Emotioneel lichaamswerk; ruimte maken voor transformatie

EMOTIONEEL LICHAAMSWERK; RUIMTE MAKEN VOOR TRANSFORMATIE

Eigenlijk ben ik als shiatsubehandelaar altijd met emoties bezig. Emoties laten zich als energetische blokkades in het lichaam zien en juist daar ben ik als shiatsubehandelaar in geïnteresseerd: energetische blokkades oplossen, energie laten stromen. Daarbij hoeft er geen woord over emoties gesproken te worden. De behandeling kan gaan over pijn in de schouder of over spanningen loslaten of gewoon over het lekker. Het heet dan ook geen emotioneel lichaamswerk maar shiatsu.

De 5 elementen cirkel

Op het moment dat er wel over emoties gesproken wordt en/of op het moment dat de cliënt graag met behulp van shiatsu aan zijn emotionele processen wil werken, spreek ik van emotioneel lichaamswerk. Specifiek daarvoor heb ik een werkmodel ontwikkeld: de 5 elementen cirkel (de 5 elementen van Chinese geneeswijze: Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout). Hierbij maak ik gebruik van shiatsu, 5 elementen diagnostiek, de 6 aanrakingen en lichaamswerk (oefeningen, meditatie, bewegen). Het uitgangspunt is dat door de emoties in het lichaam gewaar te zijn en er met de aandacht bij te blijven, er ruimte kan ontstaan voor transformatie: de emoties transformeren tot innerlijke kwaliteiten. Woede transformeert tot kracht, verdriet tot wijsheid, angst tot moed. Ook hierbij is het niet nodig om uitgebreid over de inhoud van de emoties te spreken, het gaat veel meer over lichaamsgevoelens, over associaties, over pijn, over alle ervaringen in het moment.

Ontroerend

Emotioneel lichaamswerk leidt vaak tot ontroerende momenten. Het herinnert aan de eenheid die we zijn: in onze uniekheid zijn we eigenlijk allemaal het zelfde. Dat echt te voelen, echt te ervaren, is en blijft bijzonder en zachtmakend.

Emotioneel lichaasmwerk leren

Je leert emotioneel lichaamswerk tijdens de workshop De 6 aanrakingen en vervolgdag, tijdens de 5 elementen lessen van de VIP jaaropleiding en tijdens het tweede jaar van onze shiatsuopleiding.

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.