HOE IS DE OPLEIDING SHIATSU STOELMASSAGE ONTSTAAN?

Door Jaana Siltasalmi, de hoofddocent.

“Ik was 22 toen ik met Shiatsu begon. Na een paar lessen dachten mensen, als ze me bezig zagen, dat ik een ervaren behandelaar was. Ik kon nog niet veel maar ik had er een soort natuurlijk gevoel voor.  Net als iemand die een taal begint te leren en het meteen helemaal goed uitspreekt. Mensen denken dan dat degene die taal al kent, al kent die maar een paar woorden.

Het was ook een beetje zo met de Chinese geneeswijze, al duurde dat wel langer. Maar het kwam eraan dat ik ook dat op een hele eigen, natuurlijke manier begon te begrijpen. Ik snapte verbanden en zag de gehelen. Langzamerhand begreep ik dingen ervan echt, van binnenuit, vooral ook met dank aan een aantal inspirerende leraren van toen (Bill Palmer, Peter den Dekker en nog meer via boeken).

Ik was een aantal jaar hobbyachtig met Shiatsu en Chinese geneeswijze bezig en nog steeds jong. Eigenlijk wilde ik leraar worden. Maar in wat? Ik vond alleen taal en schrijven echt interessant maar ik sprak de taal van dit land niet perfect dus leraar Nederlands was geen optie. En leraren Fins zochten ze hier niet. En toen dacht ik: maar wacht eens even! Er is iets wat ik echt interessant vind: Shiatsu en Chinese geneeswijze! En ik besloot een leraar in Shiatsu en Chinese geneeswijze te worden.

Ik startte met een officiële eigen praktijk en begon met behandelen, lesgeven en met schrijven van artikelen en lesmaterialen.

Vanaf het begin was ik een eigenzinnige leraar. Ik wilde mensen alleen iets leren wat ik zelf helemaal tot de kern begrepen had. Ik wilde ze alleen iets doorgeven wat ik zelf helemaal eigen gemaakt had. Ik wilde mensen dingen laten ervaren in plaats van ze erover te vertellen. Ik wilde dat ze van binnenuit gingen leren. Ik wilde dat de mensen iets ontdekte, iet begrepen, iets inzagen wat al in ze zat.

Ik had vanaf het begin een duidelijke visie over het lesgeven. Ik zag het leren als een proces dat moeiteloos en vanzelf verlopen kon. Ik zag als mijn taak om mensen zo ontspannen en vrij te krijgen dat ze het leerproces door zich heen konden laten vloeien.

En het werkt. Mijn cursisten leren snel. Ze zijn ontspannen. Ze genieten echt. Ze voelen zich vrij en open. Ze leren werken vanuit een natuurlijke vanzelfsprekendheid. Ze leren het (bijna) allemaal zonder hard te werken. De lesdagen zijn een feest. Het leren is genieten. De sfeer is ongekend ongekunsteld.

Mijn leerlingen worden bijna zonder uitzondering bijzonder goede Shiatsu Stoelmasseurs. Ze hebben een eigen stijl, veel bezieling en werken vanuit een ‘embodied‘ aanwezigheid. Ze halen fantastische resultaten zonder ‘hard’ te werken. De cliënten zijn gek op ze.

Wie een jaar stoelmassageles bij me gevolgd heeft is een echte stoelmasseur geworden met veel inhoud, veel kennis en uitgebreide mogelijkheden. Ook shiatsutherapeuten en stoelmasseurs met jarenlange ervaring fleuren helemaal op door deze scholing.

Mijn shiatsu stoelmassage opleiding wordt in 2023 21 jaar oud. Ondertussen heb ik honderden mensen opgeleid. Ik gebruik nog steeds dezelfde behandelseries en dezelfde methodiek tabel als aan het begin. De basis stond vanaf het begin stevig. Het verhaal eromheen is gerijpt en verdiept, maar dat wat je leert is hetzelfde gebleven. 21 jaar geleden wist ik al precies wat ik aan mensen wilde leren. Wat ik aan ze wilde geven. Wat ik aan ze kon geven. Een stevige opleiding met een zachte, gevoelige kern.

Als je een bijzondere stoelmasseur wil worden, eentje die er echt staat, sterk en ongedwongen; als je dat allemaal wilt leren in een sfeer waarin je helemaal jezelf mag zijn, waarin je mag groeien tot een behandelaar die alleen jij kunt zijn; dan is Hands on Tao er voor jou!”