Happy Hara interview

Mark Vroonland is de eigenaar van de shiatsutherapie praktijk Happy Hara in Rotterdam. 

Mark schreef een super leuk interview over mij en Hands on Tao voor op zijn blog.

Met zijn toestemming mag ik het hier weergeven. 

Ga voor meer interessante artikelen over Shiatsu en Chinese geneeswijze naar www.happyhara.nl. 

HAPPY HARA INTERVIEW

Met haar opleiding Hands On Tao is Jaana Siltasalmi een relatieve nieuwkomer in het aanbod van shiatsu opleidingen in Nederland. Haar shiatsu stoelmassage training is gaandeweg uitgegroeid tot een 4-jarige opleiding tot shiatsu therapeut. Of eigenlijk: het begin van een levensveranderd pad. Een interview met de bevlogen hoofddocente.

Jaana komt van oorsprong uit Finland. In de jaren tachtig vond ze in Nederland haar liefde en besloot te blijven. Een richting was snel gevonden. “Ik volgde een shiatsu opleiding en vanaf de eerste les voelde het als thuiskomen. Het was alsof ik het al kon,” vertelt ze.

Zinvol

“Shiatsu, het werken vanuit de hara, het volgen en vertrouwen van je intuïtie, de Taoistische filosofie, dat is op m’n lijf geschreven. Shiatsu is de weg om mezelf te ontwikkelen. Met iets zinvols bezig te zijn. De eerste 10 jaar als hobby en daarna als professie. Het geeft me het gevoel dat ik bezig ben met waarvoor ik geboren ben.”

Heeft dat te maken met je Finse achtergrond?

“Voor een Fin is het makkelijker om shiatsu te leren dan voor een Nederlander. Finnen zijn van nature al goede masseurs. Meer lichaamsgericht. Ons natuurlijke zwaartepunt ligt lager, bij de buik. Daar waar Nederlanders meer hoofd en hart mensen zijn, zijn de Finnen echte buikmensen. Voor de Finnen is het weer moelijker om het hart te openen, te communiceren.”

Waarom heb je een shiatsuopleiding opgericht?

“Ik wilde eigenlijk altijd al leraar worden. Maar in welk vak? Er was niets dat me echt interesseerde behalve shiatsu en Chinese geneeswijze. En toen dacht ik: ik word gewoon shiatsu leraar! Ik gaf cursussen en werd gevraagd als docent bij een shiatsu opleiding. Ondertussen schreef ik lesmateriaal en maakte voor de lol plannen voor een eigen opleiding. Toen ik in 2001 startte als stoelmasseur wist ik het: Hierin wil ik mensen opleiden!”

Stoelmassage is nog steeds een belangrijk deel van jouw opleiding. Wat is daarvan de reden?

“Ik ben verliefd op de massagestoel! Ik heb mijn behandelmethodiek ontwikkeld als stoelmasseur. Ze zijn ook het snelste te leren op een stoel. Alles wat je in onze 4-jarige therapeuten opleiding leert, kun je toepassen op een massagestoel, een massagemat en een behandeltafel. Maar het begint allemaal op de stoel. Stoelmassage vind ik een geweldige manier om veel mensen te bereiken en veel ervaring op te doen. En ook om snel van je praktijk te kunnen leven.”

Lekker veilig

“Stoelmassage is de snelste en makkelijkste manier om een lijf te ‘lezen’. Ik leg mijn handen op de schouders en ik weet al heel veel over het lijf. Dat gaat bij mij sneller op de stoel dan op de mat. Ik kom sneller bij de kern, voel helderder wat er nodig is. Bovendien is het een houding waarin ik veel kan doen zonder dat het mezelf belast. Gewoon leunen en steunen. Als je hele dagen wilt masseren, is stoelmassage een stuk lichter dan werken op de mat of tafel. Ik houd gewoon van een massagestoel. De houding waarin ik werk. De houding waarin de ander zit. Lekker veilig, helemaal beschermd in de stoel.

“Intuïtie wijst de richting. Kennis verlicht de weg”

Waarop ligt in jouw opleiding de nadruk: op theorie of het ‘voelen’, contact maken?

“Als je leerlingen vraagt wat onze opleiding speciaal maakt, zeggen ze meestal: de sfeer en dat je veel aandacht krijgt en jezelf mag zijn. Maar als je het mij vraagt, is het meest speciale aan onze opleiding de koppeling tussen theorie en praktijk. Ik noem het werken met kennis en intuïtie.”

