Een nieuwjaars oefening

EEN OEFENING VAN HET VERLANGEN

Als een nieuwjaars cadeau aan mezelf en aan jou heb ik een oude oefening opgerakeld. Een Oefening Van Het Verlangen.

Het is een oefening die je kunt gebruiken voor het onderzoeken van alle soorten verlangens; verlangen naar liefde, geld, succes, tijd, rust, wijsheid. Wat dan ook. Maar nu wil ik het speciaal richten op het onderzoeken van het verlangen om het goede te doen voor de moeder aarde. Het verlangen om het beste te geven voor het leven. Het verlangen om ‘Gaia’ te dienen voor zo ver het maar mogelijk is.

Het is een oefening die ik geleerd heb van Heart of Business. Een aantal jaren geleden deed ik daar allerlei online trainingen die mij in mijn ondernemerschap enorm hebben ondersteund. Absoluut een aanrader als je een eigen praktijk/bedrijf hebt!

Maar goed. Nu wil ik de oefening van het verlangen, die ik daar leerde, inzetten voor het onderzoeken van het verlangen om het goede te doen voor de moeder aarde. Hier komt het.

EEN OEFENING IN VERLANGEN

Stap 1

Ga goed zitten, sluit je ogen. Wees bewust van wat je op dit moment ervaart in je lijf, je hart, je hoofd. Wat voor gedachtes, emoties of gevoelens zijn er? Laat alles wat er is er gewoon zijn. Niets hoeft weg, alles is goed. Voel de ruimte die er is om te zijn precies zoals je bent.

Stap 2

Richt dan je aandacht specifiek op je lijf. Voel hoe de zwaartekracht je verbindt met de aarde. Voel de kracht die je wervelkolom van binnenuit verlengt naar boven. Voel hoe je ademt. Ontspan je gezicht en voel de ruimte om je heen. En voel tot slot je onderbuik, je buikcentrum. Laat je aandacht daar rusten.

Stap 3

Neem je verlangen om het goede te doen voor moeder aarde voor je. Voel je verlangen om een deel te zijn van het geheel. Voel je verlangen om de Gaia te dienen voor zo ver het maar mogelijk is. Voel het verlangen in je lijf. Waar zit het? Wat raakt het? Hoe ziet het er uit? Wat doet het met je?

Stap 4

Stel je nu voor dat je verlangen vervuld is. Dat dat waar je wenste gebeurd is. Dat je een deel bent, het goede doet, dienstbaar bent. Neem de tijd om dit echt voelbaar voor je te laten worden. Hoe voel je je? Wat is de ervaring? Wat gebeurt er in je lijf, in je hart, in je gedachtes? Wat is de uitkomst? Wat voor een emotie wekt het op? Wat voor een gevoel geeft het?

Stap 5

Laat dat gevoel, die emotie, die ervaring door je heen stromen. Maak er ruimte voor. En nog meer ruimte voor. Welke kwaliteit bergt het in zich? Welke innerlijke kwaliteit wordt geopend als je wens in vervulling is gegaan? Is het vrede of kracht of ruimte of helderheid of liefde of zachtheid of….?

Stap 6

Wees bewust van je dorst naar deze kwaliteit en laat het stromen. Drink het in. Vraag nog meer ervan! En nog meer! Wees bewust van hoe deze kwaliteit over je heen wast, door je heen stroomt, je helemaal vervult. En wees bewust van dat je dorst voor deze kwaliteit nooit, nooit hoeft te stoppen. Je mag er altijd nog meer van vragen, nog meer van willen ontvangen.

Stap 7

Als je klaar bent, als je de kwaliteit echt hebt kunnen laten stromen, een klein beetje of helemaal (of misschien helemaal niet maar je hebt genoeg van de oefening), dan kun je de oefening afsluiten. Buig je hoofd een beetje en bedank het Grote Mysterie van het Bestaan voor deze ervaring, tenminste als je die dankbaarheid voelt. Als niet, dan is dat ook goed natuurlijk.

HET STROMEN VAN DE INNERLIJKE KWALITEITEN

Het idee van deze oefening is dat als we contact kunnen krijgen met de kwaliteit die verbonden is met dat waar we naar verlangen, het verlangen al vervuld is. En volgt de rest vanzelf. Of niet. Het doet dan er niet zo veel meer aan toe. Waar we naar verlangen is de kwaliteit. Het stromen van de kwaliteit. Niet het ding op zich. Maar door kennis te maken met de kwaliteit en door de kwaliteit door ons heen te laten stromen zullen onze daden er ook mee gevuld gaan worden en komt de werkelijke vervulling van de wens er misschien ook gewoon aan. Of niet.

Toen ik de oefening voor zakelijke beslommeringen gebruikte werkte het perfect. Ik hoop dat het hier ook mag helpen. In elk geval is het fijn om kennis te maken met de kwaliteit die hoort bij het een zijn met het geheel, het goede doen, het dienstbaar zijn. Bij mij is het zacht, glinsterend, schoon, rustig, zorgvuldig en blij.  En dat in 1 stromende kwaliteit. Zoiets als in de foto hierboven. Wanneer het allemaal zwaar en hopeloos voelt, het denken aan de moeder aarde en wat ze allemaal te verduren heeft, dan wil ik deze kwaliteit herinneren en oproepen. Het stromen van de moeder aarde. Ik denk dat het me een beetje kan troosten. Misschien jou ook?

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Heb je de oefening gedaan? Laat in de commentaar hieronder weten wat je ontdekte? Of niet ontdekte?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.