SHIATSU INTENSIVE “THE TOUCH OF THE 5 ELEMENTS”

11-18 maart 2018 aan zee in Marokko

Ga mee met onze verrassende en avontuurlijke Shiatsu vakantie in Marokko en leer de 5 elementen op een nieuwe, diepgaande en praktische manier kennen…. en in je massagebehandelingen toepassen.

Een week lang ontspannen, genieten en heel veel leren. Yoga, meditatie, shiatsu en lichaamswerk . Gezond eten. Mooie excursies. Heerlijke massages. Hammam. Bergen. Sterren. Zee. Mooi weer (in maart is het in dat gebied meestal al volop zomer). En als extra: een Mystery Guest en les in HONINGMASSAGE. Al met al een heerlijke all-in leer vakantie!

WAT LEER JE?

Na deze training kun je de 5 elementen als een kompas gaan gebruiken tijdens je massage behandelingen. Je kunt aansluiten bij de innerlijke beweging en mensen doelgericht en liefdevol begeleiden bij het proces van transformeren en verwerken van emoties. Je kunt de 5 elementen ook gebruiken als ondersteuning bij je eigen innerlijke processen.

meld je aan door een email te sturen naar jaana@handsontao.nl

Als je je aanmeldt neem ik contact op voor de verdere stappen (lees onderaan deze pagina wat deze zijn).

ONS VERBLIJF

We verblijven in een mooi en verzorgd Surf en Yoga centrum Surf Star aan de kust tussen Agadir en Esaouira. In dit gebied is het in maart meestal al heerlijk zomers weer.
De eigenaars zijn Lucy, van oorsprong een Engelse dame, en haar man Mo, die geboren is in deze streek. Ze hebben een zoontje van 2 jaar.

We zitten hier in het Berber gebied. De Berbers of Imazighen zijn de bewoners die al vóór de komst van de Arabieren in de zevende eeuw in dit gebied leefden. De sfeer en de mensen zijn hier heel anders dan in andere delen van Marokko. Zachter en vriendelijker.

Het authentieke Berber dorp waar we zitten heet Tamraght. We zitten op steenworp afstand van het “hippiedorp” Taghazout (hippiedorp omdat in de 80er jaren al mijn hippie-vrienden daarheen gingen).

We slapen in twee- of driepersoonskamers, of tegen toeslag in een eenpersoonskamer. Onze cursusruimte met fantastisch zee-uitzicht is 5 minuten lopen vanaf onze slaapplek, van daaruit is het 5 minuten lopen naar het strand.

Heerlijk home-made vegetarisch eten. Lunch en ontbijt zijn in buffet stijl. Je kunt het eten bijvoorbeeld naar het strand meenemen. In alle kamers is een koelkast dus je kunt het eten ook in je kamer bewaren. Er zijn koelboxen die je mee kunt nemen als je een lunch-uitstapje wilt doen tijdens onze dagelijkse middagpauze.

Zaterdag middag reizen we met zijn allen een stuk richting Essaouira en verblijven de laatste nacht bij “L’Ane-vert” ane-vert.com/lodge; een geweldig, ecologisch resort aan zee. Ook hier lekker eten en slapen en les op een privé strand.

MEER DAN EEN MASSAGECURSUS

Deze intensieve training is een diepgaande en grondige (nascholings)cursus voor masseurs en massagetherapeuten. Je leert vanuit je gevoel en intuïtie en toch heel doelgericht de 5 elementen toe te passen tijdens je behandelingen. Zodat je kunt werken aan de onderliggende emotionele processen met een “helder hoofd, open hart en ontspannen aanwezigheid”.

Tijdens de 5 elementen lessen gaat het in de eerste plaats om het onderzoeken van onze eigen innerlijke beweging. Dat wat zich als vanzelf in een ontspannen sfeer aandient gaan we aan. Je kunt zelf je eigen proces sturen en zien wat jouw lijf en ziel op dit moment nodig hebben. Op ons gemak gaan we met liefdevolle nieuwsgierigheid de 5 elementen doorgronden. We werken met elkaar, helpen elkaar en leren van elkaar.

