De drie dingen die van Shiatsu Shiatsu maken

WAT MAAKT VAN SHIATSU SHIATSU?

Iedereen die een goede Shiatsubehandeling heeft ondergaan zal het wel beamen. Shiatsu heeft iets speciaals. Je voelt dat er iets speciaals gebeurt. Het is moeilijk om in woorden weer te geven maar het is echt een eigen gevoel. Het Shiatsugevoel.

TOT OP HET BOT

Als ik mijn eigen ervaring zou verwoorden zou ik zeggen dat het voelt alsof ik tot op het bot geraakt wordt. Alsof ik meer in mezelf geduwd wordt. Soms voelt het alsof ik mezelf aan het behandelen ben. De ander lijkt mezelf te zijn. Ik voel me ontroerd. De tijd lijkt stil te staan. En op de een of de andere manier krijg ik het daarna altijd erg koud. Er is veel gebeurd.

Je kunt zeggen dat dit voor meer soorten massage geldt, en misschien is dat ook zo. Maar toch heeft Shiatsu (en andere technieken die vanuit de zelfde principes werken, zoals Thaise Yogamassage of Shindo) iets eigens.

DE DRIE DINGEN DIE VAN SHIATSU SHIATSU MAKEN

1. Shiatsu is altijd gericht op het verbindende veld tussen lichaam en geest

In Shiatsu richten we ons op Qi (of Ki). En wat is Qi? Het Taoïstische scheppingsverhaal gaat als volgt: de wereld ontstaat van moment tot moment doordat Yin en Yang zich splitsen uit de leegte. En de kracht die daarbij vrijkomt, dat is de Qi. Qi is de verbindende kracht tussen Yin en Yang.

Een mens bestaat door het feit dat het een lichaam en een geest heeft. Lichaam is Yin, geest is Yang. En wat verbindt die twee? Dat is het leven! Als een mens doodgaat blijft er een lichaam zonder geest en een geest zonder lichaam over. Maar er is geen mens meer. Door het leven wordt een mens mens. En het leven verbindt het lichaam met de geest.

En op dat leven zijn wij in Shiatsu gericht. Dat leven, dat is de Qi.

We richten ons niet op het lichaam. Ook niet op de geest. Maar op het verbindende veld ertussen. Daardoor is elke Shiatsu aanraking een verbindende aanraking. Daar hoeft de behandelaar niets specifieks voor te doen. De technieken, de manier hoe we het aanleren, alles wat er bijhoort, zorgt er gewoon voor dat het zo is. De stabiele druk, het werken vanuit de Hara, de aandacht en de focus. Alles in Shiatsu is gericht op de Qi, en daarmee op het verbindende veld tussen lichaam en geest.

2. Shiatsu is aanraken

Er zijn veel meer technieken die gericht zijn op de Qi. Aikido. Tai Chi. Chi Gong. Ook vele meditaties en vormen van lichaamswerk zijn gericht op de Qi. Alle Taoïstische technieken zijn gericht op Qi en dus op het leren rusten in het verbindende veld tussen lichaam en geest.

Hoe rust je in het verbindende veld tussen Yin en Yang wanneer je niets doet? Als je vaak genoeg mediteert, gaat het een gewoonte worden om in het verbindende veld te vertoeven ook als je gewoon tijdens het dagelijkse leven even niets aan het doen bent.

Hoe rust je in het verbindende veld als je iets aan het doen bent? Of als je met anderen communiceert? Met Qi Gong en Tai Chi oefen je het alleen bezig zijn, met Aikido oefen je de situaties waar je met anderen communiceert. Als je regelmatig bezig bent met Qi Gong, Tai Chi, Aikido en andere Taoïstische oefeningen ben je aan het oefenen om ook in het gewone leven op die manier te staan.

Shiatsu wordt het op het moment dat het gaat om aanraken. Shiatsu is een massagetechniek. Je kunt het heel mooi combineren met lichaamswerk en oefeningen, maar je noemt het pas Shiatsu wanneer het gaat om aanraken.

Met Shiatsu ben je aan het oefenen met het rusten in het verbindende veld wanneer je een ander aan het helpen bent of wanneer je in vreedzame samenwerking samen iets aan het doen bent. Wanneer je in aanraking en flow bent met anderen.

Als je veel Shiatsubehandelingen geeft (of ondergaat) leer je ook in de gewone omgang met anderen in het verbindende veld te rusten. Dat is het doel ervan.

3. Shiatsu is werken met de Meridianen

Of je nu de meridianen kent of niet: een Shiatsubehandeling is altijd gericht op het laten stromen van de Meridianen. Meridianen zijn de uiting van het verbindende veld tussen lichaam en geest. Meridianen ZIJN dat veld. Als je je op de Qi richt, richt je je per definitie op de meridianen. Of je je er nu bewust van bent of niet.

Dat is wat je leert als je Shiatsu leert. Je leert hoe je de Meridianen weer laat stromen. Dat is in elk geval de Taoïstische manier om het te zeggen. Wat je in de praktijk leert is hoe je een behandeling geeft op een manier dat het de ander echt raakt. Hoe zorg je ervoor dat de ander zich tot op het bot laat raken. Als de ander zich laat raken gaan de meridianen stromen.

In Shiatsu onderzoeken we waar de Qi stagneert en laten we de Qi weer stromen. We maken ruimte voor het leven om te gaan waar het heen wil gaan. We maken ruimte voor dat wat er is en daarmee ruimte voor transformatie.

VEEL PLEZIER MET SHIATSU KRIJGEN EN GEVEN

Wil je meer weten over Shiatsu en de specifieke Hands On Tao manier van behandelen, wil je het ook meemaken, kom naar onze interactieve Open Dag op 30 augustus in Wageningen!

Lees alles erover op de website: https://handsontao.nl/opendag/

Lieve groeten,

JAANA

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.