DE EERSTE STAP TOT EEN GOED PLAN
Laatst had ik het tegen mijn studenten over plannen. Sommige van hen hadden als reactie: mijn leven valt niet te plannen. Of: ik weet het echt niet hoor. Of: ik wil niet in hokjes denken. Er leek best wat weerstand te zijn tegen het idee van bewust plannen van je dagelijkse leven.
Het kan best zijn dat (beter) plannen van je dagelijkse leven voor jou helemaal (nog) niet nodig is. Maar weet dat als je het wel doet het in elk geval niet betekent dat de spontaniteit er van af moet gaan.
- Plannen en aan-lummelen gaan prima samen
- Plannen en spontaan leven gaan prima samen
- Plannen en het gewoon laten gebeuren gaan prima samen
- Plannen en open staan voor verrassingen gaan prima samen
- Plannen en plannen veranderen gaan prima samen
Plannen betekent niet “je mogelijkheden beperken”. Het betekent ook niet “je ruimte verkleinen”. Wat je met plannen doet is juist ruimte maken. Je schept er juist mogelijkheden mee.
Maar het feit is natuurlijk dat het niet voor iedereen nodig is om speciaal tijd en energie aan planning te besteden.
WANNEER IS HET NIET NODIG OM TIJD TE BESTEDEN AAN (BETERE) PLANNING?
- Als je alles gedaan krijgt wat belangrijk voor je is
- Als je voldoende (en wat voldoende is mag je helemaal zelf bepalen) tijd over hebt voor andere dingen dan werk of studie
- Als je voldoende tijd hebt voor familie en vrienden
- Als je je door de dagen heen in de regel niet hoeft te haasten
- Als je niet om de haverklap ziek bent
- Als je niet het gevoel hebt dat je het overzicht telkens kwijt bent
- Als je niet overspannen, overwerkt, gespannen, gestresst, burn out, bijna burn out of “te druk” bent
Als al de bovenstaande dingen voor jou gelden, dan hoef je niet beter te gaan plannen. Maar als een of meerder ervan niet voor je gelden; dan zou het geen gek idee zijn om je dagelijkse leven beter te gaan plannen. En daar wil ik je mee helpen!
In dit eerste Plannings artikel behandel ik de eerste stap tot een Goed Plan. In de komende twee artikelen komen stap 2 en stap 3 aan bod.
DE EERSTE STAP TOT EEN GOED PLAN: PLAN JE VAKANTIES
De stap 1 tot een Goed Plan is het plannen van je vakanties.
Vakantie is aaneengesloten periode van meerdere vrije dagen met of zonder een reisje. In Nederland meestal met een reisje. In Finland heet het ook vakantie zonder een reisje. Als je maar een langere periode, minimaal twee weken ongeveer, achter elkaar niet hoeft te werken of te studeren.
HOEVEEL VAKANTIE HEB JE NODIG?
In de regel hebben mensen in Nederland minimaal 6 weken vakantie in het jaar en ik denk dat dat inderdaad wel het minimum is dat een mens nodig heeft. En toch kan het heel individueel zijn. Hoeveel vakantie wil je hebben? Hoeveel heb je echt nodig? Hoeveel is er mogelijk?
Ik plan zelf sinds jaren 4 aaneengesloten weken vakantie in de zomer, 2 weken rond kerst, de eerste week van mei, nog 1 week in het voorjaar en daarnaast ben ik 2 weken in het jaar op retraite en daaromheen heb ik dan ook weer steeds een week vrij. Dus als je het bij elkaar telt betekent het: 10 weken in het jaar vakantie en 2 weken op retraite. Best veel, dat weet ik. Maar zo heb ik het alle drukke jaren goed kunnen redden.
HET PLAN MAKEN
Okay. We gaan de vakantie planning maken. We doen het in 4 stappen.
Stap 1. Verzamel de benodigdheden
Je hebt het volgende nodig:
- Een groot vel papier of een white board (een A4 voldoet niet)
- Stiften in verschillende kleuren
- Post It plakblaadjes in verschillende kleuren
- Een agenda van het jaar erop
- Internet
- Je camera
- Minimaal een dagdeel de tijd
Heb je alles bij de hand? We kunnen aan de slag!
