De drie centra laten stromen tijdens je studie

DE DRIE CENTRA LATEN STROMEN TIJDENS JE STUDIE

Al mijn lessen en trainingen hebben als doel “Het laten stromen van de drie centra”. Ik leer mensen hoe ze tijdens een shiatsubehandeling of een andere soort behandeling de drie centra kunnen laten stromen. Zodat de behandeling gaat stromen.

Het zelfde principe kun je ook toepassen binnen je studie.

Hoe kun je de drie centra laten stromen tijdens je studie? Zodat je het beste uit je studieperiode kunt halen? Zodat je met zo veel mogelijk plezier nieuwe dingen kunt leren?

Het gaat om Weten, Voelen en Doen. Hoofdcentrum, Hartcentrum en Buikcentrum.

Pas als al de drie centra: Hoofd, Hart en Buik, meedoen tijdens de studie, gaat je studie echt stromen.

Als de drie centra stromen, als je studeert met Weten, Voelen en Doen, dan kost het leren je bijna geen moeite. Je kunt je eigen interesses en je eigen motivatie volgen. Je hoeft niets te doen waar je geen zin in hebt, want als de drie centra stromen krijg je er van zelf zin in.

Wat je nodig hebt als student is:

  • weten wat je wil doen en waarom
  • voelen wat het met je doet en wat het voor je betekent
  • er in de praktijk mee stoeien, je eigen ontdekkingen doen en je eigen vragen formuleren

Ik zal nu elk centrum bespreken en het geheim van het laten stromen van dat centrum tijdens je studie aan je onthullen.

Het Hoofdcentrum

De kwaliteit van het Hoofdcentrum is:

Openheid en nieuwsgierigheid.

De valkuil van het Hoofdcentrum is:

Stress en irritatie.

De actie van het Hoofdcentrum is:

Begrijpen wat je doet, plan maken, plan volgen, analyseren.

Als je merkt dat je tijdens de studie geïrriteerd of gestrest raakt, merk dat op. Het kan dan helpen om heel bewust ruimte te maken voor de kwaliteit die er ook is: je nieuwsgierigheid, je openheid. Als je vanuit openheid en nieuwsgierigheid (zonder een vooropgestelde doel om iets te moeten leren) naar een vastgelopen moment in je studie kijkt zakt de stress van zelf weg. Je bent nieuwsgierig naar hoe het zit. Nieuwsgierig naar hoe het werkt. Je kunt weer de actie van hoofdcentrum laten stromen: begrijpen, plannetje maken, analyseren.

Als je Hoofdcentrum stroomt weet je wat je wilt doen en waarom. Je kunt een plan maken en het ook volgen.

Het Hartcentrum

De kwaliteit van het Hartcentrum is:

Liefde en compassie.

De valkuil van het Hartcentrum is:

Chaos en onoverzichtelijkheid.

De actie van het Hartcentrum is:

Verbinding aangaan, voelen hoe het is en wat het betekent voor jezelf en dat delen met anderen.

Hetzelfde als bij het Hoofdcentrum, geldt ook hier. Als je merkt dat je tijdens de studie in de valkuil van het Hartcentrum stapt, dat wil zeggen: je merkt dat je niet goed kunt concentreren, dat je niet op gang komt, dat je in chaos en onoverzichtelijkheid vervalt, dan is dat niet erg als je er maar bewust van bent. Het kan dan helpen om heel doelgericht je te richten op de kwaliteit die er ook is: de liefde. Het is een daad van liefde dat je met een studie bezig bent. Dat je jezelf wilt ontwikkelen omdat je het jezelf gunt. Je doet het uit liefde. Liefde voor jezelf. Liefde voor je werk. Liefde voor het onderwerp. Liefde voor de lesstof. Het doet iets met je. Het voedt je. Als je je daarop richt kun je de actie van het Hartcentrum laten stromen: verbinding aangaan met de lesstof, voelen wat het met je doet. En dat delen met anderen.

Als je Hartcentrum stroomt tijdens de studie voel je wat dat waar je mee bezig met je doet en wat het voor je betekent.

Het Buikcentrum

De kwaliteit van het Buikcentrum is:

Aanwezig zijn, genieten van je lichaam.

De valkuil van het Buikcentrum is:

Het gevoel dat je zo maar wat doet, angst dat je het niet goed doet.

De actie van het Buikcentrum is:

Intuïtie volgen, doen waar jij je fijn bij voelt.

En ook hier geldt: als je merkt dat je tijdens de studie in de valkuil van het Buikcentrum stapt, als je merkt dat je gaat twijfelen of je het wel goed doet (doe ik het wel goed genoeg? weet ik wel voldoende? ben ik wel kundig genoeg?), is dat niet erg. Het kan wel helpen om dan heel bewust je te richten op de kwaliteit die er ook is: het genieten van het bezig zijn, genieten van het doen. Als je je op jezelf richt en er voor zorgt dat het goed voelt voor jezelf wat je doet, dan weet je dat het ook goed is. Je hoeft niet verder te zijn dan je bent. Je hoeft niet te twijfelen. Je kunt de actie van het Buikcentrum laten stromen: je intuïtie volgen, gewoon doen waar je zin in hebt.

Als je Buikcentrum stroomt ga je in de praktijk met het geleerde stoeien, je eigen ontdekkingen doen en je eigen vragen formuleren.

De medicijn

Het geheim is: Als je merkt dat je in een valkuil stapt van een bepaald centrum, is de kwaliteit van dat zelfde centrum de medicijn. Het centrum gaat weer stromen.

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.