Het geheim van Niets doen

HET GEHEIM VAN NIETS DOEN

Er is één ding in het leven dat ik heel goed kan. Niets doen. Of iets niet doen. Ik kan Heel Goed iets niet doen. Gewoon zitten. Of lezen. Of de hele dag de deur niet uit. En niet afwassen ook al heb ik er ruim de tijd voor. Echt erg!

HET HART VOLGEN

Ik doe werkelijk waar zo wat nooit iets waar ik geen zin in heb. Het is echt zo. En dan zou je denken dat ik niet veel voor elkaar krijg. Maar zo is het dan ook weer niet. Ik krijg juist heel veel voor elkaar. Ik zit er soms zelf echt van te kijken: hoe kan ik zo veel voor elkaar krijgen met zo veel niet doen?

Ik denk dat het komt omdat ik mijn hart volg. De innerlijke impulsen volg. Dan krijg je zelfs met veel niet doen, veel voor elkaar. Wil jij dit ook leren? Lees dan verder!

DE TWEE SOORTEN MENSEN

Over het algemeen zijn er twee soorten mensen (en alle variaties daar tussen) en daarmee twee soorten manieren om om te gaan met niets doen.

Yin tekort

De eerst soort mensen (Yin tekort) zijn druk van aard en altijd bezig. Zij vinden het idee van niets doen soms wel aanlokkelijk, maar het lukt ze niet hoe hard ze het ook proberen. Want eigenlijk vinden ze het niet kunnen. En blijven ze maar bezig. Maar diep in hun hart denken ze (of weten ze) dat het niet goed is. Ze denken dat het anders zou moeten. Want ze putten zich uit. Dat valt niet te ontkennen.

Yang tekort

De tweede soort mensen (Yang tekort) zijn van nature geneigd tot niets doen. Ze zijn makkelijk vermoeid en komen niet tot actie. Zij doen vaak niets of te weinig en schamen zich er voor. Ze vinden zichzelf mislukkelingen. Luilakken. En willen meestal heel graag anders zijn. Want te weinig doen en te weinig bewegen is niet goed. Het is niet goed voor de conditie. Niet goed voor de gezondheid. En er zijn altijd dingen die echt wel moeten gebeuren. Dat valt niet te ontkennen.

VOOR ALLE TWEE DE GROEPEN HEB IK EEN GOUDEN TIP

1. De Tip voor de druktemakers, de mensen die altijd bezig zijn

Accepteer het feit dat het niets doen ver van je bed schijnt te liggen. Blijf lekker bezig en geniet er van. Ook als je denkt: puh, puh, daar gáan we weer. Als je geen oordeel over je eigen druk doen (en slecht slapen, dat er meestal bijhoort) hebt, komt er vanzelf een moment van rust aangevlogen. Opeens merk je dat je zin hebt om even niets te doen. Merk dat moment op en geniet er van zolang het duurt.

2. Een Tip aan de slaapkoppen, de groep die niet makkelijk tot actie komt

Wees trots op je talent om niets te doen (en lekker te slapen, wat er meestal bij hoort) en neem het er van. Blijf gewoon liggen. Doe niets. Kom niet tot actie. En geniet er van. Als je het gewoon accepteert zoals het is komt er vanzelf een moment dat je opeens in actie komt. Merk dat op en geniet van de activiteit. Neem het er helemaal van en laat je gaan, voor zolang het duurt.

DUHHHH????

Wees gerust! Natuurlijk bedoel ik niet echt dat je alle grillen van jezelf voor lief moet nemen. Of dat je geen verantwoordelijkheid voor je leven moet nemen. Wat ik bedoel is dat in mijn ogen de belangrijkste verantwoordelijkheid die je kunt nemen de verantwoordelijkheid is om jezelf te accepteren zoals je bent.

Zolang je probeert om een ander soort mens te worden dan je bent, gaat er veel energie verloren. En meestal zonder (blijvend) resultaat. Als je jezelf accepteert precies zoals je bent, met alle rare en minder handige dingen, en gewoon meegaat met je eigen natuur, dan zal je eigen natuur van zelf de balans opzoeken. Je creëert dan een mogelijkheid tot het vinden van een natuurlijk evenwicht tussen rust en activiteit. Het evenwicht dat bij jou past.

Je kunt de balans tussen vechten tegen de bierkaai en het gevecht weer opgeven vervangen door een minder vermoeiende balans. Als je het gevecht niet ingaat hoef je het ook niet op te geven. Dan blijft er energie over om de natuurlijke balans op een natuurlijke manier te laten ontstaan. Vertrouw op je eigen lijf! Vertrouw op je eigen wijsheid! Vertrouw op de natuurlijke geneeskracht die altijd bezig is om de balans te zoeken!

HET GEHEIM

Het geheim van niets doen is dus niet Niets Doen. Het geheim van niets doen is de stroom volgen die er is. En dan gaat het allemaal vanzelf. Je hoeft er niets voor te doen.

Veel plezier met niets doen! En geniet vooral van jezelf, met alles er op en er aan! Er is er maar eentje van!

Vriendelijke groeten, tot de volgende keer!

