De 10 valkuilen van een praktijk in opbouw

HOE JE EEN MASSEUR WORDT WIENS DEUR DE MENSEN NIET VOORBIJ LOPEN, deel 3

Ik kom in mijn werk veel masseurs tegen die enorm van hun werk houden, die veel geïnvesteerd hebben in cursussen en opleidingen, maar hun praktijk maar niet van de grond krijgen. Hoe jammer is dat! Waarom lukt het niet? Wat maakt dat de ene masseur een volle praktijk heeft en een andere niet voldoende klanten kan krijgen?

In de vorige twee ShiatsuTips heb ik de eerste twee voorwaarden voor een goedlopende praktijk besproken: de eigen unieke stijl en het laten stromen van de drie centra. In dit artikel bespreek ik de derde voorwaarde voor een bloeiende massagepraktijk: ondernemerschap.

Je moet het wel willen. Om succes naar je toe te trekken moet je het echt willen. Je moet bereid zijn om jezelf in te zetten, om er voor te zorgen dat de mensen naar je toe komen en dat je bedrijf een succes wordt. In dit artikel bespreek ik de 10 valkuilen die je in dat proces tegen kunt komen.

DE 10 VALKUILEN DIE JE ERVAN WEERHOUDEN OM EEN BLOEIENDE PRAKTIJK TE HEBBEN EN EEN SUCCESVOLLE ONDERNEMER TE ZIJN

1. Je blijft wachten totdat de mensen van zichzelf komen

Want, denk jij, als het de bedoeling is en als ik maar goed genoeg ben, dan komen de mensen wel. Ik ga niet leuren en smeken om klanten! Je denkt: graag of niet. En waarschijnlijk zal het dan toch vaker niet dan graag zijn. Want zonder iets te doen zullen de klanten echt niet komen. Als je klanten wilt dan kun je beter wijd en breid laten weten dat je ruimte en tijd en mogelijkheden voor ze hebt en dat je graag wilt dat ze komen. En dat op een manier dat ze geïnteresseerd raken en daadwerkelijk ook komen. Het is niet anders (en ik snap als je zucht): Je zult hoe dan ook actief moeten werken aan de marketing van je bedrijf.

2. Je blijft op wonderen wachten

Je denkt: als het universum het wil, dan zal het op de een of een andere wonderlijke manier goed komen. Je wacht totdat het van boven af op je neerdaalt. Maar wonderen laten zich niet dwingen. De wonderen komen als ze komen. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je praktijk goed gaat lopen. Je kunt je verantwoordelijkheid maar beter zelf in de hand nemen als je echt succesvol wilt worden. Gewoon stappen zetten, vooruitgaan, niet rekenen op wonderen. En natuurlijk komen ze dan toch wel! Het universum is erg welwillend en zal zeker meewerken als je er echt voor gaat. Soms herkennen we de wonderen echter niet meteen en wordt het pas later duidelijk waarom iets ging zoals het ging. En dat het echt wel een wonder was.

3. Je hebt onrealistische verwachtingen

Een praktijk opbouwen is iets wat je stap voor stap in jouw eigen unieke tempo en jouw eigen unieke manier zult doen. Je kunt jezelf niet vooruitduwen en je kunt je praktijk niet pushen. Het is iets wat werk en tijd en doorzetten vraagt en waar je zorgvuldig mee om mag gaan. Hoeveel kun jij aan? Hoe snel kun jij gaan? Er zijn natuurlijke beschermmechanismen werkzaam die ervoor zorgen dat je niet sneller kunt gaan dan je aan kunt. Je kunt er maar beter op vertrouwen dat de weg je gewezen wordt als je geduldig en zorgvuldig bent met jezelf, je eigen hart volgt en vooruit blijft gaan.

4. Je staat in de weg van je eigen praktijk

Vaak genoeg sta je zelf meer in de weg dan dat je behulpzaam bent aan je praktijk. Je zou het als volgt kunnen zien: je praktijk heeft een eigen persoonlijkheid. Zij bestaat al en heeft al een plan van haarzelf. Het is gewoon een kwestie van het laten gebeuren wat er wil gebeuren. Wat je dus te doen staat is om erachter te komen wat je praktijk wil. Je kunt je praktijk zelfs letterlijk vragen wat ze van je wil. Durf je te luisteren naar je praktijk? Durf je door je eigen comfortzone heen als het nodig is voor je praktijk? Kun je jezelf zien als dienstbaar voor je eigen praktijk?

5. Je wilt alles perfect voor elkaar hebben

Oh wat is het moeilijk om iets aan te bieden wat (nog) niet perfect is! Wat is het moeilijk om er helemaal voor te gaan als (nog) niet alles geregeld en helemaal in orde is! Maar als je blijft wachten totdat alle puntjes op de i zijn kom je er nooit. Je zult dingen aan moeten bieden al voordat ze perfect zijn. Mensen zijn echt niet zo streng als je zelf het bent. Je mag best hier en daar wat te verbeteren te hebben en dan kan het al lang goed genoeg zijn. En het feit is dat het waarschijnlijk nooit perfect zal worden. Wees trots op dat wat je te bieden hebt, precies zoals het is.

6. Je denkt dat je niet goed genoeg bent

Je denkt: zoals ik ben, dat kan onmogelijk voldoende zijn, dus ik moet eerst iemand anders worden. En je probeert professioneler, ervarener, vriendelijker, liefdevoller, opener of zelfverzekerder te worden en/of je voor te doen. Maar geloof me: het is niet nodig! Want wie je ook bent, hoe je ook bent, als je de wens hebt om een eigen praktijk te hebben dan zal die wens er niet voor niets zijn. Je droomt niet voor niets ergens over. Dus ga er maar van uit dat je goed genoeg bent voor een praktijk, precies zoals je nu bent. Anders zou je er niet eens over denken om een eigen praktijk te hebben.

