Wat je als masseur zou moeten voelen

HELP IK VOEL NIETS! OVER WAT JE ALS MASSEUR ZOU MOETEN VOELEN

Er zijn van die masseurs die precies voelen hoe de Qi (=energie) stroomt. Ze voelen of er een verbinding is tussen twee punten. Ze voelen welke zone vol is en welke leeg. En ze voelen of het allemaal verandert door hun behandeling en hoe het verandert. Hoe doen ze dat? Is dat te leren

Wat voel je wel?

Soms hebben masseurs of massagestudenten een hopeloos gevoel hierover en willen ze bijna met het masseren stoppen, want ‘ze voelen niets’. En dan zeg ik: maak je geen zorgen! Je hoeft niets te voelen wat je niet voelt. Het enige wat van je gevraagd wordt is om bewust te zijn van dat wat je WEL voelt. Al is het de stof onder je handen of de zachtheid van de huid.

Doordat je denkt dat je iets speciaals moet voelen, sluit je jezelf misschien af van dat wat je wel voelt. Als je heel graag iets specifieks wilt voelen, dan lukt het niet. Als je er neutraal staat tegenover WAT je voelt en gewoon voelt wat je voelt, dan ben je open om te voelen wat je voelt.

Een eigen manier van voelen

Elk mens heeft een eigen manier van voelen. De een voelt makkelijk tintelingen of stromingen. Een andere voelt een algemeen gevoel van welbehagen als hij goed zit met de aanraking. Weer een andere gaat zuchten, of voelt warmte en koude, of voelt in beelden of woorden. En dan zijn er altijd weer een paar die zeggen: “Maar ik, ik voel echt niets!”

Dat kan niet!

Je voelt altijd iets! Het is niet mogelijk om niets te voelen. Je handen zijn nu eenmaal gevoelig. Ze voelen. Je lijf is gevoelig. Het voelt. Je Hart is gevoelig. Het voelt. Je voelt altijd iets. En dat wat je voelt is precies wat je moet voelen. Je hoeft niets te voelen wat je niet voelt. Je mag daar echt op vertrouwen.

Voelen met Hart, Hoofd en Hara

Je kunt op verschillende manieren voelen. Ik maak zelf een verdeling in drie manieren van voelen: voelen met je Hara, voelen met je Hart en voelen met je Hoofd.

Voelen met je Hara

De Hara (je buikcentrum) is je krachtcentrum, maar ook het centrum van waarnemen van je eigen lichaamsgevoelens. Mensen die makkelijk vanuit de Hara voelen, voelen met hun hele lichaam. Als ze hun hand ergens op leggen voelt het fijn of niet fijn in hun eigen lijf. Ze kunnen een spanningsgevoel krijgen ergens in hun lichaam of juist een gevoel van ontspanning. Een zwaar gevoel, een licht gevoel. Wie met zijn Hara voelt, voelt het in zijn eigen lijf.

Voelen met het Hart

Het Hart kan heel gevoelig zijn. Als het Hart niet ondersteund wordt door een sterke Hara, zal het heel snel leeggezogen worden. Dus het voelen met het Hart brengt risico’s met zich mee. Het Hart voelt via de handen en via de ogen. Het Hart maakt een direct contact met de ander. Mensen die makkelijk via hun Hart voelen, kunnen bijvoorbeeld stroming of tintelingen in hun handen voelen, of warmte of koude. Of ze kunnen ‘zien’ waar iets aan de hand is. Dit lijkt nog het meest op het voelen zoals vele mensen het graag zouden willen hebben. Dat je de Qi echt voelt en ziet stromen.

Voelen met het Hoofd

Dit is een heel mooi aspect van het voelen. Wie met het Hoofd voelt weet waar hij moet zijn. Of hij weet wat hij moet zeggen of doen. Dat kan zijn vanuit kennis (“De punten die corresponderen met het Metaal element zijn gevoelig, dus mogelijk heeft deze persoon moeite met grenzen stellen”) of het kan zijn vanuit een innerlijk weten. Je weet het gewoon. Dit klinkt hoogdravend, maar het kan iets heel eenvoudigs zijn. Je weet gewoon dat je bij de ene persoon grapjes kan maken en bij een ander niet. Dat voel je gewoon aan. Met je Hoofd.

Herken je een van de manieren van voelen?

De meeste mensen hebben een of twee centra makkelijk tot hun beschikking en is er eentje een beetje ondergesneeuwd. Maak je geen zorgen! Als je je concentreert op dat wat vanzelf gaat, zal het andere zich ook ontwikkelen.

Voel gewoon wat je voelt en wees je er bewust van. En zoek naar je eigen manier van voelen. Wat gebeurt er bij jou als je handen precies goed zitten? Wat gebeurt er bij jou als de ander zich niet durft te ontspannen? Onderzoek je eigen reacties en je eigen gevoelens. Let op dát wat er is en je zult je eigen manier van reageren leren kennen.

Jij bent uniek

Niemand anders kan je vertellen wat jij moet voelen. Wat jij bij iemand voelt is uniek, want als iemand anders dezelfde persoon aanraakt is er een andere dynamiek gaande. De ander zal iets anders voelen, omdat het dan ook anders is. Omdat iedereen en elk contact anders is.

Je hoeft niets te voelen wat je niet voelt, maar voel wél wat je wél voelt. En activeer zo langzaam en in je eigen tempo alle drie de centra bij jezelf. Je hoeft er niets voor te doen. Het gaat vanzelf als je maar bezig blijft en open blijft kijken naar wat er zich voordoet. Je hoeft niets specifieks na te streven. Laat dat wat er is er gewoon zijn en wees je er bewust van.

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.