De 7 verrasende tips voor transformatie

DE 7  VERRASSENDE TIPS VOOR TRANSFORMATIE

De definitie van een HOLISTISCHE behandeling is dat de behandelaar niet gericht is op het genezen van klachten, maar op het ‘ruimte maken voor transformatie’. Als wij als behandelaar meebewegen met het proces dat er gaande is, dan ontstaat er ruimte. Ruimte voor transformatie. En dat is het uiteindelijke doel van een holistische behandeling.

Transformatie…. het klinkt misschien mysterieus of ongrijpbaar. Maar in de praktijk is het iets heel gewoons. Dat wat er gebeurt als een proces zichzelf kan ontwinden. Als de beweging die er is ruimte krijgt om helemaal tot het einde door te gaan.

Je hebt het vast een keer meegemaakt. Een pijn die opeens weg is nadat je van binnen iets begrepen hebt. Een heftig verdriet dat na een tijd snikkend huilen omslaat in een gevoel van ruimte en schoonheid. Of gewoon iets alledaags: vermoeidheid die omslaat in fitheid na een goed nacht slapen.

MEEBEWEGEN

Wat wij als behandelaars willen is er achter komen wat er bij de ander van binnen beweegt en vervolgens meebewegen. Maar we kunnen alleen meebewegen als de ander beweegt. Als de ander niet beweegt, kunnen wij ook niet meebewegen. En dan bedoel ik niet letterlijk bewegen (hoewel dat ook soms het geval is), maar met aandacht daar zijn waar er van binnen iets beweegt.

In eerste instantie is daarvoor ontspanning en overgave nodig. Als er ontspanning en overgave is kan het proces dat er gaande is zich vrijuit ontwikkelen. Het zal richting geven en ruimte opzoeken waar transformatie plaats kan vinden.

VERTROUWEN GEVEN

In de praktijk betekent dit dat we als behandelaar puur er op gericht zijn om de ander zo veel vertrouwen te geven dat hij de veiligheid voelt om met zijn eigen proces bezig te gaan. Pas als de ander met zijn aandacht volledig bij zijn eigen proces kan blijven kunnen wij hem volgen en ondersteunen in het zoeken naar ruimte voor transformatie.

Je zult verrast zijn wat voor tips ik ga geven om dat doel te bereiken. Het gaat over hele gewone dingen.

DE 7 TIPS VOOR TRANSFORMATIE

1. Zorg voor een mooie en professionele behandelruimte en goede werkmaterialen

Door moeite en energie (Qi) te steken in de inrichting van je behandelruimte geef je de cliënt een onbewuste boodschap mee: je bent het waard om moeite voor te doen. Aan de andere kant zorgt het er voor dat de ander trots is over waar zij zich bevindt: in jouw ruimte. Zorg dat het een ruimte is om trots op te zijn.

2. Zorg dat je voordat de cliënt binnenkomt jouw energie aan de ruimte hebt doorgegeven door er mee bezig te zijn

Zet een bos bloemen neer, steek kaarsen aan, strijk de lakens recht, zet de stoelen mooi in een rij, sprenkel desnoods heilig water in alle hoeken van de kamer Het maakt niet zo veel uit wat je doet, als je er maar met aandacht mee bezig bent geweest. Ook hiermee laat je zien en voelen dat het je ernst is: je wilt je helemaal inzetten voor de ander.

3. Zorg voor professionele bedrijfsvoering

Wees bereikbaar, houd je aan afspraken, wees duidelijk, heb een duidelijk protocol dat je volgt voor facturering en andere lopende zaken. Wees een professional. Ook dit doe je uit dienstbaarheid voor je cliënt. Je wilt dat alles goed verloopt en dat de ander het gevoel heeft in goede handen te zijn.

4. Ga uit van de behoefte en de wens van de ander

Vraag altijd wat de ander wil en wenst. Luister goed naar alles wat de ander zegt, vul niet in, maar vat samen. Heb geen mening. Geef geen commentaar. Onthoud dat we allen uniek zijn en in onze uniekheid juist allemaal hetzelfde. Als behandelaar ben je in dienst van de uniekheid van de ander. Laat de ander aan het roer van het proces.

5. Heb vertrouwen in de innerlijke wijsheid van een ieder

Heb vertrouwen in het vermogen van een ieder om zelf de eigen koers te bepalen. Ieder mens is precies daar waar zij moet zijn en weet zelf precies, bewust of onbewust, waar zij heen wil. Zoek contact met die innerlijke wijsheid en dat innerlijk weten en denk niet het beter te (moeten) weten.

6. Realiseer je werkelijk dat de ander waardevol is, precies zoals zij is

Laat dat altijd je uitgangspunt zijn. Er hoeft niets gefixed te worden. Je hoeft je niet te positioneren, je hoeft je mening niet te bepalen. De ander is goed, precies zoals hij is.

7. Geef iets extra’s

Geef net iets meer dan er van je wordt verwacht. Geef ruim de tijd. Geef een super behandeling. Geef extra veel aandacht. Dek de ander heerlijk toe. Geef tijd om bij te komen na de behandeling. Of geef een een flesje massageolie als cadeau na 5 behandelingen. Of bel je cliënt op twee dagen na de behandeling om te informeren hoe het gegaan is. Wat maar past bij jou. Door iets extra’s te geven zeg je: je bent het waard om dit van mij te krijgen.

KEN JE GRENZEN

Natuurlijk moet je vooral goed voor jezelf zorgen en niet over je grens gaan. Dat staat voorop. Het is belangrijk om je eigen grenzen te kennen, te respecteren en daar waar nodig duidelijk aan te geven, pas daarna kun je een ander van dienst zijn.

Maar onthoud dat je taak als een holistische behandelaar is: ruimte maken voor de ander. De ander als het ware optillen, in het licht zetten. Dat maakt transformatie mogelijk.

Warme groeten,

JAANA

Ps. Dit artikel is geïnspireerd door Bill Palmer en zijn manier van werken. Een van zijn belangrijkste boodschappen is: help als therapeut mensen die naar je toekomen om tijdens de behandeling zich niet als een willoze “slachtoffer” over te geven, maar als een actieve medeonderzoeker meewerken en mee-creëren. Ik kreeg de eerste keer les van Bill in 90er jaren en ben sindsdien sterk door zijn ideeën beïnvloed. En hij komt weer naar Nederland….. https://handsontao.nl/bill-palmer/

Showing 6 comments
 • Cynthia
  Beantwoorden

  Dank je wel voor deze mooie mail, Jaana. Voor mij gaf het helderheid in wat ik al jaren doe. Alsof er een engel langsvloog, en ik even mocht zien wie ik ook alweer ben… Soms heb je dat even nodig!

  Hartegroet, Cynthia

  • 5eshiatsu
   Beantwoorden

   Dank je Cynthia! Veel plezier met je werk als masseur!
   Liefs,
   Jaana

 • Karla Mooy
  Beantwoorden

  Wat een prachtig artikel, Jaana. Echt de moeite waard!
  Veel succes dit jaar met je werk.

  • 5eshiatsu
   Beantwoorden

   Dank jewel Karla! Jij ook veel succes met je bedrijf!
   Liefs,
   Jaana

 • Marion
  Beantwoorden

  Prachtige tips, Janaa! Zo waar! Hartelijke groeten, Marion

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.