Het licht in de duisternis

HET LICHT IN DE DUISTERNIS

Een “diagnose”. Daar zijn wij “westerse mensen” vaak erg op gericht. Wat is de diagnose??? Als we iemand een behandeling willen geven willen we eerst weten wat er “fout” is met iemand, zodat we het weer “goed” kunnen maken….

In Chinese geneeswijze worden ook allerlei “diagnoses” beschreven. Yin tekort. Yang te kort. Die en die meridiaan is zwak. Dat en dat orgaan is te heet. Die en die energie rebelleert. Met westerse ogen gezien en gelezen gaat het dus om iets wat fout is en weer goed gemaakt moet worden. Een onbalans dat tot balans gebracht moet worden. Hitte die gekoeld moet worden. Koude die opgewarmd moet worden, energie die de andere kant gestuurd moet worden…..

HOLISTISCH

Stop! Stop! Zo is het niet bedoeld!!!! Niet van oorsprong. Chinese geneeswijze is een holistische, Taoïstische geneeswijze die gaat om “ruimte maken voor dat wat er is”. Er is geen sprake van iets wat fout is en weer goed gemaakt moet worden. Er is geen onbalans die gebalanceerd moet worden. Geen tekort dat aangevuld moet worden. Geen energie die andere kant op gestuurd moet worden. Zo is het niet bedoeld. Echt niet! Het is een westerse misvatting. Een misinterpretatie.

Als het gaat om een holistische, Taoïstische geneeswijze, zoals Chinese geneeswijze dat is, ligt het radicaal anders. Als je bezig bent met wat er fout is met jezelf of met een ander, dan ontken je de waarde van dat wat er is. En dat wat er is, dat is waar het alleen maar om gaat: aandacht geven en respect hebben voor Dat Wat Er Is. Dus een holistische, Taoïstische “diagnose” kan nooit gaan over iets wat “fout” is. Het gaat altijd over dat wat er is. Zonder oordeel. Want er is niets mis met dat wat er is.

ER IS NIETS MIS

Echt!!!!! Het is echt zo. Als je zegt: “ik ben Yin deficiënt” (een van de Shiatsu diagnoses). Dan betekent het niet dat er iets mis is met jou! Het betekent niet dat je ergens te weinig van hebt. Het is gewoon een naam voor de situatie van nu. Zoals het is. Niet meer of minder dan dat. Er is niets mis! Echt niet. Er hoeft niets gerepareerd te worden! Je hoeft niet “beter” te worden. Je Yin hoeft niet aangevuld te worden…. Ik snap dat het moeilijk is om te begrijpen. We zijn het zo anders gewend.

Over het algemeen hebben wij westerse welvarende mensen geleerd om ons hele leven bezig te zijn om onszelf te “verbeteren”. De meesten van ons zijn constant bezig om ergens te komen. En we denken dat als we dan ooit een keer daar gekomen zijn, dat dan het leven pas echt begint.

OPOFFEREN

Je kunt je hele leven bijvoorbeeld opofferen aan afvallen. En denken: als ik eenmaal afgevallen ben, dan begint het leven. Dan kan ik van alles doen wat ik zo graag wil doen. Of je kunt je hele leven opofferen om minder moe te zijn, minder hoofdpijn te hebben, minder verdrietig te zijn, sterker te zijn, minder Yin deficiënt te zijn, gelukkiger te zijn. En denken: als ik eenmaal daar gekomen ben waar ik wil komen, dan begint het leven. Dan kan ik alles doen wat ik wil, dan kan ik zijn wie ik wil zijn.

OF GEWOON LEVEN….

Of…. je kunt gewoon leven. Gewoon doen wat je wilt, je aanpassen aan je mogelijkheden. Het leven leven dat je gegeven is. Met alles er op en er aan. Luisterend naar je eigen lijf en je eigen hart. Respect hebben voor jezelf zoals je bent. Voor je leven zoals het is.

Je kunt zorgen dat je voldoende rust krijgt, niet omdat je dan fitter wordt maar omdat je lijf rust nodig heeft. Je kunt minder gaan werken als je regelmatig hoofdpijn hebt, niet omdat je daardoor minder vaak hoofdpijn hebt, maar omdat het fijn voor je is om minder te werken. Je kunt gezond eten, niet omdat je “gezonder” wil worden of af wilt vallen, maar omdat je lijf daarom vraagt. Je kunt sporten en bewegen, niet om fitter te worden of om af te vallen, maar omdat je het leuk vindt. Je kunt rekening houden met je fysieke conditie en niet meer doen dan je aan kunt, niet omdat je dan in de toekomst meer aan zult kunnen, maar omdat je je lijf met respect wilt behandelen.

HET GAAT OM HET WAAROM

Het gaat er niet om wat je doet, maar waarom je het doet. Wat is het voor een boodschap die je aan jezelf geeft? Als je gezond eet omdat je gezonder wil worden (of dunner), is de boodschap: je bent niet gezond (of dun) genoeg. Als je gezond eet omdat het gezond voor jezelf is, is de boodschap: ik zorg goed voor mezelf. Je kunt zeggen: het maakt toch geen verschil? Maar het maakt een enorm verschil! Het is een verschil van dag en nacht! En zeker als het gaat om een “diagnose” als behandelaar.

VERLIEFD WORDEN

Als we een Chinees geneeskundige “diagnose” stellen, bijvoorbeeld “Yin deficiënt”. En dan dingen doen die goed zijn voor Yin deficiëntie. Dan doen we het niet omdat we minder Yin deficiënt moeten worden. Maar omdat het goed voor ons is. De diagnose is er niet om de weg naar beter te wijzen. De diagnose is er om te helpen uit te vinden wat goed is op dat moment, hoe we ruimte kunnen maken voor dat wat er is. De handelingen kunnen bijna het zelfde zijn. Het resultaat is misschien ook ongeveer het zelfde. De benadering is totaal anders. De boodschap die je meegeeft is totaal anders.

