Gelukkig zijn; hoe doe je dat?

GELUKKIG ZIJN; HOE DOE JE DAT?

Het geluk zit meestal in kleine momenten. Opeens is het er. In een onbewaakt moment overvalt het ons. Het gevoel van gelukkig zijn is ongrijpbaar, onnoembaar. Wat is het? Wat is dat gevoel dat we geluk noemen?

GELUKKIG ZIJN

Als we een fijne emotie ervaren, zoals euforie, verliefdheid, vreugde, ontspanning of genieten, opent er iets in onze ziel en we voelen ons eventjes gelukkig. De fijne emotie van dat moment maakt ons gelukkig, tenminste dat lijkt het geval te zijn. Maar hoe zit het dan met het feit dat de ervaring van gelukkig zijn er ook zomaar opeens kan zijn zonder een bepaalde aanleiding? Ik heb dit bij mijzelf bestudeerd en kwam tot de volgende conclusie.

Volgens mij is de ervaring van gelukkig zijn het aanwezig zijn in het moment zonder je druk te maken over wat komen zal. Door de fijne emoties of gewoon zomaar kom je eventjes helemaal in het hier en nu, het leven krijgt meer ruimte, je bent aanwezig. De verbindende factor tussen de verschillende momenten van gelukkig zijn is volgens mij dat je op dat moment helemaal tevreden bent met jezelf en met je eigen leven. Dat is volgens mij geluk.

PERFECT, SPANNEND EN PRECIES GOED

Stel dat dat zo is: dat het geluksgevoel niets te maken heeft met uiterlijke gebeurtenissen of innerlijke emoties. Dat het geluksmoment ontstaat door het nemen van het moment zoals het is? Dan zou het recept voor geluk kunnen zijn: je leven en jezelf van moment tot moment helemaal goed te vinden precies zoals het is. Zou dat mogelijk kunnen zijn?

Zou het mogelijk kunnen zijn om gewoon dat wat er is, precies te nemen zoals het is? Gewoon omdat het er is? Om aanwezig te zijn op die ongrijpbare, onnoembare manier, gewoon zo maar, zonder een bijzondere reden, ongeacht de uiterlijke gebeurtenissen of de innerlijke gevoelens. Het klinkt misschien onmogelijk maar het is de moeite waard om het uit te proberen. Geef het eens een kans!

HET RECEPT

Neem een moment, welk moment dan ook en denk: dit moment is perfect, spannend en precies zoals het moet zijn. En ik ben perfect, spannend en precies zoals ik moet zijn. Als je dat te pakken hebt, al is het maar voor een seconde, wat komt er dan tevoorschijn? Geluk!

GELUX FACTOR

Het is als mens ons recht, en misschien wel onze plicht, om te streven naar liefde, geld, gezondheid, een mooi uiterlijk, succes, creativiteit, vervulling van wensen en zinvol bezig zijn. Maar als we denken dat geluk het gevolg is van een of meer van deze dingen dan hebben we het mis. Geluk komt niet door de uiterlijke omstandigheden en wordt niet veroorzaakt door speciale emoties.

Eigenlijk is het heel simpel maar toch oh zo ingewikkeld! De gelux factor is het volledig omarmen en accepteren van dat wat er is, inclusief al het goede en het mooie maar ook inclusief al het minder goede en minder mooie: alle ongelukkige gevoelens, alles wat er mis gaat, al onze schijnbare fouten, alles wat anders is dan wij zouden willen. Omarmen en accepteren van ALLES wat er is, dat is de gelux factor.

JAANA

Showing 6 comments
 • Ineke Brouwers
  Beantwoorden

  🙏 prachtig en oh zo waar. Liefs Ineke

 • Mariëlle
  Beantwoorden

  Prachtig Jaana. Zoals zo vaak met jouw blogs: Daar kun je iets mee. Niet zweverig. Niet mooier maken dan het is. Gewoon. En dat kunnen verwoorden is heel bijzonder. Het bijzondere gewoon maken. En het gewone bijzonder. Dankjewel!

 • Judy Smedeman
  Beantwoorden

  Jaana
  Een aantal jaren geleden lag ik met mijn jongste zoon Joek (toen 4 jaar oud) op een zondagochtend lekker in het grote bed te kletsen, we hadden het over op zoek zijn naar geluk en hoe dat zou zijn om dat te vinden!
  Hij zei “Mam, eigenlijk hoef je het niet meer te gaan zoeken of vinden want als je eenmaal weet dat je geluk kan gaan vinden…”dat is het geluk voor altijd” en hoef je dus nooit meer op zoek!
  De keer dat je dus weet dat het er is, is voor eeuwig het Geluk gevonden hebben!
  Weet je hoe gelukkig ik daar van werd
  En dat geluk is nooit meer weg gegaan🌀

  • Jaana
   Beantwoorden

   Ah wat een mooi verhaal! En zo waar!!! Wat een wijsheid zit er in de kids.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.