De drie valkuilen tijdens het studeren (en hoe die te ontlopen)

DE DRIE VALKUILEN TIJDENS HET STUDEREN EN HOE DIE TE ONTLOPEN

Ik leer mensen hoe ze tijdens een shiatsubehandeling de drie centra, Hart (het voelen), Hoofd (het weten) en Hara (het zijn, het praktische), kunnen laten stromen. Zodat de behandeling gaat stromen.

Het zelfde principe kun je ook toepassen binnen je studie.

Het is mijn overtuiging dat pas als al de drie centra: Hart, Hoofd en Hara, meedoen tijdens de studie, je studie echt gaat stromen. En als je studie stroomt, als je studeert met je Hart, met je Hoofd en met je Hara, dan kost het leren je bijna geen moeite. Je kunt je eigen interesses en je eigen motivatie volgen. Je hoeft niets te doen waar je geen zin in hebt, want als de drie centra stromen krijg je vanzelf zin in dat wat belangrijk voor je is.

MOEITELOOS STUDEREN

In de praktijk betekent dit dat je:

 • voelt waar je hart blij van wordt en dat je dat de meeste nadruk binnen je studie geeft
 • weet wat je wilt leren en waarom en dat je die motivatie ook werkelijk volgt en de consequenties ervan draagt
 • praktisch met de stof bezig gaat, het toepast in je dagelijkse leven, je eigen unieke vragen laat ontstaan en de antwoorden erop actief zoekt

Je wordt een onderzoeker, een avonturier, een held in je eigen verhaal. Iemand die moeiteloos leert en zich als vanzelf ontwikkkelt tot een kundige professional.

TRANSFORMEREND LEREN

Het leren met Hart Hoofd en Hara noemen we bij onze opleiding Transformerend Leren. Het idee is dat je dingen tot je laat komen, ze je laat raken, ze door je heen laat gaan en kijkt wat er als vanzelf blijft hangen. De rest laat je gewoon gaan. Met dat wat er blijft hangen (de goudklompjes) ga je in de praktijk bezig. En als er dan vragen ontstaan, zoek je naar antwoorden.

Transformerend Leren gaat er van uit dat je pas een vraag aan een leraar stelt als je er eerst zelf in de praktijk mee geworsteld hebt. Dan komt het antwoord echt binnen en onthoud je het zonder er moeite voor te hoeven te doen. Er vindt een transformatie plaats van niet weten naar weten. Je weet het gewoon. Voor altijd.

DE DRIE VALKUILEN

Elk centrum heeft haar sterke en haar mindere kanten. Tijdens een uitgebreide studie zul je onvermijdelijk af en toe in een of meer van de valkuilen stappen. Het is dan goed om dat te herkennen en een remedie paraat te hebben.

De valkuil van het Hartcentrum

De valkuil van het Hartcentrum is: Chaos en onoverzichtelijkheid.
De kwaliteit van het Hartcentrum is: Liefde en compassie.
De actie van het Hartcentrum is: Verbinding aangaan, voelen hoe het is en wat het betekent voor jezelf en dat delen met anderen.

Als je merkt dat je tijdens de studie in de valkuil van het Hartcentrum stapt, dat wil zeggen: je merkt dat je je niet goed kunt concentreren, dat je niet op gang komt, dat je in chaos en onoverzichtelijkheid vervalt, dan is dat niet erg als je je er maar bewust van bent. Het kan dan helpen om heel doelgericht je te richten op de kwaliteit die er ook is: de liefde. Het is een daad van liefde dat je met een studie bezig bent. Dat je jezelf wilt ontwikkelen omdat je het jezelf gunt. Je doet het uit liefde. Liefde voor jezelf. Liefde voor je werk. Liefde voor het onderwerp. Liefde voor de lesstof. Het doet iets met je. Het voedt je. Als je je daarop richt kun je de actie van het Hartcentrum laten stromen: verbinding aangaan met de lesstof, voelen wat het met je doet. En dat delen met anderen.

Als je Hartcentrum stroomt tijdens de studie voel je wat dat waar je mee bezig met je doet en wat het voor je betekent.

De valkuil van het Hoofdcentrum

De valkuil van het Hoofdcentrum is: Stress en irritatie.
De kwaliteit van het Hoofdcentrum is: Openheid en nieuwsgierigheid.
De actie van het Hoofdcentrum is: Begrijpen wat je doet, plan maken, plan volgen, analyseren.