De eerste is vanuit afwijzing van dat wat er is. De tweede is vanuit ruimte geven voor dat wat er is.

Als we iets doen of laten naar aanleiding van een diagnose “Yin deficiëntie” is het niet ons doel om onszelf of de ander minder Yin deficiënt te maken. Er hoeft niets verbeterd of aangevuld te worden. Dat is niet de motivatie van ons handelen. We zijn niet op weg naar een resultaat. Het gaat alleen en uitsluitend om ruimte geven voor dat wat er is. Verliefd worden op dat wat er is, precies zoals het is. Verliefd worden op Yin deficiëntie. Zo is een holistische, Taoïstische geneeswijze bedoeld.

Als het je gaat om het resultaat blijft het ploeteren. Als het je gaat om dat wat er is te zien, te respecteren en in licht brengen, dan gebeurt het gewoon wat er moet gebeuren. Dat is Wu Wei. Het Doen Vanuit Het Niet Doen. Het Taoïstische levensprincipe.

OMDENKEN

Om te voorkomen dat mijn studenten de Oosterse diagnoses gaan “misbruiken” om henzelf of anderen ergens naar toe te willen brengen, en dus om in feite zichzelf of de ander af te wijzen, draai ik het proces altijd om. Er is eerst een behandeling, waarin je samen met de ander uitzoekt wat goed is op dit moment. Vanuit de behandeling verwoord je een diagnose. De diagnose helpt je om te begrijpen waarom dat wat je deed goed was voor de ander op dat moment. De diagnose bepaalt niet de behandeling, maar anders om.

Dit is de manier van studeren bij Hands On Tao. Je kunt leren van je ervaring, er achteraf over mijmeren: wat heb ik gedaan? Wat ging goed? Wat had ik misschien anders kunnen doen? Door achteraf de “diagnose” op te schrijven weet je, als je je aantekeningen terug leest, wat je gedaan hebt. En kun je er nog een keer aan terug denken. Tegelijk leer je als vanzelf de theorie van Chinese geneeswijze kennen. Ook al is het de theorie niet wat bepaalt wat je doet of niet doet, toch is het goed om theorie te kennen om een kader te hebben voor je denken.

HET LICHT IN DE DUISTERNIS

Je kennis van de theorie is het licht dat de weg verlicht. Maar de weg is er al. Ook zonder het licht is de weg er gewoon. Je kunt een prachtige behandeling geven zonder iets te weten van de theorie. Maar als je kennis hebt, als je weet wat je aan het doen bent en waarom, dan stroomt de behandeling nog beter. Dan is de weg verlicht.

En als de weg verlicht is, is het makkelijker om hem te volgen.

Dank voor je aandacht! Tot de volgende keer!

JAANA

Ps. Als je iets wil opmerken hierover kan het hieronder! Ik hoor graag van je!

Showing 2 comments
 • Florence Chereau
  Beantwoorden

  Precies! Hier had ik er gisteren over en je woorden bevestigen het gevoel wat ik besprak. Wanneer het contact niet aangaat met een persoon, dan val ik terug op de theorie merk ik…heb je daar mischien tips over?
  Dank voor het helder vewoorden.

  • Jaana
   Beantwoorden

   Hoi Florence,
   Mijn tip is: als je voor de behandeling met de persoon spreekt over klachten en wensen en wat dan ook, raak dan de persoon nog niet aan. Raak pas aan als de persoon plaats heeft genomen in een plezierige uitgangshouding. Gebruik kussens en dekens en wat maar nodig is om degene lekker neer te leggen of in een (massage)stoel neer te zetten. Dan neem je zelf plaats en focust je op je Hara en daarmee op het grotere veld. Je legt je hand/handen ergens neer en je vergeet alles wat je net gehoord, gedacht of gevoeld hebt tijdens het gesprek en tijdens het plaats nemen van de persoon. Je maakt jezelf leeg. Je begint met een schone lei. En dan wacht je op een impuls. Wat willen je handen doen? Waar willen ze heen? Wat wil je gaan doen? Vertrouw gewoon op dat wat in je opkomt, wat het dan ook is. Soms is het nodig om een tijd eerst stil te blijven totdat er een impuls komt. Of je kunt meteen starten met je ‘routine’ als je die hebt en het passend voelt. En dan komen de gedachtes en observaties en gevoelens en dingen die je gehoord hebt misschien terug in je bewustzijn. Dan maak je er gebruik van terwijl je je impulsen volgt. En onderweg blijf je voelen of het wel goed blijft voelen wat je doet. Als het goed is wordt het een dans tussen voelen, weten en doen. Je volgt de flow zoals het komt, gebruikt je kennis, communiceert met de ander en voelt of het allemaal klopt. Als niet, dan verander je van richting. Als je merkt dat je “het” kwijt raakt, dat er geen impuls komt of dat je in je hoofd gaat zitten, stop dan en begin van voren af aan. Jezelf leeg maken. Wachten totdat er een impuls komt enzovoort. Het is goed om een routine te hebben waar je op terug kunt vallen op het moment dat het niet vanzelf ‘flowt’.
   Ik kan je trouwens echt onze online training Hands On Tao Behandelmthodiek aanraden! Ik meen het. Het is een training waar je leert om je kennis te koppelen aan je gevoel en aan de flow. Juist heel toepasselijk voor therapeuten die worstelen met voelen en denken en contact en theorie. Ik denk dat het je echt zou ondersteunen! https://handsontao.nl/handsontao-behandelmethodiek/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.