“THE HEALING POINTS” in Finland

voor Shiatsutherapeuten en Shiatsu studenten
van 25 juli tot en met 1 augustus 2019 in Saarijärvi, Finland

Ga mee naar Finland en leer acupressuur punten (“The Healing Points”) doelgericht en diepgaand in je massagebehandelingen gebruiken. Een week lang ontspannen, genieten en heel veel leren. Met een bonus kookworkshop “Finse Smaken” door een van de beste vegetarische koks van Finland (nog met voorbehoud….).

Dit wordt hoe dan ook een echte Finland Experience! We zitten aan een meer met een eigen sauna. De omgeving is prachtig. Het eten is authentiek Fins met zelfgebakken brood, groente uit de eigen tuin of de omgeving en zelf geplukte bessen en paddenstoelen.  We kunnen elke dag naar de sauna en zwemmen vanuit een eigen strandje. En het is meestal rond deze tijd prachtig weer en geen muggen meer! Maar ook met minder weer is de sfeer heel bijzonder en is het fijn om buiten te zijn.

Ik heb altijd gedacht: als ik Nederlanders meeneem naar Finland, dan moet het wel Het Echte Ding zijn. En dit is het! Het echte Finland zoals ik het vanuit mijn jeugd ken. De locatie is letterlijk terug naar mijn wortels; mijn ouders komen uit deze streek. De meeste van mijn kinderherinneringen zijn herinneringen aan (altijd zonnige) zomers hier in de buurt.

De lessen worden gegeven in Engels. Het lesmateriaal is in Nederlands.

Let op: de eerste foto is niet bij de cursuslocatie genomen, maar bij Kannonkoski, vlak bij Saarijärvi waar wij zitten. Het geeft de sfeer van Finland wel goed aan.

WAT LEER JE?

Na deze training ken je de behandelstrategie “The Healing Points”.  Je leert niet alleen punten te lokaliseren en te “drukken”; “drukpuntmassage” dekt dan ook zeker niet de lading. Je leert hoe je werkelijk een heerlijke, ontspannende en diep werkende Shiatsu behandeling kunt samenstellen met gebruik van je kennis van punten. Hierbij geldt dat hoe directer en hoe preciezer je bent, hoe sterker het effect.

We werken op een massagestoel en/of massagemat. Alles wat je leert kun je tijdens allerlei soorten behandelingen toepassen.

Bij Healing Points maak je gebruik van Back Shu, Front Mo, Bron en Luo punten in combinatie met de 10 Gouden Punten. Samen vormen de punten een combinatie die verrassend diepgaand werkt en direct verlichting brengt.

Deze training is de derde in de serie van Hands On Tao behandelstrategieën vanuit Chinese geneeswijze.

 1. Meridiaan Intensive (het 5 stappen plan bij pijnklachten); deze vond plaats op Tenerife in 2017
 2. Touch of The 5 Elements (De 6 aanrakingen en lichaamswerk bij emotionele klachten); deze vond plaats in Marokko in 2018
 3. The Healing Points (Puntenwerk bij gezondheidsklachten); deze vindt plaats in Finland in 2019

ONS VERBLIJF

We verblijven bij Purola Farm in midden Finland. Een prachtige locatie midden in de Finse bossen. We hebben een eigen sauna en een eigen meer en zijn van alle luxe voorzien… maar wel helemaal in het oorspronkelijke sfeer van Finland.

De eigenaars zijn de Finse Pipsa en haar van oorsprong uit Luxemburg komende man Franz. Ze hebben eerst jaren in Luxemburg gewoond en zijn een aantal jaren geleden naar Finland verhuisd en hebben Purola Farm opgezet.

Purola Farm is gebouwd in oude Finse stijl. We slapen in ruime kamers, 2-4 personen in een kamer.  De kamers worden verdeeld in volgorde van aanmelden. Een eenpersoons kamer is mogelijk tegen toeslag. Er zijn geen andere gasten als wij er zijn.

Elke dag na de ochtend yoga en het ontbijt lopen we naar onze les locatie. Het is een mooie wandeling langs bospaden. Het oude schoolgebouw ligt in een ruig bos met een riviertje. Tijdens de lange middagpauze kunnen we van de natuur genieten.

We kunnen elke dag naar de sauna als we willen. Van sauna naar het meer en nog een keer en nog een keer; dat is Finland op haar best!

