De 5 meditaties

DE 5 MEDITATIES

Mijn boek, dat zeker weten nog een keer af komt, gaat over de 5 elementen en emotioneel lichaamswerk. Een basisgegeven binnen het boek is dat elk element voor een bepaalde innerlijke kwaliteit staat.
Als je van binnenuit voelt hoe een bepaalde kwaliteit voelt en wat het met je doet, onthoud je het makkelijk. Dan kun je ook van binnenuit voelen wat er gebeurt als deze kwaliteit vrij stroomt en wat er gebeurt als deze kwaliteit stagneert.

AARDE

Zit op een stoel. Voel de zwaartekracht op je inwerken. Realiseer je dat het de moeder Aarde is, die je naar zich toetrekt. Moeder Aarde die alles en iedereen verwelkomt. Stel de grote bol voor, de aardebol. Een aanwezigheid in het helaal. Op die grote bol staan wij, minuscule wezentjes te wezen. En we zijn allemaal welkom. Moeder Aarde neemt iedereen zoals die is. Voel die vriendelijkheid, zachtheid en toegankelijkheid van moeder Aarde. Dat is de kwaliteit van Aarde.

METAAL

Lig op de grond. Adem in en uit. Volg je adem met je aandacht. Realiseer je dat je via de adem verbonden bent met alles wat leeft. Net als je via de zwaartekracht verbonden bent met alles wat materie is. Je verbindt je met de adem met de ruimte om je heen. Met al het ruimte dat er bestaat binnen onze dampkring. Adem nu diep en rustig uit en houd pauze voordat je weer inademt. Als je in de leegte bent tussen de uit- en inademing, kijk er dan heel goed rond. Het hoeft maar een paar tellen te zijn. In die ruimte en leegte binnen jezelf vind je de kwaliteit van Metaal; de ruimte, de stilte. Het thuiskomen.

WATER

Sta op de grond, rechtop,voeten op heupbreedte, licht door de knieën. Laat je gewicht zakken door de Aarde. Houd dit aan terwijl je vanaf de staart tot de kruin de ruggengraat werveltje voor werveltje zacht opricht. Het hoofd zweeft omhoog. De voeten blijven door de grond gaan. Bekkenbodem ontspannen. Adem door je hele lijf. Wees bewust van je armen en je benen. Laat een zachte glimlach je gezicht van binnenuit oplichten. En ga nu met je aandacht in je onderbuik, in je Hara. Voel de kracht van deze houding. Je staat tussen hemel en aarde en bent bewust van elke cel van je lichaam. Je lichaam is krachtig en staat stil. Dit is de kwaliteit van Water.

HOUT

Loop rond in een ruimte. Neem alles wat hier boven stond mee in je loop. Loop de wereld in. Voel je aanwezigheid, voel je adem, voel je kracht. En kijk de wereld in. Zie wat er is en zet je zelf neer zonder dingen om te stoten of weg te duwen. Je loopt om dingen heen, zoekt je weg zoals het het makkelijkste gaat. Maar je bent er helemaal en je laat jezelf zien. Je bent doelgericht. Dit ben ik en dit doe ik. Iedereen mag het zien. Hier komt ik! Dit is de kwaliteit van Hout.

VUUR

Loop nog altijd rond maar voel nu je Hart. Kijk rond en zie de schoonheid van dat wat er is. Zeg tegen de wereld: “Laat me je schoonheid zien!” En zie de schoonheid! Zie de onschuld van alles wat er is. Als er mensen zijn: zie het menszijn. Zie de liefde, de schoonheid, de eenheid. Als je de kans hebt, nodig iemand uit om elkaar te ontmoeten met ogen, met handen vasthouden, met een omhelzing. Voel van Hart tot Hart. Voel de liefde, de zachtheid, de eerlijkheid, de echtheid. Dit is de kwaliteit van Vuur.

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.