Stap 2. Maak de planning
Gebruik het white board of het grote vel voor het maken van een jaarplan voor vakanties.
Doe dit voor een heel jaar, ruim van tevoren. Ik doe dit altijd rond april-mei voor het jaar daar op. En natuurlijk kan er altijd weer iets veranderen! Plannen betekent niet dat er niet meer iets zou kunnen veranderen! Maar als je eenmaal een plan hebt kun je makkelijk erin schuiven zonder dat je het overzicht hoeft te verliezen.
Okay. De jaarplanning voor vakanties.
- Verdeel het vel of het bord in 52 hokjes. Dat zijn de weken van het jaar.
- Besluit hoeveel weken je in dat jaar vrij wilt hebben.
- En blok nu je vakantieweken.
- Maak gebruik van internet om schoolvakanties op te zoeken als je daarmee te maken hebt. Zoek in je agenda de eventuele reeds geplande vakanties op. Overleg met je partner. En blok de hele weken die je vrij zult zijn, met of zonder plan. Houd je bij vakanties in principe inderdaad aan hele weken (dat vind ik zelf tenminste lekker overzichtelijk).
- Als je met een white board werkt kun je de vakantieweken inkleuren. Als je met een vel papier werkt kun je post it blaadjes in een bepaalde kleur op plakken.
En let op: werkreizen, studiereizen en dergelijke tellen niet mee! Dat valt onder werk.
Stap 3. Voel of het klopt
Als je voor het hele jaar de vakanties gepland hebt kijk ernaar (daarom voldoet een A4 niet…. je moet het geheel voor je kunnen zien).
- Wees aanwezig in je Buik/Hara = je intuïtie, je natuurlijke flow. Klopt het voor je Buik/Hara? Klopt het met je intuïtie? Is dit wat je zou doen als je er niet over na zou denken? Is dit wat je op een natuurlijk wijze gewoon zou doen als je jezelf de vrije hand gaf?
- Voel naar je Hart = je gevoel. Klopt het voor je Hart? Hoe voel je je erover? Maakt het je blij? Maakt het je gestresst? Maakt het je onzeker? Maakt het je sterk?
- Maak ruimte voor je Hoofd = het begrijpen, het inzicht. Klopt het voor je Hoofd? Is het logisch? Is het wat je wil? Is het te realiseren? Is het handig? Is het slim?
Schuif met de weken totdat alle drie de centra: Hart, Hoofd en Hara (buik) tevreden zijn.
Stap 4. Laat het sudderen
Maar je bent nog niet klaar. Een plan moet tijd hebben om na te sudderen. Het moet zichzelf leren kennen.
- Hang het board of het vel ergens op waar je de komende weken ernaar kunt kijken
- Als je een beetje bent zoals ik blijf je er naar kijken en telkens een beetje schuiven….. totdat het helemaaaaaaal klopt. Daarom zijn die Post It blaadjes handig want die kun je zo weer verplaatsen. En white board kun je afvegen waar nodig en bijschaven
- En als je na een tijd het gevoel hebt dat het inderdaad helemaal klopt: maak een foto van je planning en zet de vakanties in je agenda! Je bent klaar met stap 1 tot een Goed Plan!
In het volgende Plannings artikel over 2 weken gaan we verder met stap 2. Geniet tot die tijd van je mooie vakantiejaarplan en blijf schuiven totdat het klopt!!!
Lieve groeten, tot de volgende keer!
JAANA
Ps. Hoeveel vakantie heb jij nodig per jaar? Hoeveel zou je willen? En lukt het om dat voor elkaar te krijgen? Je kunt hieronder een reactie plaatsen. Ik hoor graag van je!!!
Jaana, ik ben verrukt met je reactie op mijn vraag. Ik ga vandaag mijn plan tegen het licht houden en laat mijn hara mij zeggen of ik goed naar mijn hart heb geluisterd.
Ik ben benieuwd naar stap 2!
Hahaha, ja Rob! Mijn studenten weten het ook: als je iets vraagt dan krijg je het ook. En niet een beetje, helemaal! Veel plezier met het vakantieplan!!
Ik vind het een heel goed plan..
Indeed!!!! Hahaha!