Tijdens de vrije avonden en tijdens de vrije dag kun je naast sauna en zwemmen kanoën, natuurwandeltochten organiseren of meedoen aan paardrijtochten. Purola Farm heeft IJslandse paarden/ponies; die zijn veilig om mee te rijden, ook voor beginners.

Heb je vragen? Mail me: jaana@handsontao.nl

KRACHT VAN EENVOUD

Hands On Tao Behandelstrategieën zijn eenvoudig en doelgericht. Als je eenmaal goed geleerd hebt waar het om gaat kun je heel makkelijk behandelingen geven gericht op klachten.

Het doel van Shiatsu is echter in de eerste plaats niet “genezing”, het doel is vooral bewustwording en ondersteuning van dat wat er is. Als dat wat er is een genezingsproces is kunnen we heel mooi met de Healing Points deze ondersteunen. En hebben de behandelingen ook vaak verrassend sterk effect.

De training is bedoeld voor praktiserende en gediplomeerde Shiatsutherapeuten en Shiatsu studenten. In een week kun je heel veel leren en doorgronden waarmee je in de praktijk meteen aan de slag kunt, zodat je je het geleerde na de training nog meer eigen gaat maken.

BEN JE EEN SHIATSUTHERAPEUT OF EEN SHIATSU STUDENT?

En herken je je in een van de volgende situaties?

 • Je wilt mensen therapeutisch ondersteunen bij gezondheidsklachten
 • Je wilt je cliënten graag doelgericht begeleiden en ondersteunen bij geneesprocessen
 • Je wilt werken vanuit je intuïtie en toch weten wat je aan het doen bent en waarom
 • Je wilt je in je communicatie en de behandeling richten op de behoefte van je cliënt, zodat er overgave en diepgang kan ontstaan
 • Je wilt meer weten over acupressuur punten en ze leren toe te passen tijdens de behandeling
 • En je wilt een geweldige yoga-Shiatsu-meditatie vakantie in Finland meemaken!!!

DE GEHEIME PUNTENCOMBINATIES

Acupuncturisten leren met naalden punten te stimuleren. Wij doen het met Shiatsu en combineren het werken met punten met andere technieken, zodat het een mooie, fijne behandeling wordt.

Elk punt heeft zijn eigen werking, maar het effect van een behandeling wordt bepaald door de puntencombinatie. Oorspronkelijk werden de puntencombinaties van vader tot zoon of leermeester tot leerling doorgegeven en als een geheim zorgvuldig bewaakt.

Tegenwoordig zijn een aantal van de acupunctuur stijlen gemeengoed geworden, maar nog altijd hanteren verschillende scholen en verschillende acupuncturisten hun eigen speciale voorkeurscombinaties. De behandelstrategie The Healing Points bestaat uit “geheime” puntencombinaties van Hands On Tao!

Chinese geneeswijze en Shiatsu naadloos met elkaar combineren

 • Jaana Siltasalmi
  Jaana Siltasalmi

  Ik ben Jaana Siltasalmi, de hoofddocent van deze training. De naadloze verbinding tussen Chinese geneeswijze en Shiatsu is de kern van Tao Style Shiatsu, de shiatsustijl die ik ontwikkeld heb in de afgelopen 30 jaar. Ik vind het geweldig om andere masseurs en massagetherapeuten deze methodiek door te kunnen geven! Mijn lessen zijn ontspannen en toch heel leerzaam. Ik ga voor het gemoedelijke, het eerlijke en het echte. Ik wil graag dat je tijdens de lessen jezelf kunt zijn, dat je een gevoel van vrijheid en openheid kunt ervaren, van de massages en oefeningen kunt genieten en van daaruit met gemak kunt leren.

  Het leren is genieten, van het eerste moment tot het laatste!”

De expert in yoga en lichaamsbewustzijn

 • Annika Sarvela
  Annika Sarvela

  Ik ben Annika Sarvela, de co-docent van deze training. Ik heb mijn wortels in dans, yoga, shiatsu en Tibetaanse Boedishme. In Finland gaan we de ochtenden samen starten met een yogales met oefeningen rondom gezondheidsthema’s. In een middag les neem ik jullie mee in een onderzoekend avontuur met lichaamswerk, dans en actieve meditaties. Dansend en bewegend kun je bewust worden van je eigen lijf. Dat komt weer ten goede aan je behandelingen.

