De drie fases van werken vanuit de Hara

WERKEN VANUIT DE HARA

De Hara is een energiecentrum in je onderbuik: een paar vingers lager dan de navel, een paar vingers naar binnen. Een shiatsu behandelaar werkt vanuit de Hara. Voelt vanuit de Hara. Beweegt vanuit de Hara. Denkt vanuit de Hara. De Hara is, dat kun je wel zeggen, een centraal begrip binnen shiatsu!

Het werken vanuit de Hara betekent in de praktijk dat je hele lichaam, elke cel er van, betrokken is bij elke beweging, elke gedachte, elke ademhaling, elk woord en elk gevoel. Je bent je lichaam en je volgt je lichaam. Je lichaam is vol van aanwezigheid en ontspannen aandacht.

Elke beweging start trouwens sowieso in de onderbuik. Daar start alles. Ook het leven van ons allen is ooit daar van start gegaan…. Als je je bewust bent van je Hara, als je aandacht bij de bron van je beweging rust, dan ben je in staat om je lichaam en je geest optimaal te gebruiken.

JE ZESDE ZINTUIG

De Hara is ook het centrum van waarnemen van je lichaamsgevoelens. Het is je zesde zintuig. Via je lichaam kun je jezelf leren kennen. Door aanwezig te zijn in je Hara is het makkelijk om in contact te blijven met dat wat echt en waar is. Je gedachtes kunnen verraderlijk zijn, je Hart kan bang of gesloten zijn. Maar je lichaam liegt nooit.

Wanneer je met aandacht in de Hara bent, met andere woorden: bewust bent van je lichaamsgevoelens, blijven je gedachtes in het Nu en kun je je Hart echt openen en jezelf kwetsbaar tonen. Kwetsbaar durven zijn is de werkelijke kracht! Om kwetsbaar te kunnen zijn heb je een sterke Hara nodig.

Aandacht in de Hara kun je uiteindelijk het beste vertalen als: gewoon je zelf zijn. Gewoon zijn wie je bent. Niet beter, niet slechter, gewoon precies zoals je bent in volle aandacht en eerlijkheid.

DE DRIE FASES VAN WERKEN VANUIT DE HARA

Als je Shiatsu leert, leer je werken vanuit de Hara. Shiatsu is pas Shiatsu als het gedaan wordt vanuit de Hara. Dat betekent: werken met en vanuit je hele lijf en gericht zijn op iets groters dan alleen jezelf en de ander. Het is werken in een soort meditatieve aanwezigheid en toch heel pragmatisch, met beide benen op de grond.

Er zijn drie fases aan het werken vanuit de Hara. Drie dieptes zou je kunnen zeggen. Als student bij ons leer je de eerste twee en de derde is iets wat af en toe langskomt….. als je geluk hebt.

Fase 1: Werken in de Flow

Dit is wat je als eerste leert. Je leert werken in de Qi flow. Je leert de flow die er is op te zoeken en te volgen. Als je vanuit de Hara in contact staat met de ander kun je makkelijk uitvinden waar en hoe het lijf fijn meekomt. De behandeling loopt in een smooth tempo en is ongelooflijk ontspannend.

Om deze soort behandelingen te kunnen geven is het nodig dat je de technieken goed geoefend hebt en je eigen gemaakt hebt, jezelf ontspannen kunt focussen op de Hara en je kunt richten op het grotere veld. Deze behandelingen zijn vooral ontspannend en ze vinden plaats in stilte.

Fase 2: Werken met Kennis en Intuïtie

Dit is wat je leert als je bij ons een opleiding doet. Mijn streven is om de leerlingen altijd “voorbij de Flow” te brengen. De Flow is de basis. En daarna komt het werken met Kennis en Intuïtie.

Dit betekent dat je meer gericht bent op de stagnaties dan op de Flow. Het betekent ook dat je de samenwerking van de ander nodig hebt. Hoe fijn en ontspannend de behandeling ook is (want de Flow zit er nog altijd onder), de ander is er nu wel actief bij. Je gaat samen op zoek naar dat wat werkt. Je gaat op onderzoek uit. Wat is hier? Hoe reageert dit? Wat heb je hier nodig? De ander bepaalt hoe diep jullie gaan, maar de potentie is er om het echte, het kwetsbare, te raken.

Om deze soort behandelingen te kunnen geven is het nodig dat je naast technieken ook de theorie goed beheerst. Je hebt inzicht nodig. Echte inzicht, theorie die “in je lijf” gezakt is. Theorie die vanzelfsprekendheid geworden is. Net zoals je weet dat je wijsvinger je wijsvinger is (je hoeft niet na te denken: is het nu de wijsvinger of was dit de duim misschien?) weet je waar de meridianen lopen, wat de elementen inhouden, wat de puntenwerking is. Je hebt niet VEEL kennis nodig, maar je hebt kennis nodig die echt je eigen is geworden.

Deze behandelingen hebben vaak diepe impact op klachten. Ze vinden nooit plaats in totale stilte, er is communicatie gaande. Gewoon normaal ontspannen praten. Alsof je samen een kippenhok aan het timmeren bent en tussendoor wat moet overleggen.

Fase 3. Werken met Wonderen

Als je eenmaal de Flow beheerst en voldoende kennis en ervaring hebt voor het werken met Kennis en Intuïtie kan het in een onbewaakt ogenblik gebeuren dat je samen met de ander in iets wonderlijks terecht komt. Er is diep contact, er is opening, er is eenheid en ontroering. En stilte.

Dit zijn momenten die onbeschrijfelijk kostbaar zijn. Je kunt ze niet navertellen. Er gebeurt iets. Er opent iets. Er ontspant iets. Er valt iets weg. Je weet opeens precies wat er gebeuren moet. Of niet gebeuren moet. Je doet precies het juiste. Het valt allemaal samen.

Dit is iets wat kan gebeuren als je helemaal ontspannen bent en je op het grotere veld richt, als je niet bezig bent met jezelf en toch helemaal aanwezig bent in jezelf en het moment. Met andere woorden: als je Hart open is en je Hara sterk. Het zijn meestal kleine momenten binnen een behandeling waar je voelt: nu gebeurt er echt iets. En meestal gebeurt er dan ook echt iets.

Het is een valkuil om bewust dit soort ervaringen op te zoeken. De wonderen kun je niet dwingen. Je mag er ook niet op rekenen. Ze komen als ze komen, je hebt het niet in de hand. En je mag er nooit, nooit afhankelijk van worden of ermee pochen. Het werken met Kennis en Intuïtie is voldoende. De wonderen is een extraatje, een cadeautje van het Grote Mysterie, waar je alleen ‘humble’ onder kunt zijn.

Maar als het gebeurt is het werkelijk heerlijk en heel voedend, zowel voor de ander als voor jezelf. Af en toe een klein lief wondertje en je kunt er weer jaren tegenaan.

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Herken je jezelf hierin? Of heb je vragen? Laat je commentaar achter hieronder!

Showing 2 comments

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.