De drie redenen om regulier te gaan

DE DRIE REDENEN OM REGULIER TE GAAN

Als shiatsutherapeut ervaar ik dat ik op een heel ander vlak opereer dan de reguliere geneeskunde. Ik zie mijn behandelingen nooit als vervanging of zelfs niet als aanvulling op medisch handelen.

Als er medisch handelen nodig is, dan is dat het belangrijkste. Ik behandel mensen voor andere dingen. Meestal is het voor ontspanning, persoonlijke ontwikkeling, innerlijke transformatie, verlichting van lichte klachten, stimuleren van de natuurlijke geneeskracht. Allemaal dingen waar de reguliere geneeswijze zich niet zo druk om maakt.

VOOR 100% VEILIG

Aan de andere kant behandel ik mensen ook als er iets ernstigers aan de hand is, maar dan niet als aanvulling of vervanging van regulier handelen, maar omdat iemand graag een shiatsubehandeling wenst te ontvangen. Ik heb als shiatsubehandelaar mogelijkheden om ook in serieuze situaties voor 100% veilig te werken en eventueel veel voor de mensen te kunnen betekenen.

Er zijn echter wel heel wat situaties waar ik me als shiatsubehandelaar liever niet in wil mengen, in elk geval niet voordat nodige reguliere handelingen aangeslagen zijn. Als er sprake is van serieuzere, lichamelijke of psychischse, klachten is het vaak verstandig en vaak ook nodig om shiatsu behandelingen voorlopig te laten wachten. Een Shiatsubehandeling vraagt namelijk ook heel wat van het lijf en soms kun je beter alle energie (even) besteden aan het laten slagen van een reguliere behandeling.

Vroeger was ik trouwens heel fanatiek tegen alle vormen van reguliere medicatie. Door ervaringen van mezelf, mijn cliënten en andere mensen om me heen ben ik er realistischer en toleranter in geworden. Soms is het gewoon verstandig om verstandig te zijn.

DRIE BELANGRIJKE REDENEN OM VOOR EEN REGULIERE BEHANDELING TE KIEZEN

1. Als de klacht niet vanzelf overgaat

De natuurlijke geneeswijzen zijn gericht op het versterken van de natuurlijke geneesvermogen van een mens. Meeste klachten gaan uiteindelijk gewoon over. Met een natuurlijke geneeswijze kun je dat proces ondersteunen. Sommige klachten zijn echter zo hardnekkig dat ze gewoon niet over gaan. Ook niet met behulp van natuurlijke geneeswijzen. Dan kun je op een gegeven moment denken; nu is het genoeg geweest! Hier is regulier handelen nodig.

2. Als de klacht onhoudbaar is

Ook als het uiteindelijk wel vanzelf over zal gaan, wanneer een klacht onhoudbaar is, is de reguliere benadering vaak het meest effectief. Een pijnklacht kan bijvoorbeeld onhoudbaar zijn en dan zijn pijnstillers wel erg handig. Of iemand kan last hebben van sociale angsten die het leven echt ondragelijk maken. Dan kan het goed zijn om (tijdelijk) medicatie te gebruiken om er bovenop te komen.

3. Als de klacht levensbedreigend is

Hier denk je misschien meteen aan kanker, maar er zijn heel wat klachten die levensbedreigend zijn als ze niet regulier behandeld worden. Denk aan suikerziekte, schildklier afwijkingen, hoge bloeddruk. Of aan suïcidale depressie. Het heeft geen zin om je leven in gevaar te brengen als het met medicatie te verhelpen is. Natuurlijk zijn er situaties waar je kunt afvragen of reguliere behandeling (nog) zinvol is. Maar zo lang iemand nog lekker kan leven met behulp van medicatie of andere medische ingrepen, moet degene het vooral doen vind ik. En de shiatsu behandelingen voor andere dingen gebruiken.

IN WELKE SITUATIES VIND IK SHIATSU WEL OP ZIJN PLAATS?

Shiatsu zie ik in eerste plaats als zelfzorg. Vergelijkbaar met het volgen van een yogales of een meditatiecursus. Of lekker sporten als je daarvan houdt. Of naar de sauna, als je meer van die soort bent.

Als de persoon naar de behandeling komt omdat hij lief voor zichzelf wil zijn, ondersteunend wil zijn voor zijn lichaam en geest, zichzelf en zijn lijf serieus wil nemen, zichzelf wil verwennen, zichzelf een moment van rust en stilte wil gunnen; dan heb ik het gevoel dat degene bij mij in op het juiste adres is.

Klachten en problemen zijn dan natuurlijk geen probleem. De meeste mensen komen voor een behandeling als ze ergens last van hebben. Psychische klachten, lichamelijke klachten, alles kan. Als de zelfhelende kracht om te beginnen sterk genoeg is om de klacht of probleem aan te kunnen en als de klachten en problemen niet onhoudbaar of levensbedreigend zijn, dan kun je met shiatsu veel betekenen. Je kunt het herstel verspoedigen en de kwaliteit van leven helpen verhogen.

wil je ook behandelingen leren geven die 100% veilig zijn en mensen helpen om goed voor zichzelf te zorgen?

Kom dan bij ons in de leer!

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.