Waarom je de gang moet schilderen als die leeg staat

WAAROM JE DE GANG MOET SCHILDEREN ALS DIE LEEG STAAT

Toen mijn zoon een paar jaar geleden van plan was om de gang bij ons boven op te knappen haalde hij alle spullen er uit. De gang was leeg en stond weken leeg zonder dat er iets gebeurde. Alle andere kamers stonden vol met spullen uit de gang. Ik was al van plan om alles weer terug te zetten toen mijn zoon, gelukkig, toch van start ging en de hele gang mooi opknapte. Daarna konden de spullen weer terug. Het was de moeite waard geweest om een tijdje in de rotzooi te zitten….

Een moeilijke periode

Soms vertellen mensen mij over een moeilijke periode in hun leven. Er is iemand overleden. Of de werkdruk is te hoog geworden en degene is uitgeblust. Of er is een depressie. Overspannenheid. Scheiding. Baan verloren. Ziekte. Acute financiële problemen.

Wat ik dan altijd tegen de mensen zeg is: haal er alles uit wat er uit te halen valt. Doe er iets mee. Ga naar therapie, ga naar een psycholoog, ga naar een lotgenotengroep, mediteer, doe yoga, ga naar Qi Gong les, ga jezelf onderzoeken. Doe er iets mee.

Ik zie een moeilijke periode in het leven als een uitgelezen mogelijkheid om aan jezelf te werken. Een mogelijkheid om iets nieuws onder ogen te zien.

Door ervaring wordt men wijs

Het is niet voor niets dat mensen zich na een periode van Burn Out veel sterker voelen. Sterker in het voelen wat goed voor ze is. Sterker in het aangeven waar hun grenzen liggen. Sterker in het goed zorgen voor hun rust en balans. Het is ook niet voor niets dat mensen die veel meegemaakt hebben vaak wijs zijn.

Een moeilijke periode maakt dat je open bent voor verandering. Een moeilijke periode brengt plekken in het zicht die reparatie nodig hebben. En het maakt de reparatie ook mogelijk.

Wanneer alles zijn gangetje gaat is er weinig ruimte voor grote veranderingen. Zelfs als het best wel nodig zou zijn.

Zolang de gang vol met spullen staat is het niet zo makkelijk om er iets aan te verbeteren. Maar als de spullen uit de gang zijn gehaald wordt het een stuk zichtbaarder wat er aan mankeert en makkelijker om er iets aan te doen.

Makkelijk werken

Het is zonde om de gang leeg te laten staan zonder er iets aan te doen. Als het leeg is kun je makkelijk schilderen. Je ziet precies wat er gebeuren moet. Het is makkelijk werken. En als die gang leeg staat zijn de andere kamers vol rommel. Het is jammer om dat voor niets zo te laten zijn.

Als er door een moeilijke periode een pijnlijk stuk bloot komt te liggen en de rest allemaal een zooitje lijkt, doe er dan iets mee. Ga het aan. Durf te zien waar het houtwerk verrot is en vervangen moet worden. En doe het.

Als je niets doet aan jezelf wanneer alles in beroering is en de rauwe plekken zichtbaar zijn, zal alles na een tijd z’n oude gangetje weer gaan. De pijnlijke plekken worden weer bedekt onder het alledaagse en als je ze dan weer wilt aanpakken kun je er een stuk moeilijker bij. En dan is het allemaal voor niets geweest, de gang heeft voor niets leeg gestaan, de slaapkamers waren voor niets een tijd lang onbewoonbaar.

Dus: schilder de gang als hij leeg staat! Werk aan jezelf op het moment dat je het moeilijk hebt! Want dan komt dat wat opgeknapt kan worden bloot te liggen en kun je er makkelijk bij.

JAANA

Showing 2 comments
 • Jeannette Bal
  Beantwoorden

  Geweldige woord speling, zijn gangetje gaan en de gang die leeg staat. Geeft goed inzicht. Bedankt. En veel succes de komende periode.

  • Jaana
   Beantwoorden

   Dank je Jeanette! Jij ook veel plezier met alles!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.