7 tips om snel tot de kern te komen

7 TIPS OM SNEL TOT DE KERN TE KOMEN OP EEN MASSAGESTOEL

Als behandelaar heb ik zelf de meeste praktijkervaring opgedaan als stoelmasseur binnen bedrijven. Ik heb van 2002 tot 2012 bijna fulltime in bedrijven gewerkt. Al de Hands On Tao behandelmethodieken heb ik in die periode ontwikkeld.

Voor mij is stoelmassage gewoon Shiatsu. De massagestoel zie ik als een uitgangshouding, met voor- en nadelen, net als elke uitgangshouding voor- en nadelen heeft. De behandelingen die ik geef zijn gewoon Shiatsu behandelingen. Op een massagestoel.

GEWOON EEN UITGANGSHOUDING

Stoelmassagebehandelingen kunnen precies even effectief en even diepgaand zijn als behandelingen in een andere uitgangshouding. Sommige behandelingen zijn therapeutisch. Sommige puur ontspannend. Dat geldt voor alle massagebehandelingen, ook voor die gegeven op een massagestoel.

En wat bedoel ik met therapeutisch?

Met therapeutisch bedoel ik een behandeling die de ander een stap dieper of een stap verder helpt met dat waar hij mee bezig is. Als ontspanning is wat de ander nodig heeft om een stap dieper of een stap verder te komen is een ontspannende behandeling ook een therapeutische behandeling. Maar als er iets anders nodig is, dan vraagt een therapeutische behandeling een andere aanpak. Meer gericht, meer to the point. En dat kan ook met stoelmassage.

Doordat de behandelingen kort zijn (30 minuten max.) is er bij stoelmassage geen tijd te verliezen.  Als je werkelijk impact wilt hebben is het nodig om snel tot de kern van de zaak te komen. Dat is het geheim van een goede stoelmassage behandeling: je komt snel tot de kern!

HOE KOM JE SNEL TOT DE KERN VAN DE ZAAK? HIER MIJN TOP 7 TIPS

1. 80 % van je aandacht bij jezelf

Het begint, zoals alles, bij jezelf. Als je een therapeutische behandeling wilt geven is het eerste en belangrijkste dat je zelf stevig in je eigen schoenen staat. Dat je bewust bent van je eigen lijf, van je houding, van je ademhaling, van dat wat er binnen in jezelf gaande is. Dat je zelf ontspannen bent. Dat je met 80% van je aandacht bij jezelf bent.

2. Richt je niet op de persoon, richt je op het grotere veld

Dat je bewust bent van je lijf en alles wat in jezelf gaande is, is een manier om jezelf juist leeg te maken en ruimte te maken om dat te laten gebeuren wat wil gebeuren. We noemen dit binnen Shiatsu werken vanuit de Hara. Richt je niet op de ander, richt je niet op jezelf maar richt je op het neutrale veld tussen Yin en Yang.

3. Maak ruimte voor dat wat er is

Praat en werk op het niveau waar de ander zich bevindt. Als iemand het over koeitjes en kalfjes heeft, doe het zelf ook. Als iemand bezig is met de samenhang van lichaam en geest, ga op dat niveau communiceren. Als iemand je uitdaagt, ga de uitdaging aan. Maak ruimte voor dat wat er is en er zal een weg zich openen naar (nog) meer diepgang.

4. Ga daar binnen waar de deur open staat

Vraag wat de ander van de behandeling wil. Laat dat wat de ander aangeeft de leidraad zijn voor je behandeling. Niet de klachten zijn de leidraad, maar dat wat de ander aangeeft vandaag van de behandeling te willen! Als de ander zegt: ik zou wat fitter willen worden. Doe dan dingen waar hij fitter van wordt. Als de ander zegt: ik wil graag heerlijk ontspannen. Doe dan dingen waarvan hij heerlijk ontspant. Als de ander zegt: doe maar wat. Doe dan ook maar wat.

5. Stem je af op het diepere verlangen

Stem je in stilte af op de onbewuste angsten en verlangens van de ander. Je kunt met je aanraking de ander tegemoet komen en ervoor zorgen dat er voldoende vertrouwen kan ontstaan voor overgave. Dit is iets wat je niet echt kunt sturen, het komt onbewust tot stand als je je richt op het grotere veld, als je dus werkt vanuit de Hara.

6. Zoek samen naar dat wat werkt

Blijf tijdens de behandeling communiceren. Denk niet dat jij het voor de ander weet. De ander weet het meestal ook niet precies, maar samen komen jullie er wel uit. Blijf alert op de reacties. Streef naar samenwerking, laat de ander je leiden. Je kunt tijdens de behandeling gewoon een dialoog voeren. Niet de hele tijd maar af en toe. En dan heel precies luisteren naar wat de ander aangeeft. Als de ander zegt: wat is het koud, leg meteen een deken over hem heen. Als de ander zegt: dit is fijn! Ga daar langer mee door.

7. Sta open voor wonderen

Als je bovenstaande tips volgt, van binnen ontspant, niets nastreeft behalve zo goed mogelijk aansluiten bij dat wat de ander naar voren brengt, is er van alles mogelijk. Het kan zijn dat er een diepe emotie loskomt. Of dat een pijn die er lang was opeens weg is. Of dat een bevrijdend inzicht zich aandient. Dit soort zaken noem ik wonderen. Als het gebeurt voel je je dankbaar. Als het niet gebeurt is het ook goed. Wonderen kun je niet dwingen. Ze komen als ze komen, je kunt er niet op rekenen en ze zijn je niets verplicht. En…. je hebt ze ook niet perse nodig. Je behandeling heeft een therapeutische impact als je je richt op het grotere veld, de behoefte van de ander als leidraad neemt en ruimte maakt voor dat wat er is. Wonderen zijn een extraatje.

HET BEGINT BIJ AANWEZIGHEID, MAAR KENNIS EN KUNDE ZIJN OOK NODIG

Om je heel doelgericht te kunnen richten op de behoefte in het moment heb je wel kennis en ervaring nodig. Het belangrijkste is je aanwezigheid, maar het is ook belangrijk om kennis te hebben en behandelmethodieken te kennen die je als kader kunt gebruiken. Binnen dat kader kun je vrij bewegen, maar je weet wel wat je aan het doen bent.

Als je puur vanuit de intuïtie werkt kun je ook ver komen. Maar het voelt vaak als zwemmen in het diepe zonder te weten waar je naar toe gaat. Gerichte behandelmethodieken helpen je om te navigeren. Je weet waarom je doet wat je doet en waar je naar toe gaat.

WIL JE OOK LEREN WERKEN MET KENNIS ÉN INTUÏTIE?

Tijdens de opleiding tot gediplomeerde Shiatsu Stoelmasseur van Hands On Tao leer je werken met kennis en intuïtie. Je leert op een massagestoel ontspannende en preventieve behandelingen geven op een manier die therapetisch doorwerkt. Je leert ook het meridiaanwerk, het 5 elementen werk en het werken vanuit acupressuurpunten kennen. Wat je leert kun je ook op een massagetafel of een massagemat toepassen.

“INTUÏTIE WIJST DE RICHTING, KENNNIS VERLICHT DE WEG”

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Ga naar https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/ om meer te lezen over de opleding Shiatsu Stoelmasseur. In 2023 wordt deze opleiding voor het laats in zij geheel gegeven.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.