Genieten is het tegenovergestelde van stress

GENIETEN IS HET GEZONDSTE WAT ER BESTAAT

Ik denk dat genieten het meest gezonde iets is wat je kunt doen. Volgens mij valt gezond eten, afvallen, sporten, mediteren of wat dan ook voor gezonds in het niet ten opzichte van genieten. Genieten is het waar het om gaat.

Als je geniet dan ontspan je. Probeer het maar uit. Je kunt niet genieten zonder te ontspannen. Als je geniet dan is dat als een zucht, als een uitademing waarin je alle ballast loslaat.

Het genieten voelt als ruimte. Als ruimte die stil en vol afwachting is. Het genieten ontspant elke vezel van je lijf. Vooral ook het bekkenbodemgebied: het gebied bij uitstek waar spanning zich ophoopt die genieten in de weg staat.

In principe kun je elk moment genieten van iets. Als je naar binnen keert en je voelt naar jezelf en het moment, dan kun je het genieten bewust oproepen. Je kunt gewoon genieten van het moment. Genieten van de stilte. Genieten van het zitten. Genieten van de ademhaling. Genieten van de geluiden om je heen. Genieten van de warmte. Genieten van het gevoel van de zachte katoenen broek tegen je been. Gewoon genieten van je lijf. Er is altijd iets te vinden waarvan je kan genieten. Een mens is gemaakt om te genieten.

En dat gevoel van genieten, dat is volgens mij niet alleen gezond: het is het beste medicijn tegen elk mogelijk probleem.
Het genieten is het tegenovergestelde van stress. Het is het medicijn tegen elke stressgerelateerde klacht. En het zou weleens kunnen dat er weinig klachten zijn die niet met stress gerelateerd zijn….

DE ANDER LATEN GENIETEN

Als masseur is het wat mij betreft het allerbelangrijkste om de ander te laten genieten. Het geldt niet altijd, niet voor de echte “therapeutische” behandelingen, dan is er iets anders wat nog belangrijker is (de juiste prikkel). Maar ook dan begint het als het goed is allemaal met genieten.

Als je cliënt geniet, dan weet je zeker dat dat wat je doet “binnenkomt”. Als je cliënt geniet is hij of zij open en ontspannen. Dan is hij ontvankelijk. Het genieten op zichzelf is al genezend, helend. Dan is het voor de rest minder belangrijk wat je doet. Het heeft toch al een gunstig effect.

sam_1244

Als je het genieten kunt combineren met een doelgerichte behandeling, dan heb je dubbel kans op een mooi resultaat. Al gaat het niet om het resultaat, het is toch fijn als je de mensen een stap verder kunt helpen. En dat kan in mijn optiek alleen als de mensen genieten van je behandeling.

Het genieten helpt je om de OPEN DEUR te vinden. Dat waar de ander je binnen laat. Dat waardoor er overgave ontstaat. En om werkelijk iets voor de ander te kunnen betekenen is overgave zo belangrijk.

 

DE 5 STAPPEN OM HET GENIETEN OP TE ZOEKEN TIJDENS EEN BEHANDELING

1. uitgangshouding

Begin de behandeling altijd door uitgebreid aandacht te besteden aan de uitgangshouding. Zorg dat de ander lekker ligt of zit. Gebruik rollen en kussens en dekens. Dek de ander goed toe (als het een beetje tochtig is bijvoorbeeld, of gewoon zo maar). Door zo bezig te zijn en de ander als het ware een beetje te vertroetelen (zonder klef of moederlijk te worden!) geef je als het ware een signaal af: je mag genieten. Het gaat om jou.

2. vragen

Begin met je handen ergens op te leggen en vraag wat de ander ervaart. Is er een gebied dat aandacht vraagt? Als dat zo is ga daar heen met je handen. Desnoods laat je van uitgangshouding veranderen (en weer met de kussens en rollen in de weer).

3. samen zoeken

Zoek even samen uit wat fijn is op dat moment. Heeft de ander behoefte aan kneden of aan vasthouden of aan druk of aan zacht schudden. Het hoeft geen opgefokt vraag en antwoord spel te worden. Heel ontspannen kun je wat dingen uitproberen. Vaak voel je vanzelf wat fijn voelt om te doen.

4. laten onstaan

Laat de behandeling vervolgens van daaruit als vanzelf ontstaan. Vertrouw op je eigen gevoel. Doe wat voor jou goed voelt. Blijf je eigen lijf voelen en zorg dat alles wat je doet goed voelt voor jezelf.

5. het samen doen

Blijf communiceren en af en toe advies en richting vragen van de ander. Hij of zij weet het het beste! Je hoeft het niet alleen te doen. Een behandeling geven is een samenwerkingsproject. Doe het samen! Geniet samen!

6. niet treuren

Als er geen genieten en geen overgave te vinden is, pech gehad! Ga niet treuren! Het maak niet uit of het lukt of niet lukt om de Open Deur te vinden. Het hangt af van zo veel factoren: waar zit de ander met zijn of haar proces, waar zit jij met de jouwe, hoe die twee bij elkaar komen en hoe zijn de omstandigheden om de behandeling heen (ruimte, tijd etc.).

7. focus

Maar laat het zoeken naar genieten en overgave wel je focus zijn. Als je het kunt vinden, geweldig! Zowel voor jezelf als voor je cliënt. Als de ander geniet, geniet je zelf ook. En genieten is het beste medicijn!

Veel plezier met het masseren. Wij masseurs hebben het leukste vak van de hele wereld!

Vriendelijke groeten, tot de volgende keer!

JAANA

Pa. Wil je Shiatsu Stoelmassage leren? Lees alles over onze Shiatsu Stoelmassage opleiding: https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.