Contact maken met het Qi veld

DE 5 MANIEREN OM JE TE VERBINDEN MET HET QI VELD

Shiatsu is werken met Qi.

Net als Qi Gong, Tai Chi, Aikido en vele andere beweegkunsten. Eigenlijk zouden we Shiatsu beter Qiatsu kunnen noemen. Of Kiatsu. Of Chiatsu. Maar dat ter zijde…..

Maar dus werken met Qi. Wat betekent dat?

WAT IS QI?

Qi is de kracht die ontstaat wanneer Yin en Yang zich vanuit de leegte splitsen en de wereld vormen: er ontstaat hemel en aarde, leeg en vol, hoog en laag, warm en koud. Dat is het Taoïstische oerknal verhaal. Met het verschil dat volgens dat verhaal de oerknal elk moment plaatsvindt. Door onze aandacht op de wereld te richten splitsen we voortdurend Yin en Yang uit de leegte en ontstaat er Qi. We creëren de wereld van moment tot moment voor onszelf.

DE DRIE SCHATTEN

In Chinese geneeswijze hebben we het over Shen, Jing en Qi: de drie schatten. Dit kun je vertalen als de geest, het lichaam en Qi als de verbindende kracht die van deze twee een mens maakt. Die verbindende kracht is het leven.  Qi is dus het leven.

Als een mens dood gaat scheiden het lichaam en de geest zich en is er niets meer dat een mens genoemd kan worden. Er is alleen een dood lichaam (Jing) en een geest (Shen) die ergens anders is. Er is geen leven (Qi) meer om lichaam en geest met elkaar te verbinden.

KIES VOOR HET LEVEN

Als we ons richten op de Qi, als we “in het Qi veld werken”, zijn we dus heel direct bezig met het leven zelf. Qi wordt ook de “levensenergie genoemd”, ook al is het veel meer. Het hangt maar af van waar je naar kijkt. Maar als je kijkt naar een mens met zijn lichaam en zijn geest, dan is Qi het leven, de levensenergie, dat wat van een mens een mens maakt.

We zijn als behandelaars niet gericht op het lichaam, ook niet op de geest, maar op het veld ertussen. Het Qi veld. Het neutrale veld. Daardoor heeft elke handeling van een Shiatsubehandelaar (Qiatsubehandelaar, Kiatsubehandelaar, Chiatsubehandelaar) zowel effect op het lichaam als de geest. Het effect kan niet alleen op één ervan gericht zijn, omdat we bezig zijn in het veld ertussen. Het is altijd alle twee.

MERIDIANEN

Meridianen zijn de wegen waarlangs de Qi ons lichaam bewoont. Ze zijn de wegen waarlangs het leven het lichaam en de geest aan elkaar bindt. Als je gericht bent op de meridianen ben je gericht op de Qi en anders om.

Als je Shiatsu leert, dan is alles erop gericht om je te leren werken in het Qi veld. Ook wanneer je nog niets over meridianen weet. Er zijn Shiatsustijlen waarbij überhaupt niet over meridianen gesproken wordt. Toch zijn alle Qi (of Ki of Chi) oefeningen en behandelingen gericht op het opzoeken van stagnaties in het Qi veld (de meridianen) en op het ruimte maken voor het gestagneerde Qi (het leven) om weer te gaan stromen.

Maar hoe verbind je jezelf als behandelaar met het Qi veld?

DE 5 MANIEREN OM TE VERBINDEN

1. Werken met de zwaartekracht

Het eerste en belangrijkste principe dat je leert als je Shiatsu leert is het werken met de zwaartekracht. Dit betekent niet alleen het gebruiken van je gewicht, maar ook en vooral “het ontspannen in het Zijn”. Je haalt de kracht uit de ontspanning. Je leunt of steunt of hangt en ontspant erin. Het moment van impact is het moment dat jij loslaat en je niet alleen je lijf maar vooral ook je geest ontspant. Je laat “het” gebeuren. Je verbindt actie met non-actie, Yang met Yin. Hiermee verbind je jezelf met het Qi veld.

2. Werken met de ademhaling

Het tweede principe is het werken met de ademhaling. Door bewust te zijn van je eigen ademhaling en ook van die van de ander verbind je Yin met Yang. De ademhaling is namelijk een constante afwisseling van Yin en Yang, van in en uit ademing. Door samen te ademen maak je het effect nog groter. Meestal geef je in Shiatsu druk op de uitademing, maar het kan ook anders zijn. Waar het om gaat is dat je bewust bent van de adem en dat als een kracht en als een aandachtsbron gebruikt bij je behandeling.

