Een les over Yin en Yang

EEN LES OVER YIN EN YANG

Tegen mijn studenten zeg ik altijd dat Yin en Yang eigenlijk het enige wat je in Chinese geneeswijze echt moet leren begrijpen. De rest past daar gewoon in.

Het concept Yin en Yang is zooooo makkelijk. Maar ook weer zo moeilijk. De meeste studenten hebben er jaren voor nodig om het uit elkaar te houden. En dan nog.

KOUD IS RILLEN, WARM IS ZWETEN

Je zou het beschrijven van wat Yin en Yang is kunnen vergelijken met “het beschrijven aan iemand die niet weet wat warm en koud betekenen, wat warm en koud zijn”.

Neem even een momentje om te bedenken wat je zou zeggen.
Hoe zou je in woorden warm en koud beschrijven aan iemand die de termen en het verschijnsel warm en koud niet kent…….

Dan kun je dingen zeggen als: van warm ga je zweten en van koude ga je rillen. Maar lang niet altijd dekt dit de lading.

Dus je moet ook andere dingen zeggen om een totaalbeeld te krijgen. Bijvoorbeeld: van warm wordt iets zacht en van koude wordt iets hard.
Of: warm beweegt sneller en koude beweegt langzamer. Of andersom: van sneller bewegen krijg je het warm en van minder bewegen krijg je het koud.
Nog lang dekt dat niet de hele lading.

OKAY. GAAN WE VERDER.

Van warm word je rood en van koude word je bleek.
Warm gaat koken en koud gaat bevriezen.

Wat nog meer? Van warm wordt je loom en ontspannen, maar als het te warm wordt doet het pijn. Van koud wordt je rustig maar als het te koud wordt word je verdoofd.
Enzovoort. Je kunt heel lang doorgaan.

Maar om te bepalen of iets warm of koud is hoef je heus niet al die dingen na te gaan. Je voelt of iets warm of koud is. Of je ziet of iets warm of koud is.
Als je naar water kijkt en je ziet het koken of stomen weet je dat het warm is. Als je ziet dat het bevroren is weet je dat het koud is. Daartussenin is een gebied waar je het temperatuur niet kunt zien. Maar dan kun je het voelen.

Als iemand rood is en zit te zweten weet je dat die het warm heeft. Als die bleek is en zit te trillen weet je dat die het koud heeft. En als het niet zichtbaar is moet je het vragen: heb je het koud of warm? Of je kunt het voelen met je hand.

Maar in al die gevallen hoef je echt niet het rijtje langs gaan van: rood is warm, bleek is koud, rillen is koud, zweten is warm, koken is warm, bevroren is koud. Je weet het gewoon wat warm en koud is.

GEEN NADENKTIJD NODIG

Op die manier kun je ook met Yin en Yang leren omgaan. Het hoeft geen seconde tijd kosten. Je weet gewoon of iets Yin of Yang is.

En natuurlijk is er een tussengebied waar het niet echt te zeggen is. Zoals er een tussengebied is waar je het niet koud en ook niet warm hebt. Maar in meeste gevallen is het echt duidelijk welke van die twee het is.

Yang is alles wat opstijgt, warm is, droog is, rood is, actief is, hoog is, streng is, hard is, duidelijk is. Enzovoort. Alles wat Yang is gewoon.

Yin is alles wat daalt, koud is, vochtig is, bleek is, rustig is, laag is, mild is, zacht is, onbegrensd is. Enzovoort. Alles wat Yin is gewoon.

TEKORT AAN WARMTE IS KOUDE

In de praktijk wordt het ingewikkeld doordat we, als het gaat om shiatsubehandelingen en de klachten die mensen hebben, helemaal niet geïnteresseerd zijn in of het Yin of Yang is. We zijn er naar op zoek of de situatie vanuit TE KORT aan Yin of TE KORT aan Yang ontstaan is. Heeft iemand steun nodig voor het Yinne. Of steun nodig voor het Yange. Dat is wat we willen weten.

Ook dat is heel eenvoudig. Als iemand een klacht heeft dan is het meestal glashelder of het ontstaan is door tekort aan Yin of door tekort aan Yang.

Als iets

 • Stagneert
 • Stil staat
 • Koud is
 • Vochtig is
 • Kwetsbaar is
 • Omlaag gaat
 • In belasting of na belasting erger wordt
 • In rust weer beter wordt
 • Van warmte beter wordt
 • Van koude erger wordt

 

Dan is het vanuit Yang deficiëntie (= te kort aan Yang). Het is dus relatief gezien Yin. Maar dat noemen we niet. We zeggen: het is vanuit Yang deficiëntie, met eventueel een exces Yin er bovenop.

Voorbeelden: hoesten bij inspanning, pijn op de borst bij bult oplopen die weer overgaat als je rust, rugpijn tijdens het geven van een behandeling, rugpijn in de avond die overgaat met liggen, pijn in de arm die je in rust niet voelt, koude gevoel in de avond, spontaan zweten door vermoeidheid, vocht in de benen, natte mond.

Als iets

 • Onrustig is
 • Heet is
 • Droog is
 • Ondervoed is
 • Bewegelijk is
 • Omhoog stijgt
 • In rust erger wordt
 • Na rust erger is
 • Door beweging beter wordt
 • Van koelte beter wordt
 • Van hitte erger wordt

 

Dan is het vanuit Yin deficiëntie (=tekort aan Yin). Het is dus relatief gezien Yang, maar dat noemen we niet. We zeggen: het is vanuit Yin deficiëntie, met eventueel een exces Yang er bovenop.

Voorbeelden: benauwdheid en hoest bij het gaan liggen, rugpijn na het opstaan die over gaat na een tijd lopen, rugpijn na lang zitten, pijn in de arm waar je wakker van wordt, slapeloosheid, onrustige benen, ‘s avonds maar doorgaan, hitte gevoel in de avond, hete voeten en handen in bed, rode blosjes op de wangen, zweten in de nacht, hoofdpijn die omhoog stijgt.

DE TWEE SFEREN

Dit gegeven, Yin en Yang tekort, koppelen we weer aan de soort behandeling die we geven. Bij klachten en situaties waar aan de ondergrond Yang deficiëntie zit werken we in een doortastende sfeer, want dat steunt de Yang. Bij klachten en situaties waar aan de ondergrond Yin deficiëntie zit werken we in een subtiele sfeer, want dat steunt de Yin.

Als je de juiste sfeer in je behandeling kunt brengen helpt dat de ander te ontspannen. En ontspanning en overgave staan aan de basis van elke behandeling die er echt toe doet.

Veel plezier met behandelingen geven! Wij masseurs hebben het heerlijkste beroep in de wereld!

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.