7. Je denkt: geld interesseert me niet

Of; geld is niet mijn ding. Ik wil me niet verlagen tot hebberigheid. Ik ben niet commercieel. Maar als je van je praktijk wilt leven zul je er geld mee moeten verdienen. En zelfs als je er niet van hoeft te leven: als je jezelf niet als een echte ondernemer neerzet is de kans erg klein dat je praktijk een succes zal worden. Om een goedlopende praktijk, een kleine of een grote goedlopende praktijk, neer te zetten moet je zakelijk willen denken en winst willen maken. Geld hoort er gewoon bij en het is een intrigerend en ontroerend proces om constructief en positief en integer met je eigen geldzaken om te leren gaan.

8. Je bent niet bewust van de overtuigingen die je succes saboteren

Vaak hebben we onbewuste belemmerende overtuigingen over geld, macht en succes. Het is asociaal om veel geld te verdienen. Of mensen met macht zijn gemeen. Of succes brengt vijanden met zich mee. Met andere woorden: als we maar klein en rustig blijven zal mama niet boos worden. Of als we het maar slechter doen dan de ander zal de grote broer niet jaloers worden. De overtuigingen zijn niet erg, als je ze maar boven water haalt. Zolang ze onbewust zijn, kunnen ze je succes blijven saboteren.

9. Je hebt een vertekent beeld over wat succes is

Wat is succes? Zo en zo veel klanten? Zo en zo veel geld? Zo en zo veel waardering? Wat betekent succes voor jou? Vaak hebben we er een veel te beperkte kijk op. Succes kan in kleine dingen zitten en is voor iedereen en voor elke periode in het leven anders. Soms kan het al een succes zijn om open met iemand over je praktijk te durven praten. Een andere keer kan het een succes zijn om nee te zeggen en klanten niet in te boeken omdat je anders het te druk krijgt. Als je blijft zoeken naar succes ver weg merk je misschien de successen dicht bij niet eens op. Misschien ben je al succesvol zonder het te weten!

10. Je bent bang om het bekende los te laten

Onbewust willen we de situatie stabiel houden, het hetzelfde laten blijven als het altijd al was. Verandering is eng. En risico nemen al helemaal. Maar als je je droom van een succesvolle praktijk waar wilt maken zul je toch wel risico’s moeten nemen en hier en daar knopen moeten doorhakken. Soms zul je beslissingen nemen die je liever niet zou nemen, maar als je blijft hangen aan het oude komt de boel niet in beweging. Je kunt alleen ergens komen als je in beweging bent. Dus hup het nieuwe in! Wie durft!

JA, HET KAN!

Als het masseren en het hebben van een eigen praktijk echt bij je hoort, als je het echt heel graag wilt, dan weet ik zeker dat het kan. Als je bereid bent om de verantwoordelijkheid in de hand te nemen, een echte ondernemer te worden en alles te doen wat maar nodig is om die bloeiende praktijk te hebben die je wilt hebben, dan gaat het lukken.

Hier nog 5 tips tot slot:

 1. Zie het werken aan en opzetten van je praktijk als een avontuur. Een avontuur dat je aangaat en wat op zichzelf al interessant en spannend is, ongeacht de uitkomst. De weg is het doel!
 2. Neem stappen. Kleine stappen, grote stappen, maakt niet uit. Als je maar stappen neemt. Baby stappen zijn nog beter dan grote stappen die je niet goed kunt overzien.
 3. Werk aan jezelf. Leer je eigen valkuilen kennen. Maak het onbewuste bewust. Doe trainingen, lees boeken, onderzoek jezelf. Het bouwen aan een eigen praktijk is vooral een ontwikkeltocht voor jezelf.
 4. Wees reëel. Zie het zoals het is. Vraag niet meer van jezelf dan je kunt geven. Kijk voor zo ver mogelijk met de ogen van een objectieve toeschouwer naar je eigen situatie. Wat is er mogelijk hier en nu?
 5. En vier je successen! Klein of groot, elk succes is het waard om gezien te worden. Wees blij met dat wat er al is, hoe weinig het misschien ook is. Wees blij voor je eigen praktijk voor alles wat zij heeft mogen bereiken!

Veel plezier met je praktijk! Wij masseurs hebben het leukste beroep van de wereld! Geniet er van!

Alle cursussen en trainingen van Hands On Tao Shiatsu Institute zijn gericht op het masseur worden wiens praktijk de mensen niet voorbij lopen. Welkom!

JAANA

Ps. Op 16 juni kun je komen voelen en ruiken en kijken ernaar…. Welkom naar de open Behandeldag en Gratis Stoelmassage workhop.

Hoe werkt het? Je kunt een afspraak maken voor een behandeling en voor die tijd krijg je dan te horen om hoe laat precies je verwacht wordt. En/of je kunt meedoen aan een gratis Stoelmassage workshop. Meld je snel aan via handsontao.nl/behandeldag/!

 

Showing 2 comments
 • Vera
  Beantwoorden

  Heerlijk om dit te lezen, Jaana!
  Zo herkenbaar. Op het moment dat ik durf te bewegen, in de breedste zin van het woord, verandert er altijd iets van binnen dat zijn uitstraling heeft naar buiten. Dank je wel! Warme omhelzing, Vera

  • Jaana
   Beantwoorden

   Hoi Vera, nu pas zag ik dit comment. Dank je!!!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.