3. Werken vanuit de Hara

Het belangrijkste principe in Shiatsu is het werken vanuit de Hara. Hara is je buikcentrum, een krachtcentrum in de onderbuik. Hara is als een zwart gat vanwaar vanuit de leegte de Yin en Yang gesplitst worden. Als je erdoorheen zou kunnen gaan zou je in de leegte terechtkomen. Als je met je aandacht bij de Hara bent ben je letterlijk bij de bron van Qi en bij de bron van het leven.

In de praktijk betekent het werken vanuit de Hara dat je bewegingen allemaal in je onderbuik starten en dat je het hele lichaam mee laat doen met alles wat je doet. Je kunt het heel goed van buitenaf herkennen als iemand “vanuit de Hara” opereert. Denk maar aan Qi Gong beoefenaars, of Aikido behoefenaars of ervaren Shiatsu beoefenaars. Het ziet er ontspannen, krachtig en waardig uit. En toch weer ook heel gewoon. Er is ruimte en er is aandacht. Het werken vanuit de Hara is werken in het Qi veld.

4. Communiceren over de lichaamsgevoelens

Nog een heel belangrijk principe voor het werken in het Qi veld, het neutrale veld tussen lichaam en geest, is het communiceren over de lichaamsgevoelens. Dit is een aspect dat ik weinig terug zie in andere opleidingen. Bij ons is dit cruciaal. In totale stilte behandelen is soms het beste wat je kunt doen, maar in de meeste gevallen is communicatie echt nodig. Je wilt weten wat de ander voelt.

Je gesprek gaat dan ook vooral over de lichaamsgevoelens. Waar voelt iemand wat en wat voelt hij precies? Door hiermee bezig te zijn verbind je jezelf met het gezamenlijke Qi veld.

5. Voelen wat de ander voelt

Het vijfde en laatste principe voor het je verbinden met het Qi veld is het voelen wat de ander voelt. Je Hart openen zodat je de pijn van de ander bijna letterlijk kunt voelen. Je opent jezelf voor de eenheid die er altijd is en met een liefdevol, compassievol Hart volg je je gevoel. Dit principe maakt je behandeling gevoelig en zacht. Hiermee verbind je Hart met Hart. Je verbindt je met het Qi veld.

Met dit principe moet je voorzichtig zijn. Eerst is het nodig dat je je verbonden hebt met je Hara. Pas dan kun je je Hart openen zonder leeggezogen te worden.

DE 5 PRINCIPES LEREN

Het leren van Shiatsu begint bij het leren werken met de zwaartekracht en het ontspannen in het zijn. Daarna komt de ademhaling erbij. Daarna het werken vanuit de Hara, wat een overkoepelend iets is. Als dit allemaal redelijk gaat wordt het leren communiceren tijdens de behandeling belangrijk. En als laatste leer je als vanzelf te voelen wat de ander voelt.

Als je alle 5 de principes in de behandeling toepast ben je een Shiatsubehandelaar.

Veel plezier ermee! Wij masseurs hebben het fijnste beroep van de wereld! En zeker als we ons richten op het Qi veld. Het is zooooo vervullend, op ontelbare manieren.

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Herken je deze principes in je eigen werk? Of juist niet? Wil je je eigen ervaring delen? Of vragen stellen? Hieronder kun je je commentaar achterlaten! Dank ervoor alvast. Het is super leuk om van de lezers te horen!

Showing 2 comments
 • Marion
  Beantwoorden

  Mooie Blog Jaana 🙂 Nu ik je opleiding Basis Shiatsu op de mat en de online cursus Traditionele Chinese Geneeswijzen volg merk ik dat ik ook je blogs nog beter begrijp.
  Bij de volgende zin moest ik even denken aan een tijd waar ik 23 jaar als Mondhygiëniste heb gewerkt. De zin luid; Eerst is het nodig dat je je verbonden hebt met je Hara. Pas dan kun je je Hart openen zonder leeggezogen te worden.
  Waar ik in die werkperiode van mijn leven dacht, toch echt goed contact met mijn ‘patienten’ (zo noemt men cliënten in de Tandheelkunde) te hebben, begrijp ik nu veel beter dat het ‘leegzuigen’ alleen dan gebeurt als je als mens (nog) niet voldoende met jezelf verbonden bent. Heerlijk toch om zo achteraf te begrijpen! En nog heerlijker het nu bewust op een ander manier te kunnen toepassen in de massages en andere facetten van mijn leven.

  • 5eshiatsu
   Beantwoorden

   Leuk Marion! Dank je wel voor je bijdrage! En super fijn dat je de mijne waardeert en er veel aan hebt 🙂

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.