De Onlesbare Dorst Van Het Verlangen

DE ONLESBARE DORST VAN HET VERLANGEN

Vol verwachting klopt ons hart….. dat is een bekend gevoel. Je wenst iets, het komt dichterbij, het is bijna daar. Het verlangen is sterk, je verheugt je er op. Of je voelt je lichtelijk geïrriteerd want je zult vast weer niet krijgen wat je wenste. Maar je hoopt, je hoopt….

En als het dan zo ver is: hoe voelt het als het er is? Als de verwachting uitkomt? Als een wens in vervulling gaat? Als het verlangen bevredigd is?

Vaak lijkt dat wat in vervulling gaat na de eerste blijdschap net wat minder belangrijk dan van tevoren … En voor je weet gaat de aandacht: hup! ….. naar de volgende wens. En dan naar de volgende. En dan naar de volgende. Herken je dit?

HET VERLANGEN STOPT NOOIT

Op een of andere manier doen de vervulde wensen niet altijd wat je van tevoren van ze had verwacht. Het kan lijken alsof niets het vervullen kan wat vervuld wil worden….. en dat is ook waar! Een mens is gemaakt om nooit, nooit te stoppen met verlangen. Dat is iets wat niet zal veranderen. Maar dat waar we naar blijven verlangen, dat is een interessant iets om dieper in te duiken. Want waar verlangen we nu werkelijk naar?

WAAR VERLANGEN WE EIGENLIJK NAAR?

Stel je wenst meer geld, of meer klanten. Of je wenst dat al je problemen opgelost zijn. Of je wenst dat je meer vrienden zou hebben of dat je vrienden meer van je zouden houden dan ze nu doen.

Maar wat wens je dan eigenlijk? Onder elke wens ligt weer een andere wens en daar onder weer een andere. En als we dat nu eens door gaan spitten helemaal tot de bodem, dan komen we tot een interessante ontdekking.

ONTSPANNEN EN ZORGELOOS

Als je meer geld wenst bijvoorbeeld, ligt daaronder iets anders. Je wilt op vakantie naar Bali kunnen. Of alle kleding kunnen kopen die je wilt. Of je wilt mooier wonen of een betere auto. Of je wenst om geen geldzorgen te hebben en al je rekeningen zonder problemen te kunnen betalen. Of je wilt meer aanzien.

Maar waarom wil je op vakantie naar Bali? Omdat je je dan ontspannen en gestimuleerd wilt voelen. Waarom wil je mooie kleding? Omdat je je verzorgd en mooi wilt voelen. Waarom wil je geen geldzorgen? Omdat je je ontspannen en zorgeloos wilt voelen.

En waarom wil je je ontspannen en zorgeloos voelen? Waarom wil je verzorgd en mooi voelen? Ook daaronder ligt weer iets anders.

Hier volgt een oefening om het voor jezelf te onderzoeken. Wat ligt er helemaal onderin, waar gaan alle wensen over? Wat is het waar we werkelijk naar verlangen?

EEN OEFENING IN VERLANGEN

Stap 1

Ga goed zitten, sluit je ogen. Wees bewust van wat je op dit moment ervaart in je lijf, je hart, je hoofd. Wat voor gedachtes, emoties of gevoelens zijn er? Laat alles wat er is er gewoon zijn. Niets hoeft weg, alles is goed. Voel de ruimte die er is om te zijn precies zoals je bent.

Stap 2

Richt dan je aandacht specifiek op je lijf. Voel hoe de zwaartekracht je verbindt met de aarde. Voel de kracht die je wervelkolom van binnenuit verlengt naar boven. Voel hoe je ademt. Ontspan je gezicht en voel de ruimte om je heen. En voel tot slot je onderbuik, je buikcentrum. Laat je aandacht daar rusten.

Stap 3

Neem iets in je gedachtes, iets wat je wenst, hoopt, waarnaar je verlangt. Een concreet iets. Het kan iets groots zijn, of iets heel kleins. Een probleem dat opgelost moet worden bijvoorbeeld. Of iets wat je wilt bereiken. Als het maar iets is wat echt voor je leeft. Voel je verlangen naar dat iets.

Stap 4

Stel je nu voor dat je wens vervuld is. Dat dat waar je naar verlangde gebeurd is. Neem de tijd om dit echt voelbaar voor je te laten worden. Hoe voel je je? Wat is de ervaring? Wat gebeurt er in je lijf, in je hart, in je gedachtes? Wat is de uitkomst? Wat voor een emotie wekt het op? Wat voor een gevoel geeft het?

