De 8 geheimen waarmee het wel lukt om dagelijks te mediteren

DE 8 GEHEIMEN WAARMEE HET WEL LUKT OM DAGELIJKS TE MEDITEREN

In een gesprek met Anja Vermei, mijn rechterhand en docent in opleiding bij Shiatsu in Bedrijf.

“Ik heb jarenlang gemediteerd vanuit discipline.

Ik wilde het goed doen. Ik wilde zo snel mogelijk verlicht raken. “Ga uit de weg, ik ben aan het mediteren!” riep ik om me heen. Maar ik voelde dat er iets miste op een diep, diep niveau. Ik hield het wel vol (want ik heb een bijzonder sterke ‘valse wil’) maar leuk was anders.

Pas toen ik het door had dat het mijn ‘Hartscontact’ was dat ik miste, pas dan kon ik echt voelen wat mediteren voor mij kan betekenen. Pas dan begon ik er echt van te houden en er van te genieten.

Ik heb gemerkt dat ik mediteren alleen met plezier kan doen vanuit een fundamentele zelfzorgzaamheid. Loving Kindness. Het gaat om de intentie: een intentie om lief te zijn voor jezelf.

Waarom wil je eigenlijk mediteren? Daar begint het mee. Wat is je doel, wat is je motivatie?

Wil je mediteren voor meer rust of meer ontspanning in je leven? Wil je meer aanwezigheid, meer ‘present zijn’? Meer gezondheid? Meer ruimte? Meer stevigheid? Meer onderscheidend vermogen? Meer objectiviteit? Wat is je doel?

Als je eenmaal je doel kent, dan kun je kijken of je jezelf het gunt om uit te zoeken hoe je jezelf zou kunnen helpen om aan je doel te werken. Wat kan jou helpen om dichter bij jezelf te komen, als dat je doel is? Wat kan jou helpen om je lichaam te leren bewonen en aanwezig en present te leren zijn, als dat je doel is?

Er zijn zoveel manieren om te mediteren. Durf jij jezelf je eigen eigenheid gunnen? Durf jij uit te zoeken wat voor jou werkt? Durf jij er van uit te gaan wat de werkelijkheid jou te bieden heeft?

Durf jij zonder verborgen agenda aan mediteren te beginnen?

Niet omdat je het goed wilt doen. Niet omdat je trots op jezelf wilt zijn. Niet omdat je een goede therapeut wilt zijn. Of een goede student. Maar omdat je lief wilt zijn voor jezelf. En dat kan alleen als dat wat je doet werkt voor jou. Als dat wat je doet je inderdaad dichterbij je doel brengt.

Als je je doel kent kun je uitzoeken wat voor jou werkt. Misschien vind je uit dat je op een berg heerlijke zachte kussens hangend het beste kunt mediteren. Of misschien lig je op de grond en doe je een geleide meditatie aan. Of misschien ga je in de natuur wandelen en voel je hoe je voeten over de grond rollen.

En dan gaat het om het volhouden. Niet vanuit de valse wil of dwangmatige discipline (zoals ik het jaren deed), maar omdat je het jezelf gunt. Vanuit echte, diepe Liefde Voor Jezelf.

En het zal niet zijn wat je dacht dat het zal zijn.

Je zult bepaalde aannames hebben, overtuigingen over hoe mediteren moet voelen en wat je ermee moet bereiken. In de praktijk zal het anders uitpakken. Dat is gewoon hoe het werkt.

Als je alleen op je ervaring gericht bent houd je het niet vol. Als je een bepaalde ervaring nastreeft houd je het niet vol. Want er is geen bepaalde ervaring. Er zijn duizenden miljoenen ervaringen, maar niet één bepaalde. Het gaat er om om te accepteren van dat wat er is. Ene keer voel je je lekker, andere keer verschrikkelijk. Maar daar gaat het niet om. Als je mediteert gaat het niet om wat je ervaart.

Mediteren gaat niet om instant bevrediging. Het is geen bevrediging op korte termijn.

Niet als een kind dat NU het snoepje moet hebben. Het gaat om lange termijn visie. Je doel nastreven.

Wil je contactvol zijn met jezelf? Dan zul je niet de handdoek in de ring werpen op het moment dat je ongedurig bent of een rot ervaring hebt. Denk gewoon: “zo was het vandaag, morgen zal het weer anders zijn”. Neem het niet bloedserieus. Maar wees er wel serieus mee. Er is lichtheid. Er is zwaarte. No big deal.

Waar het om gaat is de liefde voor jezelf en je doel voor ogen houden.

De 8 geheimen om mediteren wel vol te houden

1. Bepaal je doel: waarom wil je mediteren

2. Worstel jezelf los van je eigen idee van wat mediteren is en hoe het moet voelen

3. Zoek een lekkere positie of een fijne techniek, iets wat jou past, wat bij jou hoort. Welke tijd van de dag past bij jou? Welke condities heb je nodig? Alleen of met anderen? Zet je creativiteit in

4. Wees duidelijk over waar het om gaat: het gaat niet om de inhoud van de ervaring maar om het feit dat er een ervaring is en dat je je er bewust van bent

5. Laat het idee los dat het ‘goed’ moet gaat. Gun het jezelf om te leren. Gun het jezelf om de perfectie van de imperfectie te zien. Gun het jezelf om te experimenteren, om in beweging te blijven.

6. Leer je eigen valkuilen herkennen en erkennen en onderzoek waarmee je jezelf kunt ondersteunen wanneer dat nodig is. Spreek bijvoorbeeld af om met anderen samen te mediteren. Via Skype is ook mogelijk

7. Houd je doel voor je ogen: ook en vooral als het niet gaat zoals je zou willen

8. Doe het vanuit Liefde Voor Jezelf.

Veel wakkerte toegewenst bij je meditaties!”

Met dank aan Anja Vermei.

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.