Een shiatsubehandeling staat als een huis

EEN SHIATSUBEHANDELING STAAT ALS EEN HUIS

Je hoeft bij shiatsustudie geen bouwstenen te verzemelen om uiteindelijk een huis te kunnen bouwen: je krijgt meteen tijdens de eerste les al het hele huis cadeau! Met alles er op en er aan. Elk feit, elk onderdeel en elke techniek dat je na de eerste lesdag leert is slechts een verdieping van dat wat je al weet. Het huis is er al, je kunt het alleen steeds mooier en steeds meer iets van jezelf maken. Je weet alles al wat nodig is om een goede shiatsubehandelaar te zijn.

DE ONDERGROND

Een shiatsubehandeling is een huis. De ondergrond, waarop het huis gebouwd wordt, is je lichaamsbewustzijn. Hoe bewuster aanwezig je in je lichaam bent, hoe makkelijk bebouwbaar de ondergrond is. Maar ook al zou de ondergrond om te beginnen hobbelig zijn, of ondoordringbaar of onvast, ergens binnenin is de steun van aanwezigheid altijd te vinden. Misschien moet er een paal in een diepe rotslaag geslagen worden. Of misschien moet er eerst het een en ander met dynamiet weggeblazen worden. Of stevig opgeruimd en platgewalst. Maar hoe dan ook kan er uiteindelijk op elke ondergrond een huis gebouwd worden. Iedereen is in staat om lichaamsbewustzijn en aanwezigheid te ontwikkelen.

DE FUNDERING

De fundering van het huis is de aandacht in de Hara (=buik, centrum) tijdens het behandelen. In de praktijk betekent aandacht in de Hara: werken met ontspannen aandacht. Gebruik maken van zwaartekracht. Gestroomlijnde krachtlijnen. Zonder een stevige fundering is het niet mogelijk om een stevig huis te bouwen mogelijk. Zonder aandacht in de Hara is er geen goede shiatsubehandeling mogelijk.

HET HUIS ZELF: BINNEN EN BUITEN

Het huis zelf staat voor de behandeling. Na de eerste lesdagen heb je het hele huis al in je bezit. Je weet al helemaal waar het om gaat. Het huis, en dus de behandeling, heeft twee kanten: de binnenkant en de buitenkant. De binnenkant staat voor de rust en het gemak, waarmee de behandeling gegeven wordt; het natuurlijke, moeiteloze Zijn; de innerlijke houding van de behandelaar. De buitenkant staat voor de rechte, gestrekte, open en actieve uiterlijke houding van de behandelaar. Het ziet er actief en gestroomlijnd en tegelijkertijd moeiteloos en vanzelfsprekend uit.
De fundering, die stevig verankerd is in de ondergrond, houdt het innerlijke en het uiterlijke bij elkaar. Hara houdt het innerlijke en het uiterlijke bij elkaar.

JE TAAK

Wat je te doen staat als shiatsustudent is dus niet steeds meer bouwstenen verzemelen (steeds meer details leren) om ooit in de toekomst een huis te kunnen bouwen. Het huis is er al. Wat je te doen staat is de ondergrond bouwklaar maken (werken aan je lichaamsbewustzijn en daarmee aan zelfkennis en het contact met je intuïtie), dan de fundering storten (leren werken vanuit de Hara) en het huis plaatsen (de basisbehandelingen leren). Daarna op je gemak het huis strak van buiten schilderen en gezellig van binnen meubileren (concentreren op de gestrekte, open, actieve uiterlijke houding en de ontspannen, gemoedelijke, moeiteloze innerlijke houding). Dit is alles wat er echt toe doet. Het huis kan vanaf het begin van de studie bewoond worden! Je kunt vanaf het begin van de studie “echte” shiatsubehandelingen geven.

DE TUIN

Het huis is er al en wordt bewoond. Om het huis vind je de tuin. De tuin staat voor de kennis, die opgedaan wordt. Ook al zou je niets doen, helemaal niet studeren, zouden er planten opkomen; onkruid maar ook de mooiste bloemen. Door goed te kiezen waar je wel en waar je geen zorg aan besteedt kan er uiteindelijk spontaan en vanzelf een mooie tuin ontstaan. Door je praktijkervaring van het geven van de behandelingen met een juiste uiterlijke en innerlijke houding en een stevige fundering, zal vanzelf je kennis zich verbreden en verdiepen.
Het studeren en het gericht oefenen versnelt het proces. Het geeft je zaden om te zaaien, plantjes om in je tuin te planten en gerichte tuinieradviezen. Je kunt profiteren van de ervaringen van anderen (zelfs duizenden jaren ervaring) om je tuin snel tot iets moois te maken.

HET AARDEN

Je eigen tuin en jijzelf als tuinier hebben jullie eigen voorkeuren; sommige planten zullen gaan bloeien en sommige zullen vergaan. Te grote planten (te kant en klare kennis zonder eigen inbreng) zullen moeilijker aarden dan kleine plantjes. Zaadjes van kennis kunnen soms tot de prachtigste bomen leiden. Het karakter van je tuin en de zorg die je aan elk individuele plantje besteedt, bepalen wat wel en wat niet gaat aarden. Je eigen aanleg en voorkeuren zullen bepalen hoe je eigen individuele stijl er uiteindelijk uit gaat zien.

CONCLUSIE

Als de ondergrond eenmaal bouwklaar gemaakt is en de fundering gestort, kun je het huis plaatsen. Het enige wat vanaf dan nog nodig is is jouw persoonlijke bewoning en zorg. Ook de tuin is er al en zal vol komen te staan met planten, hoe dan ook. Met aandacht verzorgd zal de tuin zich tot iets moois ontwikkelen en het huis tot iets waar je je thuis in voelt.
Vanaf het begin van de studie weet je al alles wat je moet weten om een goede shiatsubehandelaar te zijn. Door oefenen, studeren en met aandacht bezig zijn zul je dat wat je al weet steeds meer iets van je zelf maken. Je weet niet steeds meer, je weet dat wat je weet steeds dieper en op een steeds meer eigen manier.

JAANA

Showing 2 comments
 • Jacqueline van der Have
  Beantwoorden

  Mooi verwoord over het huis en de tuin.
  Zo voel ik het ook. En ik zie het helemaal voor me, het huis en de tuin …
  En nogmaals, ik ben heel blij dat ik bij jou kan studeren . Wat een kennis en ervaring deel je . Ik geniet ervan . Vooral ook het proces . Elke keer weer nieuwe dingen. En het is aan jezelf wat je er uit pikt of nog meer laat groeien … t is veel , en veelzijdig. Dit krijg je nergens anders aangeboden met zoveel aandacht . En ook zo goed , logisch , vooral ook beeldend en voelend uitgelegd.
  Het is naast een huis met een tuin dus verder ook nog een heel park , bos en landschap eigenlijk.
  Heerlijk om hier al die jaren in te vertoeven. Ik ga niet meer weg !

  • Jaana
   Beantwoorden

   Wat lief Jacqueline! Zo fijn om jou positiviteit en enthousiasme en motivatie steeds weer te voelen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.