Stap 5

Laat dat gevoel, die emotie, die ervaring door je heen stromen. Maak er ruimte voor. En nog meer ruimte voor. Welke kwaliteit bergt het in zich? Welke innerlijke kwaliteit wordt geopend als je wens in vervulling is gegaan? Is het vrede of kracht of ruimte of helderheid of liefde of zachtheid of….?

Stap 6

Wees bewust van je dorst naar deze kwaliteit en laat het stromen. Drink het in. Vraag nog meer ervan! En nog meer! Wees bewust van hoe deze kwaliteit over je heen wast, door je heen stroomt, je helemaal vervult. En wees bewust van dat je dorst voor deze kwaliteit nooit, nooit hoeft te stoppen. Je mag er altijd nog meer van vragen, nog meer van willen ontvangen.

Stap 7

Als je klaar bent, als je de kwaliteit echt hebt kunnen laten stromen, een klein beetje of helemaal (of misschien helemaal niet maar je hebt genoeg van de oefening), dan kun je de oefening afsluiten. Buig je hoofd een beetje en bedank het Grote Mysterie van het Bestaan voor deze ervaring, tenminste als je die dankbaarheid voelt. Als niet, dan is dat ook goed natuurlijk.

HET STROMEN VAN DE INNERLIJKE KWALITEITEN

Het verlangen naar ontspanning en zorgeloosheid en liefde en vriendschap is menselijk. Zelfs dorst voor geld of macht of erkenning is menselijk. Maar eigenlijk is dat niet waar het ons eigenlijk om gaat. Wat we wensen, diep binnenin, is het stromen van de innerlijke kwaliteiten: vrede, liefde, kracht, openheid, helderheid. Want dat is waarvoor we hier zijn. Dat is de werkelijke vervulling. Het laten stromen van de innerlijke kwaliteiten is waar we naar verlangen.

En het gekke is dat als we contact kunnen krijgen met de kwaliteit waar we naar verlangen het helemaal niet, of tenminste een stuk minder, uitmaakt of de werkelijke wensen wel uitkomen of niet. En anders om: als een wens uitkomt maar we kunnen de kwaliteit niet laten stromen geeft het uitkomen van de wens geen echte bevrediging en gaan we snel iets anders wensen in de hoop dat….

HEART OF BUSINESS

Deze oefening is geïnspireerd door Heart of Business (heartofbusiness.com) waar ik sinds begin 2017 trainingen bij doe. Dit soort oefeningen en ook andere oefeningen van Heart of Business hebben veel in mij gedaan en veranderd.

Bijvoorbeeld geldzorgen. Ik had altijd geldzorgen. Ik wenste dat ik zo veel geld had dat ik geen geldzorgen meer had. Ik volgede een training van Heart of Business rondom geld. Het grappige was dat, ook al had ik niet meteen meer geld en ook niet minder geldzorgen, toch voelde ik me meteen al, als het om geld ging, vervulder en zorgelozer. Ik realiseerde me wat er allemaal al vervuld was, ik maakte contact met het vertrouwen dat ik al had, ik erkende de zorgeloosheid in me. Vervuldheid, vertrouwen en zorgeloosheid waren er al. Het was niet nodig om meer geld te hebben om die kwaliteiten te laten stromen. Ik kon de kwaliteiten laten stromen en …. mijn wens was vervuld! Want dat was wat ik werkelijk wenste.

Van daaruit was het veel makkelijker en ook veel fijner om met die geldzaken en de eventuele geldzorgen bezig te zijn. Ik was veel minder afhankelijk van de uitkomst en kon met veel meer openheid en objectiviteit de zaken regelen. Met het gevolg dat ik mijn geldzaken eindelijk onder controle kreeg en dat ik nu letterlijk geen, of tenminste een stuk minder, geldzorgen heb.

Veel plezier met het vervullen van je wensen!

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Heb je de oefening gedaan? Laat in de commentaar hieronder weten wat je ontdekte? Of niet ontdekte?

Showing 2 comments
 • Lies Domburg
  Beantwoorden

  Lieve Jaana, wat een mooie oefening. Het bracht me bij mijn innerlijke stroom te willen werken en leven vanuit levenswijsheid. Ik drink de vrede en vrijheid, de energie van creëren die me dat bracht, vandaag nog eens in! Hoe fijn dat dit verlangen nooit hoeft te stoppen.

  • Jaana
   Beantwoorden

   Dag Lies, wat mooi!!! En wat heerlijk inderdaad dat onze verlangen niet hoeft te stoppen. Bij soefisme zeggen ze: het gaat er niet om om zo veel te drinken dat je dorst gelest is, het gaat er om om een dorst te ontwikkelen die maakt dat je voor altijd blijft drinken.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.