Het doel is uiteindelijk het ontwikkelen van je aanwezigheid, je aanraking, je ontspanning en je lichaamsbewustzijn. Zodat je intuïtie zich kan verscherpen en je inzicht zich kan verdiepen. Zodat je met nog meer plezier geweldige massagebehandelingen kunt geven gericht op klachten en wensen van mensen.

In een week kun je heel veel leren en doorgronden waarmee je in de praktijk meteen aan de slag kunt, zodat je je het geleerde na de training nog meer eigen gaat maken.

De training is bedoeld voor praktiserende en gediplomeerde masseurs en massagetherapeuten.

HEB JE EEN MASSEURS- OF MASSAGETHERAPEUTEN DIPLOMA

En herken je je in een van de volgende situaties?

 • Je merkt dat mensen die bij je komen vaak komen met klachten die direct of indirect te maken hebben met emoties en innerlijke processen
 • Je wilt je cliënten graag doelgericht begeleiden en ondersteunen bij deze onderliggende emoties en innerlijke processen
 • Je wilt werken vanuit je intuïtie en toch weten wat je aan het doen bent en waarom
 • Je wilt je in je communicatie en de behandeling richten op de behoefte van je cliënt, zodat er overgave en diepgang kan ontstaan
 • Je wilt meer weten over de 5 elementen van de Chinese geneeswijze en ze leren toe te passen tijdens de behandeling
 • En je wilt een geweldige yoga-Shiatsu-meditatie-lichaamswerk vakantie in Marocco meemaken!!!

ga dan mee, je bent van harte welkom!!!!

DE 6 AANRAKINGEN ALS BASIS

De 6 aanrakingen (oorspronkelijk ontwikkeld als een manier om de 5 elementen te doceren, heden “de parel” van onze opleiding) is de basis van 5 elementen lichaamswerk en dus ook de basis van deze week. De 6 aanrakingen is een eenvoudige methodiek die in professionele handen tot een veelzijdige therapeutische benaderingswijze transformeert. Tijdens deze week zullen we de 6 aanrakingen verdiepen en uitbreiden zodat jij ze ook toe kunt gaan passen binnen therapeutische behandelingen.

Opmerking: Het is niet perse nodig om De 6 aanrakingen workshop van tevoren gevolgd te hebben, maar het is wel handig als je dat wel gedaan hebt! Je vindt bij “cursussen” de data voor workshops in Wageningen. Heidi van Nieuwenhoven, De Sonnevelt opleidingen en Thai Dee (opleiding Thaïse yogamassage) geven de workshop ook. Het is ook mogelijk om een privé workshop te regelen als er een paar mensen zijn die dat willen.

les van een Shiatsu docent in hart en nieren

 • Jaana Siltasalmi
  Jaana Siltasalmi

  Ik ben Jaana Siltasalmi, de hoofddocent van deze training. De naadloze verbinding tussen Chinese geneeswijze en Shiatsu is de kern van Tao Style Shiatsu, de shiatsustijl die ik ontwikkeld heb in de afgelopen 30 jaar. Ik vind het geweldig om andere masseurs en massagetherapeuten deze methodiek door te kunnen geven! Mijn lessen zijn ontspannen en toch heel leerzaam. Ik ga voor het gemoedelijke, het eerlijke en het echte. Ik wil graag dat je tijdens de lessen jezelf kunt zijn, dat je een gevoel van vrijheid en openheid kunt ervaren, van de massages en oefeningen kunt genieten en van daaruit met gemak kunt leren.

  Het leren is genieten, van het eerste moment tot het laatste!”

de expert in yoga en lichaamsbewustzijn

 • Annika Sarvela
  Annika Sarvela

  Ik ben Annika Sarvela, de co-docent van deze training. Ik heb mijn wortels in dans, yoga, shiatsu en Tibetaanse Boedishme. In Finland gaan we de ochtenden samen starten met een yogales met oefeningen rondom gezondheidsthema’s. In een middag les neem ik jullie mee in een onderzoekend avontuur met lichaamswerk, dans en actieve meditaties. Dansend en bewegend kun je bewust worden van je eigen lijf. Dat komt weer ten goede aan je behandelingen.