  Wat voor je ligt en wat achter je ligt is niets in vergelijking tot wat in je zit.

HOE ZOU HET VOOR JE ZIJN ALS….

 • Je mensen doelgericht zou kunnen ondersteunen bij het werken aan hun gezondheid?
 • Je mensen zou kunnen helpen met genezingsprocessen?
 • Je zou weten welke acupressuurpunten je zou kunnen gebruiken om dat optimaal te doen bij de persoon in kwestie?
 • Je op een vanzelfsprekende, eenvoudige manier een mooie behandeling zou kunnen opbouwen rondom deze punten?
STUDIEBELASTING

De Shiatsu Intensive “The Healing Points” bestaat uit: 6 x ochtend yoga van 1 uur, 10 x les á 2,5 uur, een startbijeenkomst en oefenen. Totaal 34 uur docentcontact. Samen met de terugkomdag in Wageningen 40 uur.

HET NIVEAU VAN DEZE TRAINING

Deze training is van hetzelfde niveau als onze opleiding tot Shiatsu Therapeut. Het niveau van de opleiding tot Shiatsu Therapeut is door de beroepsvereniging ZHONG en door KTNO beoordeeld als vergelijkbaar met HBO.

ACCREDITATIES

We gaan een accreditatie aanvragen bij KTNO. Ben je lid van een andere vereniging? Vraag na of de training bij jouw vereniging geaccrediteerd kan worden.

JE FINANCIËLE INVESTERING

De training kost €1194,-

Dit is incl. 7 dagen verblijf en training, excl. reis (naar Helsinki, vanuit Helsinki naar Saarijärvi is 340 km; voor wie samen wil reizen vanaf Helsinki regelen we het nog, kost een paar tientjes extra).

Je betaalt bij aanmelding €597,- en 8 weken voor vertrek nog een keer €597,-.

Prijs vrijgesteld van BTW.

*Eenpersoonskamer toeslag €20,- per nacht

De prijs is inclusief:

 • De voorbereidende bonussen
 • Ochtend yoga
 • De lessen tijdens de intensive
 • Het uitgebreide lesmateriaal
 • Een terugkoppeling via e-mail na de training
 • Een deelnamebewijs
 • Een terugkomdag in Wageningen voor wie zich voor 1 februari aanmeldt (anders €97,-)
 • Verblijf in twee tot vierpersoonskamers (toeslag voor een éénpersoonskamer is €140,-)
 • Een onvergetelijke Finland experience
 • Een vakantiegevoel met ontspanning, stilte en natuur
 • Genieten van de bossen en de meren
 • Sauna experience
 • Authentiek Fins eten

De prijs is exclusief:

 • Reis naar Saarijärvi, Finland en terug
 • We regelen het vervoer Helsinki-Saarijärvi-Helsinki voor wie het wil; het kost een paar tientjes
 • Paardrijd tocht in het bos met een groepje, kost €55,- voor 2 uur
 • Eventueel andere, nog te bedenken vrijetijdsactiviteiten (sauna, zwemmen, kano’s en de natuur zijn gratis!)
Shiatsu in Finland
shiatsu-in-finland
Shiatsu in Finland

DE REIS

Je kunt je reis zelf boeken. We zullen een Whats App groep starten met medecursisten zodat je samen kunt plannen.

Je kunt Naar Helsinki en terug vliegen.

Je kunt ook per auto en boot vanaf Nederland reizen: vanaf Travemünde in Duitsland vertrekken boten naar Helsinki. Ook vanuit Zweden kun je een boot nemen.

Het is ook mogelijk om met een vrachtboot vanuit Rotterdam mee te varen heb ik gehoord….. Wel beter voor het milieu dan vliegen….

Hieronder wat tijden en tips voor het plannen van je reis.

Aankomst en vertrek

Je bent tegen het avond eten op 25 juli welkom bij Purola Farm in Sarijärvi, 340 km. van Helsinki vandaan. In de ochtend van 1 augustus kun je weer vertrekken vanaf Saarijärvi.

Aanbeveling: boek de KLM vlucht naar Helsinki die om 10.00 uur op 25 juli die vanaf Schiphol vertrekt.

En boek de KLM vlucht vanaf Helsinki naar Schiphol die om 18.10 uur op 1 augustsu vanaf Helsinki vertrekt.