JAANA

Ps. Dank voor het lezen van mijn artikelen! Wil je live meemaken wat Hands On Tao inhoudt? Kom dan 18 januari 2020 naar de OPEN DAG in Wageningen. Lees meer en meld je aan: https://handsontao.nl/opendagshiatsu/

 

Showing 16 comments
 • Irma Soetekouw
  Beantwoorden

  Dag Jaana, ik volg niet je lessen, ik ben TaiChi en medisch Qigung docent en werk in de massages als vanzelf met “chi” vanuit mijn buik. De Chi stroomt ook daar waar het voor veel mensen niet meer heen kan. Mooi dat er zoveel herkenning is. Verder heb ik les van Mantak Chia en Inge Maassen in de Healing TAO , (Taoïstische Alchemie) , waar ik leuke lessen in geef. Wie weet vinden we elkaar langs die weg nog eens.

  • 5eshiatsu
   Beantwoorden

   Dank je wel Irma! Leuk! Ik ben zelf ook met Tao bezig, op mijn manier. En ben zeker geïnteresseerd om het een en ander te volgen. Ik stuur je de opname toe! Heel veel plezier met je werk en tot ziens!

 • Nanda Oud
  Beantwoorden

  Hallo Jaana.
  Ik lees al zo`n drie jaar je nieuwsbrief met al je wijsheden en persoonlijke ontboezemingen met veel plezier. Vaak zit er weer een mooie levenswijsheid tussen. Volgende week start ik de stoelmassagecursus bij jou en hoop dan je artikelen nog beter te kunnen gebruiken om een goede masseur te worden en mezelf te ontwikkelen. Ik kijk uit naar de opleiding! Tot de 9e.
  Liefs, Nanda

  • 5eshiatsu
   Beantwoorden

   Hoi Nanda! Dank voor je reactie! En super leuk dat je er bij bent vanaf de 9e. Het gaat leuk worden!
   Ik stuur je de opname toe.
   Lieve groeten,
   Jaana

 • Marianne Broekman
  Beantwoorden

  Hallo Jaana,
  Gefeliciteerd met de 100e editie! Ga zo door zou ik zeggen. Ik lees ze altijd met veel plezier. Er is niet een specifieke nieuwsbrief die mij is bijgebleven. Ik lees ze nog wel eens terug dat wel. Ze nodigen ook uit om verder te lezen en door te klikken. Dank voor deze informatie.
  Hartelijke groet,

  Marianne

  • 5eshiatsu
   Beantwoorden

   Dank je Marianne!

 • Silvia
  Beantwoorden

  Lieve Jaana,
  Gefeliciteerd met je 100ste! Ik lees je nieuwsbrief elke keer met groot plezier en blijf het geweldig vinden hoe vrijgevig en openhartig je alle informatie en verhalen deelt. En er is elke keer wel wat om als het ware mee te nemen, zowel voor mijn shiatsu sessies voor paarden en honden als ook voor de omgang met hun verzorgers/eigenaren. Bedankt voor de inspiratie, en ga vooral door!
  Hartelijke groeten,
  Silvia

  • 5eshiatsu
   Beantwoorden

   Hoi Silvia,
   Dank voor je reactie!
   Lieve groeten, Jaana

 • Grady Breukel
  Beantwoorden

  Ha Jaana,

  Ik verheug me nu al op de Zes aanrakingen-workshop in oktober. Telkens wanneer er een nieuwsbrief van je komt ben ik zo dankbaar dat met alle krakeel in onze maatschappij er nog plekken zijn waar mensen zich met aandacht met wezenlijke zaken bezighouden!

  Hartegroet, Grady

  • 5eshiatsu
   Beantwoorden

   Dank je Grady! En super leuk dat je er bij bent op 8 oktober!!!

 • Ivo
  Beantwoorden

  Ik volg je nog niet zo lang, maar wat ik van je gelezen heb vind ik erg waardevol. Ben zelf beginnend shiatsu-therapeut en kom alle valkuilen waar je over spreekt tegen. Het prettige aan je posts vind ik dat ze je telkens weer terugbrengen naar jezelf. Je haalt zogezegd de druk weg :). In ieder geval, ga zo door met het delen van je ervaringen over dit mooie maar ook erg uitdagende vak.
  Hartelijke groet, Ivo

  • 5eshiatsu
   Beantwoorden

   Dank Ivo! Super leuk dat je me volgt en dat het je iets brengt. Veel plezier met shiatsu!

 • Stephanie
  Beantwoorden

  Dag Jaana,

  Ook ik lees graag je nieuwsbrief. Ik sta altijd versteld van je enthousiasme en van het vertrouwen dat je hebt in jezelf en het universum. Jouw artikels hebben voor mij vaak iets geruststellend en ik lijk dan telkens weer een ‘opgefriste moed en goesting’ te ontdekken in mezelf om verder te gaan op het pad van shiatsu. Ik eindig mijn opleiding dit jaar en heb me net ingeschreven als zelfstandige in bijberoep. Nu wordt het dus wel spannend, om echt aan de slag te gaan met mensen van allerlei slag en mensen die ik niet ken. Jouw nieuwsbrief (en webinars en opnames) zullen me zeker blijven inspireren en ondersteunen, daar twijfel ik niet aan! Dank je van harte, Stéphanie

  • 5eshiatsu
   Beantwoorden

   Hoi Stephanie,
   Dank voor je bericht! Leuk om te lezen!
   Heel veel plezier met je avontuur als praktijkeigenaar en therapeut.
   En fijn als ik je mag blijven inspireren.
   Lieve groeten,
   Jaana

 • emmy sangers
  Beantwoorden

  fijn om je ste te lezen was op het festival in utrecht en volgde jouw wrkschop, ik heb nog nooit zo goed les gehad. emmy

 • emmy sangers
  Beantwoorden

  was op je workschop in utrecht prachtig emmy

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.