Als je merkt dat je tijdens de studie geïrriteerd of gestrest raakt, merk dat op. Het kan dan helpen om heel bewust ruimte te maken voor de kwaliteit die er ook is: je nieuwsgierigheid, je openheid. Als je vanuit openheid en nieuwsgierigheid (zonder een vooropgesteld doel om iets te moeten leren) naar een vastgelopen moment in je studie kijkt zakt de stress vanzelf weg. Je bent nieuwsgierig naar hoe het zit. Nieuwsgierig naar hoe het werkt. Je kunt weer de actie van hoofdcentrum laten stromen: begrijpen, plannetje maken, analyseren.

Als je Hoofdcentrum stroomt weet je wat je wilt doen en waarom. Je kunt een plan maken en het ook volgen.

De valkuil van het Buikcentrum (Hara)

De valkuil van het Buikcentrum is: Het gevoel dat je zo maar wat doet, angst dat je het niet goed doet.
De kwaliteit van het Buikcentrum is: Aanwezig zijn, genieten van wat je doet.
De actie van het Buikcentrum is: Intuïtie volgen, doen waar jij je fijn bij voelt.

Als je merkt dat je tijdens de studie in de valkuil van het Buikcentrum stapt, als je merkt dat je gaat twijfelen of je het wel goed doet (doe ik het wel goed genoeg? weet ik wel voldoende? ben ik wel kundig genoeg?), is dat niet erg. Het kan wel helpen om dan heel bewust je te richten op de kwaliteit die er ook is: het genieten van het bezig zijn, genieten van het doen. Als je je op jezelf richt en er voor zorgt dat het goed voelt voor jezelf wat je doet, dan weet je dat het ook goed is. Je hoeft niet verder te zijn dan je bent. Je hoeft niet te twijfelen. Je kunt de actie van het Buikcentrum laten stromen: je intuïtie volgen, gewoon doen waar je zin in hebt.

Als je Buikcentrum stroomt ga je in de praktijk met het geleerde stoeien, je eigen ontdekkingen doen en je eigen vragen formuleren.

DE REMEDIE

Het geheim is: Als je merkt dat je in een valkuil stapt van een bepaald centrum, is de kwaliteit van dat zelfde centrum de remedie. Het centrum gaat weer stromen en de actie van dat centrum kan zich doen gelden.

OPLEIDING VOLGEN MET DE DRIE CENTRA

Welkom om vanaf september mee te doen met de Opleiding Shiatsu Stoelmassage! Dan kun je al deze principes actief en doelgericht toepassen en vanuit liefde en motivatie leren en studeren.

Moeiteloos leren en studeren betekent trouwens niet dat je niets hoeft te doen, deze opleiding is een intensief traject en vraagt best wat tijd en inzet, maar het betekent wel dat je met plezier mag leren en je eigen pad mag volgen. En dat kost geen moeite, geen “valse wilskracht”, het gebeurt gewoon omdat het stroomt, omdat je het wilt, vanbinnen.

Van harte welkom om een geweldige Shiatsu Stoelmasseur te worden met een eigen stijl en eigen inbreng!!!! Lees meer erover: handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

En kom op 29 juni naar de OPEN DAG!!! Lees meer en meld je aan: handsontao.nl/opendagstoelmassage/

Dit was het voor vandaag. Tot de volgende keer!

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Als je wilt kun je hieronder een reactie achter laten! Hoe ervaar jij studeren en leren? Wat helpt jou? Leuk om van je te horen!

Showing 4 comments
 • Vera
  Beantwoorden

  Super mooi, om te bewaren en regelmatig opnieuw te lezen, op de kwaliteiten mediteren en laten beklijven. Dank je wel, Jaana.

 • Judy Smedeman
  Beantwoorden

  Lieve Jaana, bedankt voor je mooie stuk. Het kwam heerlijk op tijd! Na gisteren(lesdag) en na het lezen van deze tekst ga ik zonder haast verder op avontuur!
  Dankbaar dat ik dat avontuur bij jou vanuit mijn eigen zijn en op mijn eigenwijze kan leren! Transformerend leren zou ik alle kinderen zo gunnen.
  Zo heerlijk dat ik geen platgestampte weg op moet maar dat ik zo vrij mag gaan dat mijn eigen mooie weg vanzelf achter mij aan komt. Ik keer me nu eventjes om…kijk maar stiekem mee..Is het geen prachtig mooi kleurrijk pad zie die bloemetjes eens staan!!
  Liefs en blij dat jij mijn lerares bent🙏🏼
  Judy

  • Jaana
   Beantwoorden

   Dank je wel Judy!!! Prachtig beschreven!!!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.