Een Zowat Perfecte Behandeling

EEN ZOWAT PERFECTE BEHANDELING

Als ik zelf een shiatsubehandeling aan het geven ben, zou ik wel willen dat ik dat zelf was die daar ligt (of zit).
Ik ben namelijk precies de soort therapeut die ik mezelf zou gunnen. Dat stevige, doortastende en dan toch gevoelig en subtiel. Subliem gewoon! Soms als ik iemand aan het behandelen ben, ben ik gewoon regelrecht jaloers. Het is gewoon zowat perfect wat ik doe 😉

JE KRIJGT WAT JE BENT

Ik denk dat vele masseurs en massagetherapeuten dit herkennen. Je wordt en bent de masseur of therapeut die je zelf zou willen hebben.
Zoals jij het doet, dat is zoals jij het zelf het aller fijnste vindt. Als je zelf van een zachte aanraking houdt, ben je geneigd om zacht te behandelen. Als je zelf vooral de rust en de stilte zoekt, wil je in rust en stilte werken. Als je het moeilijk vindt om je grenzen uit te spreken wil je je cliënten helpen om hun grenzen uit te laten spreken.

En gelukkig trek je, vooral in het begin, precies die mensen aan die zo ongeveer het zelfde willen als je zelf zou willen.
Ook dit is iets dat de meeste behandelaars wel zullen herkennen. Heb je last van je pols? Komen er die dag net twee nieuwe cliënten aan, die alle twee last hebben van hun pols. Houd je van een stevige massage? Krijg je allemaal cliënten die van een stevige massage houden.

GEVEN WAT JE NIET ZOEKT

Maar wat als iemand niet het zelfde wil? Niet het zelfde nodig heeft dan jij?
Want ja, zeg maar eerlijk, we zijn niet allemaal het zelfde. We zijn zelfs heel erg verschillend. De kans dat je alleen maar cliënten krijgt die op jezelf lijken wordt in de loop der jaren steeds kleiner. Ook dat is iets dat vele masseurs wel zullen herkennen. Je cliëntèle wordt steeds gevarieerder hoe langer je bezig bent. Uiteindelijk kom je er zelfs achter dat er geen één is die precies het zelfde wilt dan jij. Wat jij zelf nagenoeg perfect vind, vindt de andere misschien maar zo zo.

Door de ervaring leren wij masseurs gelukkig om ook dat te geven wat we zelf niet zoeken.
Ik heb in elk geval door de jaren heen geleerd om de behoefte van de cliënt te volgen, ook als deze heel anders is dan de mijne. Ik heb zelfs geleerd om er van uit te gaan dat geen één cliënt het zelfde perfect zal vinden dan ik dat doe. Iedereen is uniek, elke situatie is uniek, elk moment is uniek. En zo is ook elke behandeling uniek.

AANPASSEN AAN HET MOMENT

Als je een perfecte behandeling wilt benaderen zul je je behandeling aan moeten passen aan dat wat er in het moment nodig is.
Als je uitgaat van de behoefte van de cliënt, kan zelfs een behandeling met een vaststaande kata precies perfect worden. Van moment tot moment kun je variëren in snelheid, diepte, richting, subtiliteit, doortastendheid, lichtheid, kleur, smaak en nog veel meer. Geen een behandeling is precies het zelfde als een andere; geen een aanraking is precies het zelfde als een andere.

Om precies die perfecte behandeling te geven die je aan jezelf zou willen geven, is bij een ander ook (bijna) mogelijk.
Het vraagt wel van je dat je je eigen vooroordelen en verwachtingen los kunt laten en je volledig kunt richten op dat wat in het moment nodig is. Het vraagt om werken met kennis en intuïtie.

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.