Het laten stromen van de drie centra

HOE JE EEN MASSEUR WORDT WIENS DEUR DE MENSEN NIET VOORBIJ LOPEN, deel 2

Vorige week ben ik begonnen met een serie artikelen over hoe je ervoor zorgt dat de mensen de deur van jouw praktijk niet voorbij lopen.

Er zijn volgens mijn inzicht drie dingen die je nodig hebt om een goedlopende praktijk te creëren.

1. Het eerste wat je nodig hebt voor een goed lopende praktijk is “Je eigen unieke authentieke stijl ontwikkelen”. Daar had ik het in het vorige artikel over. Als dat wat jij te bieden hebt een verlengde is van dat wat je bent, zullen je behandelingen de mensen niet onberoerd laten. Ze zullen graag terug willen komen.

2. Het tweede wat je nodig hebt is het “Laten stromen van de drie centra”. Daar ga ik het in dit artikel over hebben. Het gaat over mond tot mond reclame. Pas als al de drie centra: Hoofd, Hart en Buik, meedoen in je behandeling, voelt de behandeling als een professionele behandeling. Pas als Hoofd, Hart en Buik alle drie betrokken zijn gaat het echt stromen. En pas dan gaan de mensen voor je pleiten.

3. Het derde wat je nodig hebt is ondernemerschap. Ja, ja. Zonder jezelf “de wereld in te zetten” als een “ondernemer” en zonder “zakelijk te leren denken” is de kans niet groot dat je praktijk goed gaat lopen. Je zult bijvoorbeeld toch echt wel iets moeten doen aan marketing. Het kan leuker zijn dan je denkt! Het volgende artikel zal daarover gaan.

Maar nu dus: het laten stromen van de drie centra. Voor effectieve mond tot mond reclame, een van de meest belangrijke vormen van reclame maken voor een massagepraktijk, is het stromen van de drie centra een absolute voorwaarde!

 

HET LATEN STROMEN VAN DE DRIE CENTRA

Als de drie centra: Hoofd, Hart en Buik, stromen; als je behandelingen ontstaan vanuit Weten, Voelen en Doen, dan zul je het vertrouwen van je cliënten winnen. Dan zullen ze niet alleen zelf terug willen komen maar dan gaan ze ook voor je pleiten. “Daar moet je heen!” gaan ze tegen iedereen zeggen. En dan gaat het niet alleen IN je praktijk stromen.

Mensen komen graag terug en gaan voor je pleiten als ze het gevoel hebben dat je:

  • Weet wat je doet
  • Voelt wat ze nodig hebben
  • Doet waar je ervaren en kundig in bent

Ik zal nu eerst elk centrum bespreken en daarna het geheim van het laten stromen van de centra aan je onthullen.

HET HOOFDCENTRUM

Het Hoofdcentrum stroomt als je, terwijl je iets aan het doen bent, weet waarom je het aan het doen bent. Dat weten kan van alles zijn. Kennis van de theorie, inzicht in processen, intuïtief weten. Bijvoorbeeld: je geeft pompende druk omdat er Exces Koude is. Je open de benen omdat er stagnatie bij de heupen is. Je behandelt de voeten omdat er volte in het hoofd is. Je blijft lang met je handen op de onderrug staan omdat je handen daar willen blijven staan en je weet dat dat een manier is om Water element te steunen.

Het Hoofdcentrum staat voor het Weten.

De kwaliteit van het Hoofdcentrum is openheid en nieuwsgierigheid.
De valkuil van het Hoofdcentrum is eigenwijs zijn, stress en irritatie.
De actie van het Hoofdcentrum is begrijpen wat je doet, plan maken, plan volgen, analyseren.

Het hoofdcentrum heeft het nodig dat je blijft studeren, dat je  geïnteresseerd en nieuwsgierig blijft, dat je steeds nieuwe dingen ontdekt en onderzoekt. Maar ook dat je leert omgaan met het “niet weten”. Dat je leert vertrouwen op inzichten die naar je toekomen. Dat je erop leert vertrouwen dat dat zich laat zien wat je moet zien. Dat je leert open te zijn voor wat er is.

HET HARTCENTRUM

Het Hartcentrum gaat over verbinding en contact maken. Contact maken met wat er in jouw beweegt en contact maken met dat wat er in de ander beweegt. In verbinding met je eigen gevoel, in verbinding met je intuïtie, in verbinding met het hart van de ander, in verbinding met het Grote Mysterie.

Het Hartcentrum staat voor het Voelen.

De kwaliteit van het Hartcentrum is liefde, compassie en overgave.
De valkuil van het Hartcentrum is te veel gericht zijn op het “helpen” en op wat de ander nodig heeft; met als resultaat leeggezogen worden.
De actie van het Hartcentrum is verbinding aangaan, communicatie, voelen hoe het is voor de ander, in verbinding staan met het grotere geheel.