  Wat voor je ligt en wat achter je ligt is niets in vergelijking tot wat in je zit.

HOE ZOU HET VOOR JE ZIJN ALS….

 • Je de onderliggende emotionele bewegingen van de cliënt tijdens de behandeling zou herkennen en begrijpen?
 • Je op een vanzelfsprekende, eenvoudige manier deze onderliggende bewegingen in je behandeling mee zou kunnen nemen?
 • Je mensen doelgericht zou kunnen ondersteunen in hun emotionele en innerlijke processen?
STUDIEBELASTING

De Shiatsu Intensive “The Touch of the 5 Elements” bestaat uit: 7 x ochtend yoga van 1 uur en 11 x les á 3 uur. Totaal 40 uur docentcontact.

HET NIVEAU VAN DEZE TRAINING

Deze training is van hetzelfde niveau als onze opleiding tot Shiatsu Therapeut. Het niveau van de opleiding tot Shiatsu Therapeut is door de beroepsvereniging ZHONG en door KTNO beoordeeld als vergelijkbaar met HBO.

ACCREDITATIES

We gaan een accreditatie aanvragen bij KTNO. Ben je lid van een andere vereniging? Vraag na of de training bij jouw vereniging geaccrediteerd kan worden.

BONUSSEN

Als je je aanmeldt voor de Shiatsu Intensive  “The Touch of the 5 Elements”, krijg je de volgende bonussen:

BONUS #1: EEN MP3 MET DE MEDITATIEOEFENING: DE 5 RICHTINGEN

BONUS #2: 2 X AUDIOLEZING OVER DE 5 ELEMENTEN als voorbereiding

BONUS #3: In Marokko: een dagtrip naar Paradise Valley

BONUS #4: In Marokko: sterren expeditie (bij heldere hemel)

BONUS #5: (voor wie alles voor 1 oktober betaald heeft) EEN GRATIS BEHANDELING IN MAROKKO (nog onder voorbehoud….)

BONUS #6: (voor wie alles voor 1 oktober betaald heeft) EEN GRATIS TERUGKOMDAG NA DE TRAINING IN NEDERLAND

JE FINANCIËLE INVESTERING

De Shiatsu Intensive “The Touch of the 5 Elements” kost €1197,-
Prijs vrijgesteld van BTW.

*Eenpersoonskamer toeslag €20,- per nacht

De prijs is inclusief:

 • De voorbereidende bonussen
 • Ochtend yoga
 • De lessen tijdens de intensive
 • Het uitgebreide lesmateriaal
 • Een terugkoppeling via e-mail na de training
 • Een deelnamebewijs na deelname aan de Intensive
 • Het eindfeest later in Wageningen
 • Verblijf in tweepersoonskamers (toeslag voor een éénpersoonskamer is €140,-)
 • Alle maaltijden (behalve avondeten vrijdagavond), heerlijk vegetarisch en home-made
 • Een onvergetelijke ervaring
 • Een vakantiegevoel met vrijheid, ontspanning, avontuur en bezinning
 • De avontuurlijkheid en autenticiteit van Marokko
 • Bonus dagtrip naar Paradise Valley
 • Bonus sterren excursie

De prijs is exclusief:

 • Vliegticket (het beste te boeken via Transavia, zie onder)
 • Vervoer vanaf en naar het vliegveld (vanaf Marrakesh €20,- een enkeltje met een taxi-bus bij aangegeven vluchten, vanaf Agadir gratis bij aangegeven vluchten)
 • Avondeten op vrijdag (dan gaan we op eigen kosten ergens eten)
 • De extra drie nachten en dagen; vanaf na de lunch op 18 maart is iedereen weer een privé persoon en betaalt alle kosten van de extra dagen voor zichzelf

EVENTUELE EXTRA’S BIJ SURF STAR

Hammam* €20,- pp
Marokaanse massage* €20,- per uur
Auto huren €30,- per dag

Ter plekke te boeken.

