Durf jij stil te staan?

DURF JIJ STIL TE STAAN

Als ik zelf een massagebehandeling krijg wil ik wel dat er iets gebeurt. Ik wil stevig aangepakt worden. Als het aaierig is of langzaam gaat kan ik ongedurig worden. Gebeurt er nog wat? Ik wil wel voelen dat ik echt aangeraakt wordt. Geen zweverig gedoe op mijn lijf.

Totdat de hand van de masseur opeens stil blijft liggen. Precies op de juiste plek. Precies op de juiste manier. Precies op het juiste moment. De warme, steunende hand. Koesterende hand. Ondersteunende hand. Dat kan niet lang genoeg duren! Het is alsof er iets smelt van binnen. Alsof ik kan leunen, rusten, ontspannen, me overgeven. Die warme hand stil op mijn rug of op de buik of het borstbeen of waar dan ook kan meer doen dan al de rest bij elkaar. Ken je dat? Herken je dat? Heb je weleens de kracht van een stilstaande hand ervaren?

Als ik zelf aan het masseren ben, ben ik van nature een stevige masseur. Want ja, je wordt een massseur die je zelf zou willen hebben. Maar net zoals ik ervaren heb hoe heerlijk een stilstaande hand op het juiste moment kan zijn, heb ik ook geleerd om rustig en langzaam te werken bij mensen die dat nodig hebben. En op momenten dat het nodig is. Ik heb geleerd de kracht van de stilstaande hand te vertrouwen.

Want vaak genoeg gebeurt het tijdens de behandeling (ook tijdens een dynamische behandeling) dat ik de neiging heb om ergens stil te blijven staan. Vroeger voelde ik me in zo’n situatie onzeker of de ander het wel kon waarderen en ging toch maar snel iets doen. Maar als ik stil bleef en vroeg hoe dat ervaren werd, was het antwoord altijd: heerlijk juist!

Een stilstaande hand kan wonderen verrichten. Letterlijk. Je moet het zelf ervaren hebben voordat je de kracht ervan in kunt schatten. Aan de andere kant werkt het alleen als het het juiste moment is. Als je stil staat op een moment dat de ander dat niet kan waarderen, heeft het weinig effect.

4 tips voor effectief stilstaan tijdens een massagebehandeling.

1. Als je merkt dat je de neiging hebt om stil te staan op een plek, doe het.
Wees niet bang om te vertragen als dat op een natuurlijke manier tijdens de behandeling ontstaat.

2. Zorg dat je aanraking leeft.
Zorg voor stil staan met veel innerlijke beweging en leven er in. Laat je hand zacht en warm zijn, gevoelig en stevig tegelijk. Laat je hand leven.

3. Als je twijfelt hoe het over komt: vraag het.
Als de ander een onduidelijk antwoord geeft, ga dan verder met andere dingen. Het moment dat de stilstaande hand krachtig is, wordt het echt wel door de ander opgemerkt als heerlijk ontspannend.

4. Je kunt het effect versterken door in overleg met de ander de plek heel precies te bepalen: de plek waar het hand het aller aller aller fijnste ligt.
De andere hand ergens anders leggen kan ook in overleg. De twee handen worden dan als een ervaren.

De stilstaande hand op de juiste plek op het juiste moment versterkt het Water element. Het Water element staat voor zelfvertrouwen. Het staat voor je basis, voor je gevoel van eigenwaarde, voor je “staan in je kracht”. Door een stilstaande hand kun je iemand letterlijk een steun in de rug geven. Een stilstaande hand kan echt waar wonderen verrichten. Durf stil te staan!

Veel plezier er mee!

Warme groeten,

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.