Om het Hartcentrum te openen en te laten stromen is het belangrijk om “aan jezelf” te werken. Om aan je persoonlijke, professionele, emotionele en spirituele ontwikkeling te blijven werken. Ken jezelf. Dat is de basis van een stromend Hartcentrum.

HET BUIKCENTRUM

Het Buikcentrum stroomt als je met gemak en ontspanning aanwezig bent in je lijf. Als je handelingen je zo eigen zijn dat het is alsof ze vanzelf te voorschijn komen zonder dat jij iets hoeft te doen. Het Buikcentrum stroomt als dat wat je doet een verlengde is van jezelf.

Het Buikcentrum staat voor het Doen.

De kwaliteit van het Buikcentrum is ontspannen aanwezig zijn, genieten van je lichaam.
De valkuil van het Buikcentrum is het gevoel dat je zo maar wat doet, angst dat je het niet goed doet.
De actie van het Buikcentrum is “het” gewoon laten ontstaan, doen waar jij je fijn bij voelt, werken in vertrouwen.

Het buikcentrum heeft het nodig dat je veel bezig bent en oefent met je lijf. Technieken oefenen, veel masseren, maar ook yoga of Qi Gong doen of iets anders waarmee je je lijf leert beheersen en kennen en waarmee je je lichaamsbewustzijn vergroot.

LATEN STROMEN: DE KWALITEIT IS HET MEDICIJN

Als alle drie de centra stromen betekent het dat je weet wat je doet, dat je een verbinding aangaat en dat je ontspannen aanwezig bent. Dan zul je het vertrouwen winnen en veel klanten naar je toe trekken die voor je gaan pleiten.

Maar wat te doen als je merkt dat er iets niet stroomt?

Het geheim is: Als je merkt dat je in een valkuil stapt van een bepaald centrum, is de kwaliteit van dat zelfde centrum het medicijn. Het centrum gaat weer stromen.

  • Als je merkt dat je tijdens de behandeling eigenwijs, geïrriteerd of gestrest raakt, merk dat op. Het is een teken van dat je Hoofdcentrum niet blij is. Geeft niet. Laat het er gewoon zijn. Het kan wel helpen om heel bewust ruimte te maken voor de kwaliteit die er ook is: je nieuwsgierigheid, je openheid. Want onder de eigenwijsheid zit openheid. Onder de stress en irritatie zit nieuwsgierigheid. Als je vanuit openheid en nieuwsgierigheid naar een vastgelopen moment in de behandeling kijkt zakt de stress van zelf weg. Je kunt weer de actie van hoofdcentrum laten stromen: het niet weten kan dan transformeren in begrijpen, plannetje maken, analyseren.
  • Als je merkt dat je tijdens de behandeling in de valkuil van het Hartcentrum stapt, dat wil zeggen: als je merkt dat je te zeer op de ander gericht bent, niet in verbinding met je eigen hart, dan is dat niet erg als je er maar bewust van bent. Het kan dan helpen om heel doelgericht je te richten op de kwaliteit die er ook is: de liefde voor jezelf, de compassie met de ander, de overgave aan het Grote Mysterie. Het is al een daad van liefde dat je de ander aanraakt. Of het helpt is dan opeens veel minder belangrijk. Concentreer je op de liefde voor het geheel. En dan kun je de actie van het Hartcentrum laten stromen: verbinding aangaan, communiceren, voelen.
  • Als je merkt dat je tijdens de behandeling in de valkuil van het Buikcentrum stapt, als je merkt dat je gaat twijfelen of je het wel goed doet, is dat niet erg. Het kan wel helpen om dan heel bewust je te richten op de kwaliteit die er ook is: het genieten van je lichaam, bewust bezig zijn met je houding, ontspanning en ademhaling. Als je je aandacht op je lijf richt en ervoor zorgt dat het goed voelt voor jezelf wat je doet, dan weet je dat het ook goed is voor de ander. Je hoeft niet meer te twijfelen. Je kunt de actie van het Buikcentrum laten stromen: je intuïtie volgen, gewoon doen waar je zin in hebt.

 

De volgende keer ga ik door met het derde aspect dat je nodig hebt voor een succesvolle praktijk: ondernemerschap.

Wil jij ook een succesvolle praktijk? Wil je je droom waar maken? Al onze cursussen en opleidingen zijn er op gericht om een succesvolle massagepraktijk te creëren. Alle lessen zijn gericht op het ontwikkelen van je authentieke stijl, op het laten stromen van al de drie centra en op het jezelf neer durven zetten als iemand die echt iets te bieden heeft dat moeite waard is. De drie voorwaarden voor een goedlopende praktijk.

Lieve groeten, tot de volgende keer,

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.