De Early Birds (geboekt en betaald voor 1 oktober 2017) krijgen een uur massage of een hammam bezoek aangeboden. De Super Early Birds (hadden zich al in het voorjaar 2017 op de lijst gezet) krijgen zowel een massage van een uur als een hammam bezoek aangeboden.

EXTRA NACHTEN BIJ SURF STAR

Het is een fantastisch idee om al eerder te komen bij de Surf Star, zeker als je surfles zou willen. Maar misschien ook als uitvalsbasis voor verdere Marokko vakantie.

Extra overnachting met eten kost €45,- per persoon, €20,- toeslag voor eenpersoonskamer
Surfles €35,- per dag, volledig verzorgd, incl. alle nodige materialen, absoluut veilig.

Het is echt bijzonder, mijn zoon en mijn zusje hebben hier een week surfles gehad en ze vonden het onvergetelijk en super goed georganiseerd.

Shiatsu in Marokko
Shiatsu in Marokko

MEE NAAR ESAOUIRA EN MARRAKESCH?

Met een aantal mensen blijven we drie extra nachten samen vakantie vieren; twee nachten in Essaouira en een nacht in Marrakesh. In de ochtend van 21 maart vliegen we terug naar Nederland. Als je wilt kun je ook meedoen aan deze extra drie nachten. Dat is dan als privé persoon; je betaalt alle kosten zelf.

Esaouira is een authentiek vissersdorp. Het is een geliefde plek van kunstenaars en muzikanten. In de zomer worden er veel festivals georganiseerd. We hebben daar een super mooi verblijf geregeld, midden in het oude stadscentrum.

Marrakesh is een echte authentieke Marokaanse stad. Vol met geuren, kleuren en bijzondere sferen. Ook daar hebben we een heel mooi verblijf kunnen vinden.

Laat weten als je ook van de partij wilt zijn om deze drie extra nachten in Marokko te blijven! Je bent dan gewoon zelfstandig op vakantie en kunt doen wat je zelf wilt. Er is van alles mogelijk in Essaouira en Marrakesh is een ervaring op zich.

De prijs voor het verblijf incl. ontbijt is voor de drie nachten samen ongeveer €85,-. Dat is gewoon de kostprijs, je betaalt niets extra’s.

Als je met ons wilt blijven moet je je terugreis op 21 maart of later zetten. Onze vlucht (ik, Annika, Simone, Tanja) gaat op 21 maart om 11.20 uur vanuit Marrakesh naar Eindhoven.

VLIEGEN

Natuurlijk kun je je eigen vluchten boeken zoals je zelf wilt. Maar voor degene die geen zin heeft om zelf op onderzoek uit te gaan heb ik wat voorstellen.

Wil je alleen voor de cursus komen?

Boek dan de vlucht van Transavia vanaf Amsterdam op 11 maart die om 15 uur vertrekt. Wij zullen voor een taxi-bus zorgen (kosten €20,- pp) zodat je diezelfde avond nog op de cursusplek arriveert.

En boek de vlucht van Transavia op 18 maart die om 18.35 vanaf Marrakesch vertrekt weer terug naar Amsterdam. Dan verzorgen wij weer een taxi-bus naar het vliegveld (kosten €20,- pp).

Hoe sneller je boekt hoe goedkoper het is. Op een gegeven moment gaan de prijzen omhoog bij Transavia.

Wil je de drie extra nachten met ons verblijven?

Boek voor de terugreis de vlucht van Transavia op 21 maart die om 10.20 vanaf Marrakesch naar Amsterdam vertrekt of de vlucht die op 21 maart om 11.20 uur vanaf Marrakesch naar Eindhoven vertrekt. Alle kosten na de lunch op 18 maart zijn dan voor jezelf.

Wil je in eigen beheer langer blijven of eerder komen?

Dat kun je heel goed doen!

Vanaf 11 maart ben je bij Surf Star welkom! En na 13.00 uur op 18 maart ben je weer vrij om te vertrekken vanaf “L’Ane-vert”.

