom.

HOE ZIE JE HET VERSCHIL TUSSEN MASSEUR EN THERAPEUT?

Het leerproces bij Hands on Tao  begint met een goede masseur worden. Het leren geven van fijne behandelingen. Dat is de basis. Langzaam ontwikkel je dan tot therapeut. Tenminste als je blijft oefenen van het toepassen van de koppeling tussen theorie en praktijk en als je bewust blijft leren van je eigen ervaring.

Maar hoe zie je dan het verschil tussen een masseur en een therapeut?

Niet. Van buitenaf kun je niet zien of er een therapeut of een masseur bezig is. Een shiatsu masseur maakt gebruik van precies dezelfde handgrepen en zelfde soorten behandelingen als een shiatsu therapeut. Het verschil zit in het wel of niet toepassen van kennis en inzicht. Weet je wat je aan het doen bent en waarom, of doe je gewoon wat goed voelt?

Elke soort behandeling kan “therapeutisch doorwerken”, dus klachten laten verminderen. Ook een behandeling van een shiatsu masseur kan klachten verminderen. Ook als je niet weet wat je precies aan het doen ben en waarom, maar gewoon een fijne behandeling geeft, kan de behandeling positief doorwerken. Alle behandelingen die in de basis gericht zijn op ontspanning en overgave (zoals alle shiatsu behandelingen dat zijn, zowel behandelingen door een shiatsu masseur als een shiatsu therapeut) kunnen klachten verminderen.

WANNEER BEN JE EEN THERAPEUT?

Volgens de definitie van Hands on Tao ben je een therapeut op het moment dat jij bewust bent van wat je doet en waarom. Dus als je de “diagnose” (Bij Hands on Tao werken we met “diagnoses” of beter gezegd “behandelbeelden” vanuit Chinese geneeswijze) en andere relevante zaken kunt verwoorden. Als jij bewust bent van de diagnose, kun je je behandeling veel gerichter sturen. Als je weet wat je aan het doen bent en waarom, wordt je behandeling en je aanraking

  • Extreem
  • Precies
  • To the point

Je behandelt dan niet een punt, je behandelt precies tot op de 100% zekerheid een punt precies zoals dat behandeld wil worden. Je behandelt niet een meridiaan, maar je raakt de meridiaan precies: de richting, de diepte de intentie, alles is extreem, precies en to the point.

Maakt dus niet uit of het een behandeling is gericht op ontspanning, acute klachten of chronische klachten. Een therapeut is een therapeut, maakt niet uit wat deze doet. Maar niet elke behandeling noemen we bij Hands on Tao een “therapeutische behandeling”. We maken een onderscheid tussen ontspannende, klachtgerichte en therapeutische behandelingen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ONTSPANNENDE, KLACHTGERICHTE EN THERAPEUTISCHE BEHANDELINGEN?

De motivatie, de intentie en de focus zijn anders bij een behandeling, die wij een therapeutische behandeling noemen, dan bij een ontspannende of een klachtgerichte behandeling. Ook al kan elke soort behandeling een therapeutisch effect hebben. En ook al ben je een therapeut ongeacht wat voor een behandeling je geeft als je eenmaal weet wat je aan het doen bent en waarom. Toch heeft een behandeling die wij een therapeutische behandeling noemen een ander doel dan een ontspannende of een klachtgerichte behandeling. En dus ook een ander soort effect.

  • Een ontspannende behandeling is gericht op ontspanning.
  • Een klachtgericht behandeling is gericht op verlichten van klachten.
  • Een therapeutische behandeling is gericht op een bewustwordingsproces.

Het gaat in een therapeutische behandeling om een bewustwordingsproces dat leidt tot een doorbraak, dat niet geforceerd wordt maar op een natuurlijke manier zich aandient. Het kan een klein doorbraakje zijn of een mega verschuiving. Wij noemen het transformatie. De therapeutische behandelingen zijn gericht op “de cliënt in zijn kracht brengen” (hiervoor is de aangename aanraking van de masseur nodig) en “ruimte creëren voor transformatie” (hiervoor is therapeutisch inzicht nodig, het weten wat je doet en waarom).