Van Helsinki naar Saarijärvi en terug

Ik zal je helpen om de reis vanaf vliegveld van Helsinki naar Saarijärvi en terug te regelen als je dat wil. Dat gaat dan per trein of per bus.

Of je kunt een auto huren op het vliegveld. Misschien samen met een paar andere cursisten. Dat is wel lekker handig!

Wil je de op terug of heen weg in Helsinki verblijven?

Aanbevolen: Omena Hotelli in Helsinki. Midden in het centrum en redelijk goedkoop. Verder heb ik gehoord dat hotel Helka erg mooi en leuk is. Voor de rest zijn er natuurlijk heel veel hotels in Helsinki. Pas op dat je niet een hele goedkope kiest en tussen Finse thuisloze dronkaards belandt.

Er is veel te doen in Helsinki. Wat ik zelf erg leuk vindt is met een boot naar een van de eilanden gaan. De beroemdste is Suomen Linna, zeker leuk om naar toe te gaan! Kaunis Saari is wat verder weg, en een echte natuureiland waar je “wild” kunt camperen (zelf tent meenemen dan). En voor kunstliefhebbers: de kunstmuseum Ateneum is zeer de moeite waard.

PROGRAMMA

vanaf donderdag 25 juli t/m donderdag 1 augustus

Donderdag:
AANKOMST EN SETTELEN
19.00 avondeten
20.00 kennismakingsbijeenkomst

Vrijdag, zaterdag, zondag:
7.30-8.30 yoga
8.30 – 9.15 ontbijt
10.00 – 12.30 Shiatsu
12.30 – 14.45 lunch
14.45 – 17.15 Shiatsu
19.00 avondeten

Maandag:
7.30-8.30 yoga
8.30 – 9.15 ontbijt
Na het ontbijt: naar keuze activiteiten. Natuurtocht, paardrijtocht, kano tocht. Wie maar wat wil.
Lunch; meeneemlunch?? Of lunch bij Purola Farm?? We zien wel.
19.00 avondeten

Dinsdag:
7.30-8.30 yoga
8.30 – 9.15 ontbijt
10.00 – 12.30 kookworkshop authentieke Finse smaken
12.30 – 14.45 lunch
14.45 – 17.15 Shiatsu
19.00 avondeten

Woensdag:
7.30-8.30 yoga
8.30 – 9.15 ontbijt
10.00 – 12.30 Shiatsu
12.30 – 14.45 lunch
14.45 – 17.15 verrassings workshop
19.00 avondeten
20.00 tot sluit: afscheidsactiviteit

Donderdag:
7.30-8.30 yoga??
8.30 – 9.15 vertrek

Alles onder voorbehoud.

Ga je mee? Het wordt helemaal top gaaf! Je bent van harte WELKOM!

wil je je aanmelden? heb je vragen?

stuur een email naar jaana@handsontao.nl

AANMELDEN

1. Meld je aan via de aanmeld knop en betaal het eerste termijn van €597,-. Je krijgt dan de eerste bonus en een deelnemersovereenkomst automatisch toegestuurd. Lees het deelnemersovereenkomst goed door!

2. Ik stuur je een factuur voor het tweede termijn van €597,- + de eventuele eenpersoonskamer toeslag, te betalen voor 30 mei.

3. Ik neem contact met je op om de belangrijke dingen te bespreken zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over aankomst en vertrek etc.

4. We spreken af of ik een bus- of treinticket voor je moet reserveren. Als wel, dan krijg je daar een factuur van zodra ik de tickets gereserveerd en betaald heb.

5. Boek je reis naar Helsinki en de voorpret kan beginnen!

Let op! Er gelden aangepaste annuleringsregels: Je kunt je na de aanmelding binnen 14 dagen kosteloos annuleren. Daarna kun je het eerste termijn niet meer terug krijgen. Je kunt je plek wel aan een ader geven/verkopen. Vanaf 30 mei blijf je het hele lesgeld schuldig.

Heb je vragen? Mail me!

jaana@handsontao.nl

Vraag hier het GRATIS E-BOEK “De 7 pijlers van Tao Style Shiatsu” aan

Wanneer je het eBoek hierboven bestelt krijg je als bonus de tweewekelijkse ShiatsuTips met handige tips en interessante artikelen over shiatsu, stoelmassage en Chinese Geneeswijze.
Je privacy is gewaarborgd, je adres wordt niet doorgegeven.