De 5 zachte pijnkillers

DE 5 ZACHTE PIJNKILLERS

Het therapeut en/of leraar zijn heeft een bijkomend voordeel. Je kunt je eigen pijnen en processen als projecten zien om uit te zoeken hoe het een en ander werkt. Hoe meer je immers zelf meegemaakt hebt hoe beter je je eigen cliënten of studenten kunt begrijpen. Ervaring is de beste leermeester, toch?

ERVARINGSDESKUNDIGE

Zelf ben ik ondertussen binnen vele klachten en ongemakken een ervaringsdeskundige: rugpijn, slijmbeursontstekingen, tenniselleboog, hielspoor, overgangsklachten. En ook moeilijke kinderen, huiselijk geweld, drugs en drank, buitenlander zijn, relatiebreuk, eenzaamheid, onvermogen. Het is, echt waar en zonder gein, een heuse troost binnen pijn en ellende, dat het doorstaan ervan niet alleen een leerschool is voor mezelf maar ook positief doorwerkt binnen mijn werk!

WONDERGENEZINGEN

Het leukste is dat ik tijdens mijn persoonlijke onderzoeksprojecten meerdere kleinere en grotere “wondergenezingen” heb meegemaakt.

  • Ik heb meegemaakt dat door mijn aandacht te focussen ik onrustige benen weg kon werken.
  • Ik heb meegemaakt dat een werkelijk verschrikkelijke hoofdpijn door een diepe ontspanning en overgave (stoppen met wensen dat het over zou gaan) binnen een kwartier weg was.
  • Ik heb meegemaakt dat het serieus nemen van mijn klachten kon voorkomen dat ik ziek werd.
  • Ik heb meegemaakt dat als ik de situatie werkelijk accepteerde en omarmde zoals het was, dat al voldoende was om snel weer op de been te zijn.

Maar ik heb ook meegemaakt hoe door te ontspannen in dat wat er is, door te omarmen van mezelf en mijn “fouten”, er wonderlijke transformaties plaats kunnen vinden.
Ik heb meegemaakt dat door het werken aan mezelf op psychisch vlak  lichamelijke ziektes genazen maar ook dat er dingen in mijn leven werkelijk veranderden.
Ik heb meegemaakt hoe je door stap voor stap vooruit te gaan ergens kunt komen waar je van gedroomd had maar niet voor kon stellen dat het werkelijk waar zou kunnen worden; en toch.

DE 5 ZACHTE PIJNKILLERS

Ik geef je hier een vijftal zachte, natuurlijke pijnkillers die ik in mijn eigen leven ontdekt en getest heb. Alle 5 hebben bij mij kleinere of grotere wonderen bewerkstelligd. Je kunt de pijnkillers los van elkaar toepassen, of in combinatie met elkaar. Probeer het maar uit!

1. Ontspannen in het Zijn

Zoek een plek waar je heerlijk kunt liggen en ontspan jezelf en de pijn/klacht zo diep als je kunt. Adem rustig in en uit en ontspan steeds dieper en dieper. Blijf je lichaam en de pijn/klacht voelen en zak steeds dieper er in. Concentreer je op het gevoel van zakken, steeds dieper zakken. Hoe ontspannen kun je worden? Geef je over aan de pijn en wees geduldig. Het geheim is dat je niet verwacht dat de pijn overgaat. Houd je alleen bezig met ontspannen, hoelang het ook duurt. Geef jezelf en je lijf de tijd.

2. Het gevoel overdrijven

Ga met je aandacht in het gevoel en maak het met je voorstellingsvermogen steeds erger. Overdrijf het steeds meer en meer en blijf er bij. Het is heel moeilijk, want de aandacht wil niets liever dan ergens anders heen. Het vraagt wilskracht om er bij te blijven! Maar wonder boven wonder verdwijnt de pijn soms na een paar minuten ondragelijk maar vrijwillig lijden. Of de pijn wordt in elk geval makkelijker draagbaar. Als de pijn te heftig is, is dit bijna niet te doen trouwens. Maar met kleine pijnen en vooral met “restless legs” werkt het perfect.

3. Eigen pijnen en klachten serieus nemen

Neem je klachten serieus en handel bij dreigende ziekte meteen. Leer van je eigen ervaringen. Leer je eigen lichaam kennen. Wat werkt bij jou? Blijf met je aandacht bij je lichaam en leer voelen wat het nodig heeft. Leer huis en tuin technieken en oefeningen die je toe kunt passen wanneer nodig en Doe Het Dan Ook. Als ik bijvoorbeeld voel dat ik ergens koude heb gevat ga ik heel snel onder de warme douche en drink ik een kop warme thee met melk. Werkt altijd! Maar soms ben ik er niet op tijd bij. Of heb ik er geen zin in. Als ik dan toch verkouden of ziek ben geworden maak ik er een dagtaak van om heel veel te drinken en heel vaak te plassen.

4. De pijn of klacht onderzoeken

Zoek naar de symboliek achter de pijn of klacht, zoek naar het onderliggende verhaal. Als het lukt om bewust te zijn van het verhaal dat onder de klacht of ziekte zit, is het resultaat heel vaak een wondergenezing. Vaak is er een impuls die niet gevolgd werd. Een emotie die niet gevoeld werd. Een oud verhaal dat opeens naar de voorgrond wil. Als dat tot bewustzijn mag komen heeft het vaak als gevolg een schijnbaar onverklaarbare genezing.

5. De pijn of klacht omarmen

Ontwikkel compassie voor je eigen pijnen en klachten. Omarm ze letterlijk. Zie ze als cadeaus die je helpen met je groeiproces. Elke pijn en elke klacht heeft iets te brengen. Wees er dankbaar voor! Hoe gek dat ook mag klinken.

TOT SLOT

Ik wil trouwens zeker niet beweren dat elke ziekte, klacht of pijn wonderlijk te genezen is. Of dat elke klacht een psychologische achtergrond heeft. Of dat je er per se blij mee moet zijn. Laat staan dat een ziekte of klacht je “eigen schuld” zou zijn. Ziekte en pijn horen bij het leven en sommige dingen zijn niet beïnvloedbaar en onomkeerbaar.

Maar dat neemt niet weg dat het heerlijk en helend kan zijn om alles wat er in je leven gebeurt te omarmen als een welkome hulp bij het beter leren kennen van jezelf…. en om beter te worden in je werk 🙂

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Heb je zelf nog andere pijnkillers ontdekt in je leven? Deel het hieronder!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.