Transavia vliegt naar Marrakesh en is meestal vrij goedkoop. Via Ryanair kun je vaak nog goedkopere aanbiedingen vinden en kun je ook eventueel naar Agadir vliegen (dichterbij Surf Star).

Het vervoer is in Marokko best goed geregeld. Er rijden bussen en je kunt relatief goedkoop lange afstand taxi regelen; dat kun je van tevoren via internet doen. Vanaf Marrakesh is het wel een hele rit en zal best wel wat kosten. Vanaf Agadir ben je zo bij Surf Star en het kan zijn dat je door de mensen van Surf Star wordt opgehaald als je dat wilt.

PROGRAMMA

vanaf zondag 11 maart t/m zondag 18 maart

Zondag:
AANKOMST EN SETTELEN, avondeten

Maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag*:
7.15 – 8.15 Yoga
8.15 – 9.15 Ontbijt
10.15 – 13.15 Les
13.15 – 14.15 Lunchpauze
14.15 – 17.15 Les
19.00 Avondeten

Tijdens de vrije uren vrij oefenen, hammam bezoek, massage of wat een ieder maar wil.

*Vrijdag geen avondeten; dan is het mogelijk om mee te gaan naar een gezamenlijke etentje in Agadir georganiseerd door Surf Star of je kunt / we kunnen op eigen initiatief elders uit eten gaan.

Donderdag:
7.15 – 8.15 Yoga
8.15 – 9.15 Ontbijt
Na het ontbijt: Bonus dagtrip naar Paradise Valley incl. lunch en dinner

Zaterdag:
7.15 – 8.15 Yoga
8.15 – 9.15 Ontbijt
10.15 – 13.15 Les
13.15 – 14.15 Lunchpauze
vertrek naar “L’Ane-vert” (http://ane-vert.com/lodge/)
19.00 Avondeten aldaar en daarna bij mooi weer een Sterren Excursie; we blijven slapen bij L’Ane-Vert

Zondag:
7.15 – 8.15 Yoga (aan het strand)
8.15 – 9.15 Ontbijt
9.30 – 12.30 Les (aan het strand)
Vanaf 12.30 Lunch

Tijdens/meteen na de lunch AFSCHEID EN VERTREK. Mensen die meteen naar huis vliegen vertrekken naar Marrakesh. Wie de extra drie dagen blijft: we vertrekken voor twee nachten naar Essaouira. En daarna nog een nacht naar Marrakesh. En dan naar huis, op 21 maart.

Alles onder voorbehoud.

Ga je mee? Het wordt helemaal top gaaf! Je bent van harte WELKOM!

wil je je aanmelden? heb je vragen?

stuur een email naar jaana@handsontao.nl

Opmerking: deze training is in principe vol. Er is eventueel nog 1 plekje vrij; afhankelijk van beschikbaarheid bij Surf Star. Neem snel contact op als je interesse hebt!

AANMELDEN

1. Meld je aan door een email naar mij te sturen:
jaana@handsontao.nl

2. Ik neem contact met je op om de belangrijke dingen te bespreken zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over aankomst en vertrek etc.

3. Boek binnen twee weken je vliegtickets. Het boeken van de tickets is je definitieve aanmelding; geef het aan me door.

4. Je krijgt daarna de factuur van €1197,-, te betalen binnen 14 dagen.

Je kunt dan na de aanmelding binnen 14 dagen kosteloos annuleren. Daarna blijf je tot 10 weken voor start 97,- administratiekosten schuldig. Daarna blijf je het lesgeld schuldig.

Vraag hier het GRATIS E-BOEK “De 7 pijlers van Tao Style Shiatsu” aan

Wanneer je het eBoek hierboven bestelt krijg je als bonus de tweewekelijkse ShiatsuTips met handige tips en interessante artikelen over shiatsu, stoelmassage en Chinese Geneeswijze.
Je privacy is gewaarborgd, je adres wordt niet doorgegeven.

Februari 2018: Opleiding tot een erkende TAO Shiatsu Therapeut

Op 23 februari start onze opleiding tot TAO Shiatsutherapeut.
Lees in de studigids alles erover: data, programma etc.