Als de wens van de ander ontspanning is, of het verlichten van een acute klacht, zul je veel minder kennis in hoeven te zetten dan wanneer de ander wenst aan een chronische klacht of proces te werken en hier zich echt voor in wil zetten. Ook dat is iets wat je weet als je een therapeut bent. Je geeft niet meer (en ook niet minder) dan er gevraagd wordt.

WAT BEDOELEN WE MET EEN “DIAGNOSE”

Wij noemen het beeld of de kader waarmee we tijdens de behandeling werken “de diagnose”. Eigenlijk is het een verwarrend woord, want het heeft bij shiatsu een hele andere betekenis dan het woord diagnose in de medische praktijk. Bij shiatsu vertelt de diagnose niets over de oorzaak van de klachten of over de ernst van de klachten. Het is een beeld dat ons richting geeft en ons helpt om de beste handelingen in het moment te vinden. Het helpt ons extreem, precies en to the point te blijven.

Wij bedoelen met diagnose het “weten wat je doet en waarom en dat in een beeld of een kader vanuit Chinese geneeswijze plaatsen”. Als je dat doet, als je weet wat je doet en waarom en daar woorden aan kunt geven vanuit Chinese geneeswijze, dan werk je in onze taal met en vanuit een diagnose. Dan ben je als therapeut bezig.

WAT IS HET BELANG VAN COMMUNICATIE TIJDENS BEHANDELINGEN?

Een heel belangrijk aspect bij het therapeut zijn en bij therapeutische behandelingen is het gesprek, de communicatie, met je cliënt. Een therapeutische behandeling kan niet in totale stilte plaatsvinden. Het is onmogelijk om de pijn van de ander te voelen zonder er wederzijds woorden aan te pas te laten komen. Het is onmogelijk om je cliënt naar een transformatie toe te begeleiden zonder erover te praten. Er bestaat bij velen een sterke overtuiging dat praten ons uit aanwezigheid haalt. Maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Door je aanwezigheid woorden te geven help je elkaar om elkaar te begrijpen en om samen vooruit te komen.

Een transformatie wordt voorafgegaan door inzichten, vragen, twijfels, gedachtes, lichaamsgevoelens, emoties. Als deze niet uitgesproken worden blijft de cliënt er vaak in hangen en mis jij belangrijke informatie om extreem, precies en to the point te kunnen zijn.

HOE WERKT EEN BEHANDELING DOOR?

Therapeutische behandelingen zetten een proces in gang die in de tijd doorwerkt. Laat je cliënten dit weten. En wees niet bang voor eventuele vervelende reacties: heel vaak moet er iets doorbroken worden voordat er een transformatie plaats kan vinden. Laat de cliënt echter wel altijd aan de leiding van het proces, forceer niets, ga niet verder dan de cliënt wil. Ook hiervoor is communicatie belangrijk! Je moet weten wat er in je cliënt omgaat om zeker te weten dat je niet te ver gaat. Of juist niet ver genoeg.

Als de cliënt aan een chronisch proces of een chronische klacht wil werken, is het nodig dat de cliënt vaker terugkomt zodat je voort kan bouwen aan het proces dat in gang gezet is of in gang gezet wil worden. Een therapeutische behandeling richt zich op ruimte maken zodat vastgeroeste structuren wat kunnen gaan bewegen, letterlijk of figuurlijk. Soms, of beter gezegd altijd, zijn er meerdere behandelingen nodig voordat er iets gaat bewegen. Als cliënten eenmalig komen geef je een ontspannende of een klachtegrichte behandeling. Dan hoef je niet eens te denken in diagnoses….. Niet meer geven dan er gevraagd wordt!

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Wil je ook leren werken met shiatsu? Onze jaaropleiding Shiatsu Stoelmassage start weer in september. Lees alles erover HIER.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactie gegevens worden verwerkt.