Laten ontstaan

“Ik heb als stoelmasseur een behandelmethodiek ontwikkeld, die de theorie van Chinese geneeswijze en de praktijk van een shiatsu behandeling met elkaar verbindt. Ik leer mensen om die methodiek te gebruiken. Ik leer ze om de behandeling op een natuurlijke wijze te laten ontstaan. En dat te begrijpen in termen van de Chinese geneeswijze. Intuïtie wijst de richting. Kennis verlicht de weg.”

Licht

“Als je puur vanuit intuïtie en gevoel werkt is het alsof je in een donker bos loopt. Je ziet niet ver vooruit en moet goed opletten dat je niet valt. Maar je weet wel welke kant je op moet. Dus op zich prima. Als je ook licht hebt, gaat het makkelijker, met meer zekerheid. Als je daarentegen licht hebt, maar niet weet welke kant je op moet, dan is de kans klein dat je ergens komt waar je wilt zijn. Puur werken vanuit kennis leidt nergens naartoe”

Magie

“Ik geloof in het belang van theorie. Maar zonder gevoel en intuïtie heb je er niets aan. Je hebt het hart nodig om te voelen, in contact te staan. Het hoofd voor inzicht en kennis. En de hara voor intuïtie en gewoon doen. Als deze drie centra samenwerken, dan gaat er iets stromen en kan de magie gebeuren.”

Is shiatsu een leuke bezigheid of een écht beroep? Zit Nederland wel te wachten op shiatsu therapeuten?

“Onze studenten starten over het algemeen een serieuze praktijk. Met de bedoeling ervan te leven. Vaak met een andere baan erbij, maar ook regelmatig als hoofdberoep. Wie het echt wil, krijgt het altijd voor elkaar om een goedlopende praktijk op te bouwen. Het duurt misschien een paar jaar, maar als je weet waar je interesse en kracht zit, vind je de mensen die zich daarbij betrokken voelen.”

Zelfverzekerheid

“Onze studenten starten in het eerste jaar met een oefenpraktijk, schakelen meestal al tijdens de studie over op een ‘echte’ praktijk. Ik geloof in leren en werken en stimuleer mensen om zo snel mogelijk officieel te starten met een praktijk. Stoelmassage opdrachten zijn extra handig om voldoende inkomen en zelfverzekerdheid te genereren. En natuurlijk is er plek voor goeie shiatsu behandelaars in Nederland!”

Jouw opleiding heeft veel vrouwelijke docenten. Is shiatsu een yinne aangelegenheid?

“In het Taoïsme wordt gezegd dat er twee manieren zijn om voor je clan te zorgen: genezen en beschermen. Er zijn healers en fighters nodig. De Taoïstische beoefening is dan ook op die twee gericht. Je leert vechten of je leert genezen. Shiatsu combineert die twee kanten. De bewegingen en de houdingen zijn van een vechter. De handelingen van een genezer.”

“Vaak weet je het al voordat je het weet”

Doortastend en subtiel

“Onze opleiding heeft wel een vrouwelijk overwicht, zowel in leraren als in leerlingen. Onze stijl is ook net wat meer aan de yinne, het voelende en de volgende kant. Maar shiatsu is zeker geen yinne aangelegenheid! De vechter, het weten, inzicht, helderheid, al de yange kwaliteiten zijn ook belangrijk. Onze stijl is zacht en stevig tegelijk. Doortastend en subtiel. Leidend en volgend, dynamisch en rustig. Altijd yin en yang.”

Waarom kiezen mensen voor jouw opleiding?

“Ik weet hoe moeilijk een juiste keuze voor een opleiding kan zijn. Maar aan de andere kant kan het heel makkelijk zijn. Vaak weet je het meteen al. Vaak weet je het al voordat je het weet. Elke opleiding heeft een eigen sfeer. Elke stijl een eigen smaak. Onze opleiding is vooral geschikt voor mensen die een levensveranderend pad in willen gaan. Mensen die willen begrijpen en toch helemaal uit hun hart willen werken. Mensen die praktisch zijn. Mensen die resoneren met hart, hoofd en hara.”

Showing 2 comments
 • Cristi Roedig
  Beantwoorden

  Prachtig interview. Precies zoals de opleiding is. Geen woord teveel, geen woord te weinig. Heerlijk. Fijn om bij de “clan” te mogen horen. Cristi

  • Jaana
   Beantwoorden

   Fijn dat je er bij bent!!!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.