Het geheim van stoelmassage

HET GEHEIM VAN STOELMASSAGE

Bij shiatsu stoelmassage is zeker 80% van je aandacht tijdens het behandelen bij jezelf: je houding, je adem, je aandacht in de Hara (=buik, centrum). Steeds weer ga je terug naar jezelf met je aandacht. Wat voel je? Wat ervaar je?

Met de rest van je aandacht ben je bewust van de reacties, de ademhaling en houding van de cliënt. Je geeft je volledig aan de behandeling, maar blijft ook volledig bij jezelf. Jij, de cliënt en de behandeling zijn één. Je werkt vanuit de Hara. Dit maakt shiatsu tot shiatsu.

WERKEN VANUIT DE HARA

Het werken vanuit de Hara betekent: werken met je hele lichaam.
Je lichaam werkt als een geheel, elke cel is betrokken. Je geeft druk vanuit de zwaartekracht. Je bent bewust van je adem. Je lichaam is aandachtig en ontspannen. Je geest is aandachtig en ontspannen. Je aandacht zit in je buik. Elke beweging start in de buik. Je bent er, helemaal.

Als je vanuit de Hara werkt kost het je geen kracht.
Vanuit Hara werkend is je aanraking gevoelig, sensitief en flexibel. Je voelt hoe diep, in welke richting en op welke manier je druk moet geven. Elk punt is anders. Je geeft voelende druk.
Je kunt veel (voelende) kracht genereren als dat nodig is, zonder dat het je kracht kost. Vanuit Hara werken is moeiteloos werken, ook als je krachtig werkt.

Hara is een zintuig voor het waarnemen van lichaams sensaties.
Aandacht in de Hara betekent dat je bewust bent van je lichaams sensaties. Je bent bewust van je hele lichaam, van elke cel er van. Hara is als een klankschaal die gaat trillen als er iets waar te nemen is. Vanuit de Hara waarnemen betekent met je hele lichaam waarnemen.

HET GEHEIM VAN STOELMASSAGE

Om gebruik van de zwaartekracht en het werken vanuit de Hara te stimuleren zie je vaak dat stoelmasseurs werken met één been ver naar achteren gestrekt.
Het geheim lijkt in het achterste been te zitten. Maar tegelijkertijd gaat het helemaal niet om het been. Het been is een gevolg van het werken vanuit de Hara, niet anders om. Als je druk naar voren wilt brengen vanuit je Hara, moet je ook druk naar achteren brengen; anders ben je niet in balans. Yin heeft Yang nodig. Om dat te kunnen doen strek je je been naar achteren. Je hele lichaam is betrokken en werkt als één eenheid. De beweging start in de buik. De rest van het lichaam volgt. Shiatsu is werken vanuit de Hara. Shiatsu is ontspannen in het Zijn!

EEN OEFENING

Hier een oefening voor het behandelen vanuit de Hara op massagestoel.
Cliënt zit op een massagestoel. Jij staat er voor. Sta in een brede stand, een voet een stuk naar achteren. Een stevige, open houding. En toch ontspannen. Als een Tai Chi beoefenaar. Energie stroomt. Aandacht in de buik.

Zet je handpalmen op de schouders van de cliënt. Ellebogen licht gebogen. Armen ontspannen. Adem in. En adem uit. Ontspan.
Terwijl je uitademt en ontspant, laat je het gewicht naar je handpalmen vloeien en je achterste voet de grond in duwen. De afstand tussen je handen en je achterste voet wordt langer. De achterste knie strekt, de voorste buigt, op een natuurlijke manier. De buiging in de ellebogen blijft gelijk. Er loopt een krachtlijn vanaf je handen naar de achterste voet. Adem in, strek je voorste knie en laat de druk van de handpalmen en de achterste voet langzaam loskomen. Herhaal een aantal keer.

Je kunt een aantal ademhalingen de schouders gestrekt houden. Je leunt er tegen aan, je achterste been blijft de grond in duwen. Je blijft je ontspannen. De kracht komt vanuit de ontspanning.

HET ACHTERSTE BEEN

Het achterste been, daar gaat het om.  Als je druk naar je handpalmen gaat, gaat hij tegelijkertijd naar je achterste voet.
Je zakt tegelijkertijd met je achterste voet de grond in en met je handpalmen in de schouders. Je voorste knie buigt en je achterste knie strekt. Het geheim zit in het achterste been! Maar het is niet het been dat de beweging stuurt. De beweging wordt gestuurd vanuit je buik, vanuit de Hara. Als je op deze manier werkt ben je tegelijkertijd gevoelig en krachtig bezig. Je past de druk moment voor moment aan aan de behoefte van de cliënt.

EEN GEDIPLOMEERDE BEHANDELAAR WORDEN

Wil je ook stoelmassage leren?

In september start er weer een opleiding tot een gediplomeerde TAO Stoelmasseur.

Voor mensen die een nascholing zoeken is er de Masterclass Stoelmassage .

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.